Елена Йончева: Конгресът беше срамен, хвърли БСП в маргиналния сектор

Views 17555
0 0

Конгресът беше срамен и режисиран, хвърли БСП в категорията на маргиналните партии. Конгресът нямаше връзка с реалността„.

Това заяви евродепутатът Елена Йончева пред БНР ден след като делегатите на Конгреса на БСП отхвърлиха подадената оставка на лидера на партията Корнелия Нинова.

Припомняме, че Йончева бе избрана за член на Европарламента, излъчена от БСП.

На Конгреса не получихме отговор на въпроса защо изгубихме доверието на 800 000 души. Отговорността не е колективна, а на лидера, специално на Корнелия Нинова… Не беше изведена темата за корупцията. Българите загубиха доверие в лидера на БСП, защото не показа битка срещу корупцията, а само симулация. Битката срещу Борисов беше симулативна от страна на Нинова„, каза Йончева.

Тя очаква, че на предстоящото изслушване на 27 януари на премиера Кирил Петков, главния прокурор Иван Гешев, представители на институциите в европарламента ще бъде представена възможност на страната ни да покаже решителност за борба с корупцията. Разговорите ще се водят при закрити врата.

Изслушването ще даде на новото българско правителство и на главния прокурор възможност да изложат плановете си как да се излезе от кризата, в която ГЕРБ вкара България, свързана с върховенството на закона. Изслушването е важно, защото Европейската комисия обвързва финансирането на държавите членки със спазването на върховенството на закона„, каза Йончева.

В Еврвопарламента Йончева, която като член на мониторинговата група за демокрация на Европейския парламент към Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), ще се срещне с български официални представители по проблемите на съдебната система и отчетността на главния прокурор.

По предварителна информация в зала ще бъде министър-председателят Кирил Петков, министърът на правосъдието Надежда Йорданова, министърът на културата Атанас Атанасов, главният прокурор Иван Гешев.

Изслушването ще бъде в мониторинговата група към LIBE (Комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП), влиятелна група от 14 души – по двама от всяко политическо семейство, каза българският евродепутат.

Решихме в групата не просто да дадем възможност на поканените да изложат предварително подготвени позиции, а да отговорят на уточняващи в движение въпроси – доколко съдебната реформа ще бъде съобразена с препоръките на Венецианската комисия, дали реформата няма да се ограничава само с персонални промени, каква е отговорността на главния прокурор, как се противодейства на корупцията по високите етажи на властта„, допълни Йончева.

Припомняме, през август 2020 г. евродепутатите Елена Йончева (БСП/ПЕС) и Радан Кънев (ДБ/ЕНП) предизвикаха дебат в Европарламента. Двамата внесоха общо искане, подкрепено и от 55 евродепутати, институционалната криза в България да бъде обсъдена в Европарламента.

Дебатът в пленарната зала на европейския парламент за върховенството на закона България бе насрочен за октомври. На 8 октомври 2020 г. ЕП одобри резолюция за върховенството на закона в България.

След като предоставените отговори от българското правителство „Борисов-3“ се оказаха незадоволителни, от Еврогрупата отново поканиха българските управляващи на 17 декември 2020 г.

През август 2020 г. премиерът Бойко Борисов трябваше да бъде изслушан от групата, но изпрати вицепремиера Екатерина Захариева и други български представители на властта.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Тодор Стефанов

Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Заведенията търсят логиката на властта да гони ваксинираните на улицата

Българската асоциация на заведенията и Сдружението на заведенията в България изразяват недоумение от решението на правителството да остави без работа най-високо ваксинираната част от населението – трудещите се в секторите, за които важи изискването за „зелен сертификат“. От БАЗ и СЗБ заявяват, че им убягва логиката в това да се […]