ИТН излиза с 3% пред ГЕРБ и БСП, но избирателите ѝ ще ходят на море

Views 72012
0 0

Близо 3% преднина за „Има такъв народ“ пред основните опоненти на партията – ГЕРБ и БСП, дава Агенция „Медиана“.

Според проучване, проведено между 10 и 15 юни сред 1008 души, ако парламентарните избори бяха днес, ИТН щеше да получи подкрепа от 24% от гласувалите. На втора позиция се нарежда коалицията ГЕРБ-СДС с 21,4%, а на трета – БСП с 21,3%, въпреки че практически ГЕРБ и БСП са с изравнени позиции. Извън челната тройка остават ДПС с 11,2%, „Демократична България“ със 7,2% и „Изправи се!Мутри вън!“ с 6,9%. 4-процентовата бариера за 46-ото Народно събрание прескачат и „Българските патриоти“ (5,1%).

От „Медиана“ обаче отчитат, че избирателите на „Има такъв народ“ са най-неустойчивата и мобилна маса от избиратели въобще – 1/3 от тях са млади хора до 30 години, като близо 60% планират да ходят на море.

Проучването сочи, че се очертава седемпартиен парламент. При „БСП за България“ се наблюдава известен прилив, вероятно заради лансирания формат „широка лява коалиция„. За сметка на това ГЕРБ намалява своята популярност. Оставащите му избиратели обаче са силно мобилизирани да защитят своята власт

Според социологическата агенция след изборите на 4 април ГЕРБ са изгубили позицията на силата. Докато преди избирателите са считали, че това е силната партия, която може да продължи да управлява, сега доминира усещането, че ГЕРБ е в слаба позиция – партията, която слиза от власт и след тези избори няма да управлява. Това според „Медиана“ вещае загуба на т. нар. „конформен вот“ (гласуване за силния), както и на част от корпоративния вот.

Независимо от летния сезон се очаква повишаване на изборната активност. Данните показват значително повишаване на декларативната готовност да се участва в изборите – около 3.5 – 3.6 млн. избиратели се очакват пред урните.

Проучването показва, че оценките за работата на служебното правителство са преобладаващо позитивни (45% от анкетираните смятат, че то вдъхва доверие) и силно контрастиращи на фона на оценките на предишното правителство (18% го подкрепят, но 62% са по-скоро разочаровани).

Според „Медиана“ действията на служебното правителство по ревизия на предходната власт силно са се отразили и на оценките за главния прокурор Иван Гешев (13% го одобряват срещу 52%, които искат да бъде сменен), както и на рейтинга на бившия премиер Бойко Борисов (eдва 26% го смятат за добър политик).

Относно политическите предпочитания на анкетираните изследването показва, че с най-високо доверие се полза президентът Румен Радев (56%). На второ място се нарежда Мая Манолова (30%), а на трето – Слави Трифонов (29%).

По отношение на ваксинацията срещу коронавируса „Медиана“ отчита, че над 40% от пълнолетните не възнамеряват да се ваксинират, а 29% се колебаят дали да го направят.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Теодора Георгиева

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

И служебното правителство има план за отпадъците до 2028 г.

Правителството прие Национален план за управление на отпадъците (НПУО) за периода 2021-2028 г., съобщават от Министерски съвет. Документът е план на прехода от управление на отпадъците към ефективното им използване като ресурс и устойчиво развитие чрез предотвратяване на образуването им. Планът ще подпомага централните и местните власти за концентрация на ограничените ресурси към приоритетни за финансиране проекти […]