Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Екатерина Захариева: Няма как сега да кажем „да“ на Скопие

„Няма как на този етап да кажем „да“ на Скопие за Европейския съюз и позицията на страната ни няма как да се промени. Това заяви пред БиТиВи външният министър Екатерина Захариева.

Към този момент България не е в състояние да одобри преговорната рамка със СР Македония. Има Договор за приятелство и добросъседство, подписан през 2017 г., но той не се изпълнява, потвърди министърът на външните работи.

Договорът не трябва само да се подписва, а и да се изпълнява. Ние имаме своите забележки и то не само в частта с историческата комисия, посочи Екатерина Захариева.

Тя обясни, че последователната ни подкрепа за Македония не е и никога не е била безусловна и това е заявявано през цялото време. Захариева припомни позицията на страната ни още когато е била член на президентската администрация на президента Росен Плевнелиев.

С Република Северна Македония имаме обща история. Скопие е подписал Договора, но сега се опитват да избягат от това.

По този въпрос Захариева обясни, че се прави разлика между „обща“ и „споделена“ история.

С държави като Гърция и Турция имаме споделена, но не обща история, за разлика от Македония, уточни Захариева.

По думите й кабинетът е единен по въпроса за Македония, а тя е в постоянен контакт с премиера Бойко Борисов.

Тя се противопостави на всякакви спекулации, че някой нещо ще променя в последния момент и ще направим отстъпки пред Р. Северна Македония под външен натиск и в името на някакво общоевропейско благо. Националният интерес на България съвпада с пътя на балканските държавите към Европа, но и е обвързан с реформите, които трябва да се направят в тях, допълни Захариева.

Според нея трябва да се потърси с добра воля да се изпълнява подписания между двете страни договор, а не да търсим как да го заобикаляме. За съжаление, от другата страна на границата се чуват много изказвания, а напоследък и само какво няма да бъде направено. А иначе и 25 пъти да се бяха събрали от комисията, ако резултатите не са отразени в учебниците, няма значение колко са били заседанията.

Въпреки спекулациите в Македония, България няма претенции как се самоопределят гражданите на тази република, но и македонците не трябва да имат претенции как ние и нашите граждани определят техния език.

Не ни притеснява само историята, но и езикът на омразата, претенциите за малцинствата. Именно тук се крие един ключов проблем в преговорите.

Непризнаването на историческата истина води след себе си доста сериозни проблеми в настоящето и в отношенията между двете страни, обясни още Захариева, която е твърдо убедена, че Договорът, ако се изпълнява, би вършил чудесна работа.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

FT: НАТО и ЕС натискат Гърция и Испания да предоставят ПВО на Украйна

Гърция и Испания са подложени на силен натиск от...

Сателитни снимки показват сериозни щети в Иран след атаката

Сателитни снимки, направени в понеделник, показват, че израелският ответен...

Колона от тирове се е образувала на Дунав мост при Видин

10-километрова колона от тирове се е образувала на "Дунав...

Венецуела връща в страната Агенцията за правата на човека на ООН

Президентът на Венецуела Николас Мадуро заяви във вторник, че е...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img