Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Ива Митева: Този път ще опитаме да съставим правителство

Снимка: Пресцентър на Народно събрание

Безспорно има експерти в това правителство (служебното на Стефан Янев – б.р.), има министри, които бихме подкрепили. В 45-ото народно събрание беше трудно да се работи. Когато правите нещо, трябва да правите с добър партньор„.

Това заяви пред Нова телевизия Ива Митева – председател но 45-ото народно събрание, избрана от партия „Има такъв народ“.

Запитана, ако спечелят изборите, дали ще направят правителство, тя отговори, че ще се опитат да направят правителство доколкото това е възможно и отговаря на тяхното убеждение и мислене.

Решението на Слави Трифонов да не участва в листите за предстоящите предсрочни парламентарни избори било достойно поведение. „Ако той е решил, че мястото му не е в парламента, време е в НС да влязат истинските експерти и да се работи така, както трябва да се работи. Ние говорим за мажоритарни избори. Там лидерът трябва да застане с лицето си„.

Запитана коя е другата длъжност, която носи отговорност за депутатите (както той написа вчера във Фейсбук) и дали ще го подкрепи, ако той реши да се кандидатира за президент, Митева отговори, че ще го подкрепи.

Относно машинното гласуване, Митева проследи хронологията – през 2019 г. ГЕРБ въведе 100% машинен вот. На 24 юли 2019 г. машинното гласуване бе отменено за местните избори с промени в Изборния кодекс (ИК). 2020 г. определи цена 43 млн., която държавата трябваше да плати на „Сиела“ за тези машини. Нито „Сиела“, нито предишната ЦИК могат да определят как е формирана тази цена от 43 млн. лева. Вчера разбирам че от 15 млн. лева, поръчката е станала 30 млн. В договора на ЦИК логистиката е поета само за централни и местни избори, изброи Митева.

Тя цитира и предишния премиер Бойко Борисов, че този хибрид (машинен и хартиен вот) е глупост. Сега в ИК сме предвидили 100 % хартия. Може да се случи така, че да няма машини в чужбина, това може да е отражението. За България се надявам ЦИК да успее да осигури тези машини, дори в някои по-големи секции по 2 машини. Има опции за наемане на машини, ще се водят преговори с Албания, Белгия – ще се направи всичко възможно до последно да се осигурят тези машини. Няма да бъде застрашен Изборния процес, категорична е Ива Митева.

Според нея мажоритарната изборна система дава по-високо ниво на легитимност, тя дава възможност за влизане в парламента на малки партии и е по-справедлива.

Законът „Магнитски“ не обвързва правно страната ни да предприеме действия. За да се подпише президентът, явно данните са проверени и нещата са много сериозни. Учудващо е защо не сме предприели никакви действия преди. Многократни са докладите по отношение Върховенството на Закона, липсата на осъдителни присъди, нивото на корупция в страната, каза тя.

Имаме прекалено много механизми (за ограничение на корупцията – б.р.), България е страна по конвенциите по граждански и наказателни директиви за корупция, транспонирала е законодателството за пране на пари. Имаме антикорупционно законодателство, данъчни, финансови закони, припомни юристът Митова.

Ако има юридическа яснота, ще се реши ли Министерския съвет да спре финансовите транзакции и операциите в доларова валута (за компаниите, попадащи в списъка „Магнитски“). В много държави няма такива с прилагане на закона Магнитски. В Литва и Латвия има решение, където се посочва списък, на които им се забранява влизането и оперирането в страната, каза Митева.

Според нея подобни правителствени решения са по ръба на законодателството и защитата на правата на човека. Нека видим списъка. Да може да се прецени какъв е обхвата на този списък, каза Ива Митева.

„Имаме достатъчно добри закони, проблемът е в прилагането. Имаме 5 поправки в Конституцията. Отново сме изправени пред промяна на Конституцията, наистина явно има проблем, явно тези органи като че не са си свършили работата„, заяви Митева.

Запитана за отговорността на главния прокурор, тя отговори, че трябва да се засили отчетността на главния прокурор. „Има основание в Конституцията, има основание в Закона – нека вървим така, както повелява Закона. Без промяна няма как да се случи – мястото на прокуратурата къде е„, запита Митева.

Прекалено с лекота би звучало да си подаде оставката главният прокурор. Аз нямам различие по тази тема, главният прокурор трябва да носи отговорност за действията си – от това, което виждаме очевидно не си е свършил работата, допълни председателят на 45-ото народно събрание.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Бунтовниците в Мианмар се изтеглят от ключов град на тайландската граница

Бунтовниците в Мианмар се изтеглиха от ключов град по...

ИТН има готов отбор да побеждава

"Има такъв народ" има готов отбор да побеждава. В...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

13-годишно момче пострада след сбиване в Шуменско

13-годишно момче пострада след сбиване в село Габрица, община...

Столични съветници искат да отворят заключените държавни паркинги

Паркинги стоят неизползвани в София. За проблема алармира общинският...

Русия засилва ударите по западни оръжия в Украйна

Русия ще засили ударите по украински складови бази, в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img