Реклама

https://www.gerb.bg/bg

ЕС обмисля как да попречи на китайската помощ за руската армия

Снимка: Stock

Европейският съюз (ЕС) и неговите съюзници обмислят стъпки за справяне с износа от Китай на стоки, които биха могли да помогнат на руската армия, включително чрез налагане на допълнителни санкции.

Това заяви в четвъртък координаторът по санкциите на блока Дейвид О’Съливан, цитиран от „Ройтерс“.

Той е обсъдил с колегите си от САЩ тази седмица как да се обърне внимание на нарастващата роля на Китай и производствените центрове в Югоизточна Азия като източници на модерни технологични продукти. Това се случва, докато партньорите се стремят да предприемат мерки срещу избягването на западните санкции от страна на Москва наложени заради войната в Украйна.

Ще продължим да обсъждаме как можем да се справим с това„, каза О’Съливан пред репортери във Вашингтон.

Съединените щати, ЕС и партньорите наложиха десетки санкции, насочени към Москва в опит да лишат достъп на Русия до приходи и сложни технологии, от които се нуждае, за да произвежда оръжия за войната, която уби или рани десетки хиляди.

Съюзниците също се опитаха да овладеят избягването на мерките от страна на Москва. О’Съливан каза, че тези усилия са забавили и в някои случаи спрели превоза на стоки, които биха могли да имат военна употреба през страни като Турция, Сърбия и Обединените арабски емирства.

Поради този успех виждаме това, което наричам вид движение на изток. Виждаме нарастващ фокус върху Хонконг, Китай като източник на тези продукти. И също така виждаме западните производствени центрове в Югоизточна Азия като източник на доставки„, той каза.

Китайското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар. По-рано Китай заяви, че твърдо се противопоставя на санкциите на ЕС срещу китайски фирми заради войната в Украйна.

Неговите разговори във Вашингтон тази седмица включват дискусия за това как да се справим с това, каза той.

ЕС наложи санкции на някои субекти в Китай и Хонконг, които смята за част от мрежи за доставки за закупуване на европейски продукти за износ в Русия, и ще продължи да го прави, каза той.

Вашингтон и ЕС също търсят други начини за справяне с новата фаза, включително чрез достигане до самия Китай, каза той.

О’Съливан също каза, че международната общност трябва да се тревожи за така наречения сенчест флот от остарели танкери, на които западните санкции и таванът на цените принудиха някои играчи на руския петролен пазар да разчитат. Той каза, че ЕС и неговите партньори се опитват да спрат доставките на излезли от употреба танкери.

Ако един от корабите изтече по крайбрежието на дадена държава, това би създало „мащабна екологична катастрофа„, без да е ясно дали има надеждна застраховка, която да плати за почистването, каза той.

Пекин е под безпрецедентен натиск от САЩ и ЕС да бъде твърд спрямо Москва. Това заяви Кремъл в четвъртък, коментирайки отказа на някои китайски банки да приемат плащания от Русия, предава „Ройтерс“.

Руските бизнесмени през януари обърнаха внимание на проблемите с разплащанията с китайските банки. Съединените щати заплашват банки в страни като Турция и Китай с вторични санкции за улесняване на търговията с Русия.

Вестник Известия, позовавайки се на пазарни източници, каза в четвъртък, че китайските банки Ping An Bank и Bank of Ningbo са спрели обработката на плащания в китайска валута от Русия.

Вестникът също така каза, че DBS Bank, Great Wall West China Bank и China Zheshang Bank са въвели някои ограничения върху операциите с Русия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза, че ситуацията с китайските банки е причинила проблеми, но каза, че те могат да бъдат преодолени.

Разбира се, безпрецедентният натиск от страна на САЩ и Европейския съюз върху Китайската народна република продължава, включително в контекста на отношенията с нас„, каза Песков в ежедневна конферентна връзка с репортери.

Това, разбира се, създава определени проблеми, но не може да се превърне в пречка за по-нататъшното развитие на нашите търговско-икономически отношения с Китай„, каза Песков и добави, че Русия и Китай могат да преодолеят подобни пречки.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

ЕС по пътя към нулеви емисии – задава се остър завой

Проблеми както по отношение на търсенето, така и по...

Хиляди на пореден протест срещу управляващите в Унгария

Искат реформа в мерките закрилата на детето

МВФ открива кредитна линия от 8 млрд. долара за Колумбия

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи в петък, че ще...

Лазаровден е

Днес православните християни отбелязват Лазаровден. В основата за празника...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

За нов Закон за съдебната власт след произнасянето на КС, настояват от СГП

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, изпрати...

Туризмът иска от НС да реши за наемането на хора от трети страни сега

Редица сдружения и асоциации по туризма са подали молба...

Забраната за реклама на хазарта е приета на първо четене

Бюджетната комисия прие на първо четене забраната за реклама...

16 млн. лв. получават земеделците за напояване за 2024 г.

16 млн. лева ще бъдат предоставени тази година на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img