Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Добавят 860 млн.лв. за компенсация на бизнеса за скъпия ток

Снимка: архив БГНЕС

Енергийните помощи ще бъдат допълнени с още 860 млн. лв. Това заяви след последното заседание на Министерския съвет за 2021 г. премиерът Кирил Петков.

По думите му това е един огромен ресурс, който ще бъде вкаран за предотвратяване на шока от енергийните цени. Абсолютно сме наясно, че много от бизнесите имат затруднения с покриването на енергийните разходи, както и разпределителните дружества имат силни затруднения, което може да се отрази и на цените за бита.

Петков очаква следващата ковид вълна до няколко седмици и за това ваксинацията трябва да бъде увеличена на максимум. Има риск от запълване на болниците и потенциални рискове от затваряне на икономиката и на училищата. Ще има възможност да бъде намален срокът между втората и третата доза на ваксинация.

Около 100 млн. лв. ще струва на бюджета добавката за ваксинация. Тези, които се ваксинират през януари месец, ще получат добавките от 75 лева още през февруари месец.

Правителството е решило още да даде 120 млн. лв. за продължаването на мярката 60/40, за да може да се поддържат нивата на заетост. Тези пари ще подкрепят 80 000 работещи в следващите месеци.

За самите пенсионери допълнително 750 000 млн. лв. ще „бъдат вкарани“, така че да няма намаление на пенсиите, съобщи още Кирил Петков, визирайки добавката от 60 лв.

Енергийният министър Александър Николов обясни, че схемата за компенсиране на разходите на бизнеса щяла да бъде както досега – под таван и 75% от повишаването от цената на тока от 1 юли до съответната средна цена за съответния месец в България. Разпределението на средствата в следващите 4 месеца, които ще обхванат целия отоплителен сезон, ще достигнат 1.5 млрд. лв. (в тези средства ще бъдат включени 860-те милиона лева допълнителни за справяне с енергийната криза).

Освен мерките за електроенергия, ще бъдат включени и подпомогнати и потребителите на на природен газ. По този начин ще бъдат намален натискът за повишаване на цените за отоплителния сезон за българските граждани. Така в рамките само на един отоплителен сезон помощите, дадени от правителството за бизнеса и домакинствата, ще достигнат приблизително близо 2 млрд. лв., обясни Николов.

Одобрените допълнителни разходи по бюджета на Министерството на енергетиката за 2021 г. са:

  • до 450 млн. лв. За компенсиране на небитовите потребители, която предвижда бизнесът да бъде подпомогта с по 110 лв/мвтч изразходвана електроенергия за месеците октомври и ноември. Средствата са осигурени от преизпълнение на данъчните приходи в Държавния бюджет и вариантите за тяхното изразходване бяха одобрени от Народното събрание на 23 декември.
  • Операторите на електроразпределителните и електропреносната мрежа в страната ще бъдат компенсирани в пълен размер за натрупания в периода юли – декември 2021 г. критичен дефицит от разходите за електроенергия за технологичните им нужди. С предходно свое решение Министерският съвет вече утвърди компенсация за мрежовите оператори за месеците октомври и ноември в размер на 110 лв/мвтч, но независимо от това, в системата се натрупва значителен финансов дефицит, който застрашава изпълнението на инвестиционните и ремонтните дейности на операторите. Компенсациите ще бъдат изплатени до 28 февруари 2022 г., след получаване на положително становище от Европейската комисия.
Снимка: Информационна агенция News24sofia.eu / Тодор Стефанов

По-късно от МС съобщиха решението за пенсинерите: 2 058 100 пенсионери ще получат добавка от 60 лв. към пенсиите си за януари, февруари, март, април, май и юни. Допълнителната сума ще се изплаща на всички пенсионери, независимо от размера на техните пенсии, като мярка за подкрепа с цел ограничаване на последствията от Ковид-19. За изплащането на добавките за шестте месеца правителството ще отпусне допълнителни 750 000 000 лева по бюджета на държавното обществено осигуряване.

Изплащането на добавка от 60 лв. към пенсиите е за сметка на преизпълнението на данъчните приходи по държавния бюджет за 2021 г.

Мярката, известна като 60/40, се удължава за първите два месеца на 2022 година. Средства ще продължат да се изплащат за работници и служители, които през периода от 13 март до 31 декември 2020 г. са работили на непълно работно време, ползвали са отпуск на основание чл. 173а от Кодекса на труда или работата им е била преустановена поради въведени временни ограничения на дейността. Финансовите средства ще се превеждат на съответния работодател по банков път от Националния осигурителен институт. Постановлението влиза в сила от 1 януари 2022 г.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

МВФ предупреждава за икономическите рискове от военните конфликти

Международният валутен фонд (МВФ) в петък не успя да издаде...

Габриела Славова остава в ареста, обвинена в убийството на Пейо Пеев

Габриела Славова остава в ареста, като обвиняема за убийството...

Комисия търси фискалния ефект от дерогацията 4 месеца след спирането й

Комисията за дерогацията, която ползваше "Лукойл", ще работи безпристрастно....

Младеж инсценира обир в дома на дядо си в Хасково

24-годишният задигнал 25 000 британски лири

Калоян Паргов няма да се кандидатира за председател на БСП-София

Калоян Паргов няма да се кандидатира отново за председател...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img