Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Депутатите се заеха с правилата за избор на шеф на КПКОНПИ (ОБНОВЕНА)

Депутатите се захванаха с процедурните правила за избор на шеф на КПКОНПИ. Висши училища ще могат да изпращат становища за издигнатите кандидати и да изпращат въпроси. Кандидатите ще се проверяват и за принадлежност към ДС.

Изслушването на кандидатите ще е публично от ресорната парламентарна комисия, като те в рамките на 15 минути трябва да изложат визията си за работа на Антикорупционната агенция.

Борите корупцията със зъби и нокти, каза Александър Несторов от ДПС. Той атакува управляващите, че сега заради предстоящите избори отново са развели знамето на борбата с корупцията. 

Опозицията иска кандидатите да представят и удостоверение за психологическа годност и удостоверение от самата КПКОНПИ, че не е проверяван от самата комисия. Ако се установи принадлежност на кандидат към ДС, той да се счита за недопустим, искат още от ДПС. Според Несторов всички трябва да работят заедно за борбата с корупцията.

Михал Камбарев от ПП обясни, че няма как да се добавят нови изисквания, тъй като се работи по закона за КПКОНПИ. Според ДПС промени могат да се правят.

Вие обявявахте, че сте за нулева толерантност към корупцията, каза и Николина Ангелкова от ГЕРБ. Тя разкритикува управляващите и че четири месеца след оставката на Сотир Цацаров не са намерили време да внесат закона за КПКОНПИ. 

Състезание с един кон не е състезание, заяви и Христо Гаджев от ГЕРБ. Според него е несериозно да има кандидат за шеф на КПКОНПИ, а да няма за премиер и министри.

Дали ще има управление или не, зависи от избора на господин Рашков, критикува Лъчезар Иванов от ГЕРБ. Как ДБ ще подкрепи тази кандидатура, недоумява той и припомни как Атанас Атанасов в предишни парламенти е критикувал членовете на ДС.

Иванов заподозря, че Кирил Петков има някакви зависимости и не разбира този ултиматум – или Рашков шеф на КПКОНПИ, или няма правителство. Този избор е предрешен, допълни Иванов. Заложена е държавата за този избор, подчерта депутатът от ГЕРБ. Днешният дебат той определи като театър. Щом ПП искали толкова Рашков – да го изберат, призова Иванов.

ПП се готвят за избори, заподозря съпартиецът му Александър Ненков.

Газите всякакви правила, допълни той. 

Който сее ветрове, жъне бури„, предупреди лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. Демокрацията е риск и демокрацията не е за всеки, посочи и Джейхан Ибрямов от ДПС. Според него шефът на КПКОНПИ трябва да е чист човек без мръсно минало.

След близо 5 часа дебати законодателите приеха правилата за избор на председател на КПКОНПИ. Опозицията „приветства“ решението с викове „Мафия“. Стигна се почти до сблъсък между Маноил Манев и Георги Свиленски, което наложи и намеса на квесторите.

Припомняме, че според премиера в оставка Кирил Петков приемането на Антикорупционния закон и на второ четене и влизането му в сила е тест за възможността изобщо за съставяне на правителство от този парламент. Назначаването на Бойко Рашков за председател на КПКОНПИ пък е условието на ПП да дадат подкрепата си за създаване на правителство с третия мандат. Вчера БСП и ИТН проведоха консултация, която даде сигнал, че е възможно създаването на нов кабинет. ИТН обаче продължават да настояват Кирил Петков и Асен Василев да не са част от новото правителство.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Пет години завтор за шофьор, причинил смъртта на трима

Пет години затвор за шофьор, причинил смъртта на трима...

Евродепутатите осъдиха атаката на Иран срещу Израел и призоваха за санкции

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите категорично осъдиха безпрецедентните...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Спасиха две деца от пожар в апартамент в софийския квартал „Люлин“, възникнал докато дядо им бил за банички

Съсед обаче разказва, че децата - на 2 и на 8 г., често били оставяни сами, а възрастният мъж лъхал на алкохол

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Швеция укрепва границите на НАТО с войски в Латвия

Швеция ще изпълни плановете си да изпрати войски в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img