Историческата комисия: Време е да се мине на темата Гоце Делчев

Views 1912
0 0
Иван Илчев и Ангел Димитров

Едва ли има държава, която да желае повече от България приемането на Северна Македония в ЕС. Но това се определя от действията и подготовката на самата страна кандидат. Много ми се иска да кажа, че тя е готова, но не виждам онези основания, които позволяват със „спокойно сърце да се направи тази крачка напред“. Това коментира пред БНТ проф. Ангел Димитров от Историческата съвместна комисия с РСМ.

Той посочи, че се очаква заседание на комисията след дни, на което ще се обсъждат отново стари теми. Затънали сме в края на Първото българско царство, времето на цар Самуил, поясни Ангел Димитров.

А за последното й заседание той коментира, че е било, „че се очаква нещо положително„.

По думите му важно вече е да се премине към темата Гоце Делчев.

На въпроса дали в преговорите между България и РСМ има нови тези, Димитров обясни, че за Средновековието доказателствата не са толкова много, но от друга страна -личи нежеланието на македонските колеги да се работи според позоваване на фактите. Няма нито едно историческо свидетелство, което да говори за съществуване на исторически на македонски народ, а като се започне сериозна научна дискусия, те търсят заобиколни пътища, за да изглежда, че се води научна дискусия, добави експертът.

Комисията не може да бъде дотук, каза обаче професорът.

Трябва да бъдат коригирани учебниците в онези периоди, които се разминават с научните стандарти. Засега няма такова желание от отсрещната страна, но това трябва да се случи, животът ще го наложи, категоричен е Димитров.

Политиците винаги са на ход, когато става въпрос за двустранни отношения, историята помага да се разберат съвременните проблеми, но те не определят отношенията, цялата отговорност е на политиците, посочи Ангел Димитров.

Ние сме готови да помагаме, за да можем да имаме коректни и съвременни отношения, а не да търсим и да се позоваваме на избледнели спомени. Българската позиция е ясна и неуязвима, но въпросът е как я представяме и как я разбират, заключи той.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Софи Димитрова

administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Блъснаха 70-годишна жена на столичен булевард

Тя е пресичала неправилно