Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Големите съюзници на САЩ поздравиха Байдън въпреки отказа на Тръмп да отстъпи

Някои от най-големите и най-близки съюзници на Съединените щати бързо поздравиха Джо Байдън за победата му на президентските избори, въпреки че Доналд Тръмп все още не я е признал, пише „Ройтерс“.

Германия, Канада и Франция, които са имали обтегнати връзки с администрацията на Тръмп, въпреки че са нейни партньори от Г7 и НАТО, бяха сред първите, които признаха победата на Байдън, скоро след като големите американски телевизионни мрежи я обявиха.

„Очаквам с нетърпение бъдещото сътрудничество с президента Байден“, заяви германският канцлер Ангела Меркел в изявление в Twitter. „Нашето трансатлантическо приятелство е незаменимо, ако искаме да овладеем големите предизвикателства на нашето време.“

Канадският министър-председател Джъстин Трюдо заяви, че очаква с нетърпение да се справим с „най-големите предизвикателства в светас новата администрация, включително изменението на климата, въпрос, по който много държави са спорили с Тръмп.

Британският премиер Борис Джонсън, който има много по-гладки отношения с Тръмп, също подхвана темата за изменението на климата, поздравявайки Байдън.

„САЩ са най-важният ни съюзник и с нетърпение очаквам да работим в тясно сътрудничество по нашите общи приоритети, от изменението на климата до търговията и сигурността.“

Вашингтон официално се отказа от Парижкото споразумение за ограничаване на емисиите на парникови газове в сряда, изпълнявайки обещанието на Тръмп да изтегли втория по големина емитер в света от пакта. Байдън обеща да се присъедини отново към споразумението, ако бъде избран.

„Американците са избрали своя президент“, пише в туитър френският президент Еманюел Макрон. „Имаме много работа, за да преодолеем днешните предизвикателства. Хайде да работим заедно!“

Ирландия, където са семейните корени на Байдън, го нарече 46-ия президент на САЩ, въпреки че Тръмп обвини Байдън, че „бърза да се представя фалшиво за победител„. Тръмп се оплака от изборна измама, без да предостави доказателства.

Ирландия се гордее с избора на Джо Байдън, точно както ние се гордеем с всички поколения ирландски жени и ирландски мъже и техните предци, чийто труд и гений обогатиха многообразието, което задвижва Америка„, заяви премиерът Майкъл Мартин в изявление.

Индийският премиер Нарендра Моди посочи Байдън и Камала Харис в своя поздравителен туит. Харис, чиято майка емигрира от Индия, става първата жена, първата чернокожа американка и първата азиатска американка, която печели втория най-висок пост в САЩ.

Вашият успех е пробив и е въпрос на огромна гордост за всички индийски американци„, пише Моди.

Египет, един от най-големите съюзници на Вашингтон в Близкия изток, също поздрави Байдън, както и Ливан, който е в обвързани отношения със САЩ.

Русия обаче не даде незабавен коментар. В навечерието на гласуването президентът Владимир Путин критикува антируската реторика на Байдън, но приветства коментарите му относно контрола върху ядрените оръжия. Путин защити и сина на Байдън, Хънтър, срещу критиките на Тръмп.

Премиерът на Пакистан Имран Хан заяви, че очаква с нетърпение да работи с Байдън за търсене на мир в съседен Афганистан. Администрацията на Тръмп изтегля американски войски от Афганистан в сделка с талибанските бунтовници, които Кабул и неговите съюзници отдавна смятат за подкрепяни от Пакистан.

Световните лидери в неделя приветстваха избора на Джо Байдън за президент на САЩ като шанс за засилване на сътрудничеството по изменението на климата, коронавируса и други проблеми след четири години отказ на президента Доналд Тръмп от международни съюзи.

Тръмп все още не е признал поражението си, но западните и азиатските съюзници изразиха надежда за ново начало след политиката на Тръмп.

Премиерът на Австралия Скот Морисън  заяви пред журналисти, че очаква „голямо партньорство“ с Вашингтон. Той цитира предизвикателства, включително коронавирусът и „осигуряването на свободен и отворен“ индо-тихоокеански регион, препратка към споровете на Китай със съседите му за контрола върху огромни участъци от океана. „Американското ръководство е необходимо за посрещане на тези предизвикателства„, каза Морисън.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Колона от тирове се е образувала на Дунав мост при Видин

10-километрова колона от тирове се е образувала на "Дунав...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Иван Гешев и Партията на българските жени обединяват сили на изборите

Коалиция "Граждански блок" и Иван Гешев се регистрираха в...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

КНДР проведе ракетен тест

Северна Корея проведе изпитание на бойна глава на крилата...

Русия временно отстрани свещеник, отслужил панихида в памет на Навални

Руският православен свещеник, отслужил панихидата за покойния руски опозиционен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img