ФБР публикува разсекретен документ за разследването за 9/11 след заповед на Байдън

Прочитания 9193
0 0
Снимка: EPA/News24sofia.eu

Федералното бюро за разследване (ФБР) публикува първия документ, свързан с неговото разследване на терористичните атаки срещу САЩ на 11 септември 2001 г. и твърденията, че саудитското правителство е оказало подкрепа за похитителите. Публикуването му стана след заповед на президента Джо Байдън, информира „Ройтерс“.

Роднини на жертвите бяха призовали Байдън да пропусне събитията за отбелязване на 20-годишнината от атаките, ако той не разсекрети документите, които според тях ще покажат, че властите на Саудитска Арабия са подкрепили заговора.

Частично редактираният документ от 16 страници, публикуван от ФБР, скицира контактите между похитителите и саудитски съучастници, но няма доказателства, че правителството в Рияд е съучастник в атаките, при които загинаха близо 3000 души.

Саудитска Арабия отдавна заявява, че е нямала роля в атаките. Посолството на Саудитска Арабия във Вашингтон не е отговорило на искане за коментар.

В изявление, публикувано на 8 септември, посолството увери, че Саудитска Арабия винаги се била застъпвала за прозрачност около събитията на 11 септември 2001 г. и приветства публикуването от САЩ на секретни документи, свързани с терористичните атаки.

Както разкриха минали разследвания, включително на Комисията за 9/11 и публикуването на така наречените „28 страници“, никога не се появиха доказателства, които да показват, че правителството на Саудитска Арабия или нейни официални лица са знаели предварително за терористичната атака или са били по какъвто и да е начин замесени„, се посочва в изявлението на посолството.

Петнадесет от 19-те похитители бяха от Саудитска Арабия. Правителствена комисия на САЩ не намери доказателства, че Саудитска Арабия пряко е финансирала „Ал Кайда“, групировката, на която по това време беше дадено убежище от талибаните в Афганистан. Тя остави открит въпроса дали отделни саудитски официални лица може да са го сторили.

Семействата на около 2 500 от загиналите и повече от 20 000 души, които са били ранени, фирми и различни застрахователи, съдиха Саудитска Арабия, търсейки милиарди долари.

В изявление от името на организацията „Обединени семейства за 9/11“ Тери Страда, чийто съпруг Том е загинал на 11 септември, посочва, че документът, публикуван от ФБР, слага край на всякакви съмнения относно съучастничество на Саудитска Арабия в терористичните атаки.

Сега тайните на саудитците са разкрити и е крайно време Кралството да признае ролята на свои официални лица в убийството на хиляди на американска територия„, се казва в изявлението.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ивайло Мирчев: ДБ иска да е първа политическа сила

„Очевидно отделните партии в НС вече ще трябва да преговарят. Управление тази страна трябва да има, но то не трябва да бъде на всяка цена и не трябва да бъде това, което се случи с ИТН – да бъде представено едно листче с едни хора на него и да се […]