Хаменей: Протестите в Иран са планирани

Views 2438
0 0
Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Върховният лидер на Иран аятолах Али Хаменей заяви, че протестите в страната са били планирани, а не организирани от „обикновени иранци“, съобщава „Ройтерс“.

Той подчерта, че подкрепя силите за сигурност, които според него са били изправени пред несправедливост по време на демонстрациите.

Бунтовете в Иран бяха планирани от САЩ и ционисткия режим (Израел)„, категоричен бе Хаменей.

По негови думи смъртта на Махса Амини е „горчив инцидент“, който „дълбоко разби сърцето ми“.

Днешното изявление на Хаменей идва, след като по-рано Институтът за изучаване на войната отбеляза, че публичното отсъствие на върховния лидер на Иран може би възпрепятства усилията на служителите на режима да разработят последователен отговор на продължаващите антиправителствени протести.

Последната публична поява на Хаменей бе на 21 септември.

Преди седмица иранското външно министерство предупреди, че опитите на САЩ да нарушат суверенитета на Иран чрез протестите няма да останат без отговор.

Иран беше разтърсен от национални демонстрации, предизвикани от смъртта на 22-годишната кюрдка Махса Амини, след като тя беше задържана от моралната полиция, която съблюдава за спазването на строгите ограничения на Ислямската република върху женското облекло. Протестите прераснаха в най-големите размирици в страната от 2019 г. насам.

Случаят беше остро осъден от международната общност.

Контакти и информация за автора:

Екип на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Лиз Тръс се отказа от намаляването на данъците

Британският министър-председател Лиз Тръс беше принудена в понеделник да направи унизителен обратен завой след по-малко от месец на власт, отказвайки се от намаляването на най-високата ставка на данъка върху доходите, което предизвика смут на финансовите пазари и бунт в нейната партия. Министърът на финансите Квази Квартенг каза, че решението за […]