Христо Иванов: Може да подкрепим ИТН, но не и безусловно

Не сме за увеличаване на правомощията на президента

Прочитания 32929
0 0
Снимка: БГНЕС

Със сигурност ние не подкрепяме увеличаване на правомощията на президента, особено в предизборен период. Не подкрепяме изземване на инициативата на парламента. Ако става дума за това кой ще подписва указа, това не е проблем, но в рамките на дебата ще защитаваме централната роля на Народното събрание. Това заяви пред БНР Христо Иванов, председател на ПГ на „Демократична България“, във връзка с внесено от „Има такъв народ“ (ИТН) предложение за промяна в Изборния кодекс.

Ще подходим отговорно към всеки опит на ИТН да реализира мандат, но за нас е важно това да не е на всяка цена, а да бъде пригодно управление, което да реализира промяна.

Той беше категоричен, че ДБ няма да подкрепи правителство с мандат на ГЕРБ или на БСП и ДПС. Страната е изправена пред три кризи – здравна, икономическа и на държавността, наш дълг е да положим усилие да осигурим ефективно управление. Ако това не се получи, гражданите ще трябва да отговорят кой искат да ги управлява.

Иванов коментира, че политическите сили вече са „на полусъединител на нова предизборна кампания.

Във връзка с Борисов той заяви, че не може един премиер повече от година да се крие и да отказва да се яви в парламента.

Според Иванов, когато има искане от парламента да се яви премиерът, нищо не му пречи да дойде и да отговори, дори и при конкретна тема като „Плана за възстановяване и устойчивост“, тъй като премиерът отговаря за целия кабинет.

Той определи поведението на ГЕРБ като опит да блокират работата на парламента чрез различни процедурни хватки, за да се избегне идването на премиера.

Помолен да коментира изказванията от днешната пресконференция на премиера Борисов, според когото повече „няма да ги видите на Росенец„, Иванов поясни:

Ние готвим искане за анкетна комисия за Росенец, защото смятаме, че парламентът трябва да се заеме с разплитането на цялата тази мрежа от бездействия и съдействия, които са оказвали институциите на Ахмед Доган, за да оформи това свое имение с неговия специфичен статут. Разбира се, ще се занимаем и с другия обект, който е известен с името „Росенец“ – това е нефтеното пристанище на Лукойл, което всъщност ни доведе като тема там. Така че г-н Борисов може да е спокоен и ще очаквам от него коментар. Ще видим, между другото ГЕРБ дали ще подкрепи нашето предложение. Даже се замислям дали да не се обърна към тях за подписи за тази анкетна комисия.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Васил Димитров

editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Хотелиерите: Управляващите да вземат мерки, летният сезон тропа на вратата

Несериозно е държавни чиновници да обясняват в отговор на исканията на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) за целево подпомагане на хотелиерския бранш, че държавата вече е дала помощи, но на други сектори. Това е абсолютно неглижиране на сектора, който допринася сам пряко за между 11 и 14 на сто

Read More »