Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Две партии обикалят около бариерата и две партии се борят за първото място

Президентът Румен Радев е политикът, ползващ се с най-високо доверие сред българите – 49.3%. Това сочи представително проучване на Центъра за анализи и маркетинг. То е проведено в периода 26 юни – 1 юли тази година сред 1011 пълнолетни граждани. Данните представи председателят на агенцията Юлий Павлов.

Негативно по отношение на президента обаче също се отнасят голяма част от избирателите – 44,3% от хората заявяват, че нямат доверие на държавния глава. Все пак съотношението в случая е положително, като доверието е по-високо от недоверието.

Не така стои обаче ситуацията по отношение на лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. Той е на второ място по одобрение – 32,9%, но недоверието към него е значително високо – 58,9%.

При служебния премиер Стефан Янев тези пропорции са в рамките 31,8% на 42,8% по съотношение на доверие и недоверие, а при бившия такъв и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов – 24,3% на 71,6%.

В дъното на класация сред проучваните политически фигури стоят Волен Сидеров и Цветан Цветанов, на които се доверяват едва 5,9% и 5,2% от анкетираните.

6 партии ще влязат по всяка вероятност в следващия парламент след изборите на 11 юли. „На кантар“ с 4,7% са от „Изправи се, Мутри вън“ и Българските патриоти, които според социолозите ще са малко под чертата – 3,3%, като при тях тенденцията била низходяща. Партии, които могат да изненадат на предстоящия вот, са „Възраждане“ и „Българско лято“ на хазартния бос в изгнание Васил Божков.

В рамките на статистическата грешка на върха по одобрение са „Има такъв народ“ с 20,8% и коалицията ГЕРБ-СДС с 20,6%. Трети се нареждат от БСП с 15,5%, четвърти – „Демократична България“ с 12,3%, а пети – ДПС с 11,4%.

Над половината избиратели одобряват работата на служебното правителство – 50,3% срещу 28,5%.

„На изборите на 4 април се дадоха отговори кой няма да управлява – мнозинството българи казаха, че не желаят да ги управлява ГЕРБ. Избирателят обаче не даде отговор на въпроса кой иска да ги управляват. И сега останалите политически сили, вместо да излязат с позитивни послания, се надпреварват кой повече да плюе ГЕРБ. Това щеше да има смисъл, ако трябваше тепърва да се сваля ГЕРБ от власт, което вече се случи“, коментира Юлий Павлов.

Според него именно това е фактор, който ще повлияе негативно на избирателната активност. Друг такъв фактор е традиционен за лятото – отпускарският сезон. Машинното гласуване също щяло да окаже влияние, прогнозира Павлов. Според него броят на гласувалите най-вероятно ще варира около 3 милиона и 300-400 хиляди.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Трима германци арестувани за шпионаж в полза на Китай

Предавали са информация за военни технологии

Не достигат парите за разрастващия се оръжеен сектор на Украйна

Стотици украински бизнеси, произвеждащи оръжия и военно оборудване, се...

Лавров знае за френски инструктори в Украйна, споменава и България

Русия разполага с информация, че френски инструктори заедно с...

Северна Корея изстреля балистични ракети край източното си крайбрежие

Северна Корея изстреля няколко балистични ракети към морето край източното...

И „Средна Европейска Класа“ се отказва от ПП-ДБ

Партия "Средна Европейска Класа" (ЕК), с председател Константин Бачийски, се отцепва...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Шефът на ОП „Гробищни паркове“ в София няма да подаде оставка

Директорът на общинското предприятие "Гробищни паркове" в София Румен...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img