Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Гроздан Караджов попълва досиетата на големите пътни строежи

Снимка: архив БГНЕС

Вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов започна с 4-годишна програма за основни и превантивни ремонти на пътища от републиканската пътна мрежа от клас 1 до клас 3, четвъртокласната пътна мрежа също ще бъде текущо ремонтирана, пълен одит на всички пътища от първи клас и на магистралите, както и на инженерните съоръжения към тях.

Одитът вече е разпореден от заместник-министър Явор Пенчев, уточни министърът. 

По отношение на магистралите, Гроздан Караджов обясни, че всички започнати обекти страдат от порок – липсват проекти, ОВОС и не са направени отчуждавания. МРРБ започва интензивна работа с АПИ за попълване на досиетата и узаконяване на всички отсечки на автомагистралите, по които се работи, подчерта Караджов. След това действие щяло вече да има законни строежи, с извършени отчуждителни процедури и процедури в съответствие с околната среда.

На следващо място пред Караджов като приоритет са тунелите – Петрохан, Шипка. Проектът за Петрохан е в много начална фаза и тепърва се започва проектиране, отчуждаване, което ще отнеме между една или две години.

Тунелът под Шипка е в по-напреднала фаза. Караджов обаче останал изненадан, че тунелът е проектиран като двулентов. „Дестинацията север-юг би трябвало да е с възможност за двулентово движение в едната посока, заяви Караджов. При тунела под Шипка поне има възможност да се започне работа, но не е ясно финансирането.

Тунелът при АМ „Черно море“ тепърва ще се влезе във фазата за проектиране и ОВОС, т.е. ситуацията е подобна на тунела Петрохан.

Последното в сектор „Пътища“ е одит с ревизия на така наречените текущ ремонт и поддръжка на пътищата, но и на ново строителство, извършвано през последната година. През настоящата година ще се бюджетира точната сума, която отива директно за текущ ремонт и поддръжка.

По отношение на ВиК сектора, Караджов извежда като основен приоритет чистата вода за пиене. Министърът си поставя за цел да се намалят загубите във водопреносната мрежа, като общоевропейският процент на загуби е около 35%. МРРБ много трудно ще достигнат до този процент, но стремежът на ресорното министерство е да върви към подобни нива.

В ход е и изготвяне на нов Закон за ВиК услугите, ще се търси насърчаване на иновациите и енергийната ефективност, ще се насърчи чрез начина на финансиране през ВиК холдинга разделянето на битовата канализация от битовата канализация, която събира дъждовната вода, ще бъде засилен контрола върху инвестициите на ВиК дружествата и провежданите процедури от тях по ЗОП.

Третият сектор на работа на МРРБ ще бъде строителството. Работи се върху изменение на Закона за устройство на територията, като от министерството са в диалог с проектанти, инженери, КСБ и други, като всеки има конкретни законодателни предложения.

Друга голяма цел, която си поставя Гроздан Караджов, е дигитализация на инвестиционния процес. Саниране и повишаване на енергийната ефективност на сградите също остава приоритет пред ресорния министър.

Визията на Караджов за МРРБ е създаването на фонд за регионално развитие, въвеждане на много строго спазване на ЗОП и ще дадат предимство на най-бедните региони (Родопи, Странджа, Сакар и Северозападен).

Вицепремиерът и регионален министър Гроздан Караджов представи екипа и приоритетите си начело на МРРБ. Екипът, с когото министърът ще работи – зам.-министрите Деляна Иванова, Явор Пенчев и Катерина Граматикова, началник на кабинета.

Строителният инженер Ивайло Стайков, доц. по икономически анализ на транспорта Васко Василев, Владимир Базов ще са съветници на министъра. Инж. Лиляна Петрова става началник на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК). Парламентарен секретар ще е Петър Димитров.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украинското правителство, което допълнително затяга разпоредбите, докато се стреми...

Ранени и загинали при пожар в ресторант в Индия

Пожарът е причинен от гръмнала газова бутилка

Само 9% от младите американци вярват, че САЩ „се движат в правилната посока“

Ново проучване в четвъртък установи, че само девет процента...

Зеленски е на фронта в Донецка област (ВИДЕО)

Украинският президент Володимир Зеленски посети фронта на Донецка област...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

Кола се заби в багер в София

Шофьорът на автомобила е в "Пирогов"

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img