Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Евангелските църкви отричат да са секти и да промиват мозъци

Снимка: (архив) БГНЕС

Обединени евангелски църкви (ОЕЦ) в България са загрижени от публикации, поставящи в негативен контекст техни местни църковни общества и отделни личности, присъстващи на богослужения.

Долавяме език на омраза, като в някои публикации евангелски църкви открито са наричани „секти“, събирането на финансови средства е определено като наша „цел“, а музиката в богослуженията е представена като средство за „промиване на мозъци“, посочва се в становището им.

В тази връзка председателят на управителния съвет на ОЕЦ в България Румен Борджиев подчертава, че евангелските църкви не са съгласни да бъдат обект на неоснователни нападки, нито да бъдат използвани като средство за отклоняване на общественото внимание от сериозните проблеми в обществено-политическите процеси или за консолидация на определени групи за влияние в най-голямото вероизповедание в страната в период на вземане на важни за него решения.

Ценим обществения мир и поддържаме разбирането, че той може и трябва да се постига заедно с активната роля на религиозните общности в страната, изтъква се в позицията.

Обединени евангелски църкви отбелязват, че съдействат в тази насока и чрез участието си в Националния съвет на религиозните общности в България (НСРОБ), учреден от традиционните за страната вероизповедания: православното, мюсюлманското, евангелско-протестантското, католическото, арменското и еврейското.

Борджиев напомня, че протестантството, заедно с католицизма и православието, е едно от трите основни християнски вероизповедания в глобален мащаб.

Изтъква се, че български граждани с принадлежност към евангелската общност обикновено не демонстрират публично религиозните си убеждения, а когато участват в богослужения, имат правото да бъде опазено тяхното достойнство.

Отбелязва се и че музиката винаги е била неизменна част от евангелско-протестантското богослужение и чрез нея се изразява преклонението на човека пред Бога.

Относно въпроса със събирането на средства в становището се посочва, че всяко вероизповедание у нас и по света събира финансова подкрепа чрез доброволни дарения – нещо напълно обичайно при самоиздръжката на една религиозна общност. Подчертава се, че даренията са само част от източниците за финансиране, изрично посочени в Закона за вероизповеданията и в съответните устави, въз основа на които е извършена регистрацията на църковните общности.

В становището се изразява надежда, че темата за същността, мястото и ролята на евангелско-протестантската общност у нас занапред ще бъде отразявана с подходящ език и добросъвестно отношение.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

ЕС по пътя към нулеви емисии – задава се остър завой

Проблеми както по отношение на търсенето, така и по...

Хиляди на пореден протест срещу управляващите в Унгария

Искат реформа в мерките закрилата на детето

МВФ открива кредитна линия от 8 млрд. долара за Колумбия

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи в петък, че ще...

Лазаровден е

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

КЗК: Производителите на слънчоглед допринесли за повишаване на цената на олиото

Действията на производителите на слънчоглед са допринесли за рязкото...

Риши Сунак подготвя 500 млн. паунда за Украйна, включително ракети Storm Shadow

Британският министър-председател Риши Сунак ще пътува до Полша във...

Лавров: Западът се движи по ръба на конфликт между ядрени сили

Подкрепата на САЩ, Великобритания и Франция за Украйна подклажда...

И Израел получи финансова инжекция от ключов съюзник

Отделно Камарата на представителите одобри пакет от помощи за...

Проверяват връзвана ли е 104-годишна пациентка в болницата във Видин

Изпълнителна агенция "Медицински надзор" проверява извънредно проявено ли е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img