Реклама

https://www.gerb.bg/bg

„Ди Цайт“: Кремъл показа, че няма да си играе с Навални

Снимка: EPA

Лишавайки от свобода Алексей Навални, Кремъл иска да се отърве от дразнителя си. Това е тежък удар за опозицията. Триумфът на Кремъл обаче скоро може да остане в миналото„, пише германският вестник „Ди Цайт“.

Вероятно само ревностни оптимисти сред критиците на руския президент Владимир Путин до последно се надяваха, че Алексей Навални ще бъде освободен и ще се върне при семейството си“ – коментира пред „Ди Цайт“ журналистът Максим Киреев. – В същото време Кремъл многократно е изненадвал със своята непоследователност.

Държавната власт позволи на Навални да участва в изборите, само за да открие по-късно нови наказателни дела срещу него. Само през 2015 г. съдът отхвърли искането на властта за замяна на условната присъда на Навални с лишаване от свобода. Изглежда, сякаш московските стратези непрекъснато търсят елегантно, от тяхна гледна точка, решение на проблема с Навални.

Времето обаче времето за игрите на Кремъл най-накрая отмина. Има много непосредствени причини, поради които Алексей Навални е влязъл в затвора. Формално той е нарушил ограниченията, свързани с условната присъда, предполагаемо още преди лечението му в чужбина. По-рано обаче те твърдяха нарушенията не интересуват правосъдието.

Наскоро Навални също хвана руската специална служба, че го е извършил и е пуснал Путин в лоша светлина лично с разследването на двореца му. От другата страна има само една причина за присъдата и целта на Путин е да си осигури властта в Русия за години и дори десетилетия напред.

„Навални е може би последният основен дразнител за Путин. Последното препятствие по пътя му към вечното господство.

Абсолютно независимо дали Навални наистина може да стане опасен за Кремъл. Този ирационален страх стана очевиден, когато властите изпратиха в центъра на Москва и на Санкт Петербург огромен брой полиция. И това въпреки факта, че броят на протестиращите беше незначителен. Никога преди това държавата не демонстрира толкова демонстративно своята мощ. Присъдата на Навални е продължение на тази демонстрация на власт, припомня „Ди Цайт“.

Режим, който не е уверен в себе си, изглежда за опонентите си още по-опасен. Дори случаят Навални да запали нови протести, пространството за легитимна политическа дейност в Русия намалява. Поддръжниците на Навални трябва да усетят колко опасна е станала или ще бъде ситуацията за тях лично.

Но дори да изглежда, че Путин и неговите съветници сега имат един проблем по-малко, триумфът им вероятно ще бъде краткотраен. Неслучайно досега съдиите никога не са получили разрешение да изпратят Навални в затвора. Освен това Кремъл очевидно бе решил да го убие не по-късно от август 2020 г., вместо да го изпрати в затвора.

Причината е проста. Путин не искаше да позволи на Навални да стане своеобразен герой в затвора. Никога преди в съвременна Русия човек, претендиращ за най-високия пост в страната, не е прекарал няколко години в колония, припомня „Ди Цайт“.

Разбира се факта, че Навални може да е руският Нелсън Мандела, тоест политик, който един ден може да излезе от затвора и веднага да заеме най-високия пост в политиката.

За обикновените руснаци изпращането в затвора на Навални само доказва неговата честност и по този начин го прави още по-популярен, обобщава „Ди Цайт“.

*Със съкращения

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Сенатът на САЩ удължи на програмата за шпиониране на чужденци

В събота Сенатът на САЩ одобри удължаването на срока...

Елена Йончева окончателно загуби данъчно дело за 58 000 лв.

Евродепутатът Елена Йончева окончателно губи делото по обвинения за присвояване...

Осъдиха на доживотен затвор мъж от Шуменско, убил приятелката си

Деянието е извършено в условията на домашно насилие

Шеф в ООН ужасен от съобщенията за масови гробове в Хан Юнис

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк...

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането...

Двама са задържани в Стамболийски след стрелба с газов пистолет от кола

Двама криминално проявени мъже са задържани заради стрелба във...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img