Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Гутериш призова за 4-дневно примирие в Украйна за православния Великден

Снимка: EPA / Информационна агенция News24sofia.eu

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш призова във вторник за четиридневно хуманитарно примирие тази седмица, за православния Великден, докато войната на Русия в Украйна навлезе в нова опасна фаза, съобщава „Ройтерс“.

Настъплението и ужасните цивилни жертви, които сме виждали досега, могат да избледнеят в сравнение с ужаса, който ни предстои„, каза той за руската офанзива в Източна Украйна. „Не може да се допусне това да се случи. Стотици хиляди животи висят на косъм.“

Гутериш призова хуманитарното примирие да започне на 21 април – когато е Велики четвъртък в православния християнски календар – до 24 април, когато е Великден. И украинците, и руснаците празнуват Великден през този период.

Гутериш каза, че краткото примирие ще позволи отварянето на поредица от хуманитарни коридори за цивилни, които искат да напуснат опасни райони, за да направят това със съдействието на Международния комитет на Червения кръст, а също така ще позволи доставките на помощ за живеещите хора в силно засегнати райони, включително Мариупол, Херсон, Донецк и Луганск.

Обединените нации са готови да изпращат конвои с хуманитарна помощ през този период до тези места. Предоставяме подробни планове на страните„, но той не каза дали страните, особено Русия, са дали сигнал за желание за прилагане на такова временно примирие.

Поради всички тези причини на живот и смърт, призовавам руснаци и украинци да свалят оръжията и да проправят път към безопасност за толкова много хора, изложени на непосредствен риск„, каза генералният секретар.

Четиридневният великденски период трябва да бъде момент за обединяване около спасяване на живот и продължаването на диалога за прекратяване на страданията в Украйна„.

Ръководителят на хуманитарната служба на Гутериш Мартин Грифитс трябваше да отлети за Турция във вторник, за да се срещне с президента Реджеп Тайип Ердоган и други висши служители, за да се опитат да установят примирие. Грифитс трябваше внезапно да отмени пътуването си късно в понеделник, когато даде положителна проба за COVID-19.

Обединените нации казват, че 12 милиона украинци се нуждаят от хуманитарна помощ поради нахлуването и войната на Русия.

Повече от една трета от най-нуждаещите се са в обсадените градове Мариупол, Херсон, Донецк и Луганск. Ръководителят на ООН каза, че очакват броят на хората, които се нуждаят от помощ, да нарасне до 15,7 милиона – около 40% от всички украинци, останали в страната.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пет ракети изстреляни от Ирак към американската военна база в Сирия

Най-малко пет ракети са били изстреляни в неделя от...

КНДР проведе учения за ядрена контраатака

Северна Корея проведе първите учения за ядрена контраатака, ръководени...

За нов Закон за съдебната власт след произнасянето на КС, настояват от СГП

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, изпрати...

Колона от тирове се е образувала на Дунав мост при Видин

10-километрова колона от тирове се е образувала на "Дунав...

ДПС номинира за евродепутат Елена Йончева

На заседание в понеделник Областният съвет на ДПС в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img