Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Депутатите почетоха Васил Левски (ОБНОВЕНА)

Снимка: архив БГНЕС

Днес българите искат да бъдат свободни и независими и да живеят достойно в едно нормално общество, без корупция, без местни феодали и страх. Това заяви депутатът от „Продължаваме промяната“ Васил Стефанов в декларация от трибуната на Народното събрание по повод 149-ата годишнина от обесването на Васил Левски.

Васил Иванов Кунчев (Васил Левски) е идеолог и организатор на българската национална революция за освобождаване от турско робство, основател на Българския революционен централен комитет. Думите на Левски служат като пътеводна светлина на вече свободния народ. Нека следваме заръките на Левски и да бъдем задружни, призова Стефанов.

Депутатът от „Има такъв народ“ (ИТН) Пламен Николов заяви, че каквото и да се каже за делото и живота на Апостола звучи недостатъчно, но днес ние като негови наследници не преставаме да се учудваме на неговия организаторски талант и жертвоготовност в името на отечеството. Васил Левски е световен феномен, който ще остане в световната съкровищница на безсмъртието, подчерта Николов.

Апостолът на свободата е онази историческа личност, която винаги трябва да служи за пример за единение и безкористност с неговия завет за чиста и свята република. Нека паметта и идеите на най-светлия национален герой да се помнят и идеите му да пребъдат, каза още Николов.

Веска Ненчева от БСП отбеляза, че Васил Левски е най-свидният син на Карлово и на България. Качествата на Васил Левски признават дори и представителите на Османската власт.

Извънредната следствена комисия, в която влизат юристи, получили образованието си в Париж, го определят като известен със своята храброст, компетентна и централна личност, председател на всички комитетски организации. Едва ли някои от тогавашния софиянци, присъствали на трагичното събития, са имали представа лично каква величина има този ден„, каза още Ненчева.

Днес все още пред нас стои отговорност, макар и век и половина след неговата гибел да направим всичко възможно да реализираме неговите идеи за функционирането на демократска република, настоя Веска Ненчева.

Да си повярваме, както е заявил Апостола, че да бъдем равни с другите европейски народи, зависи от нашите собствени сили, на драго сърце да обичаме онзи, който ни показва грешки. Неговите ценности за общочовешки, хуманни и демократични. Всеки трябва да може да каже „всичко, което съм сторил, съм го сторил в името на отечеството„, настоя още Ненчева.

Депутатите от ГЕРБ също почетоха паметта на Васил Левски. Остава въпросът за предателството и доколко имаме сили да носим кръста на националната си свобода и на това да бъдем българи. Свободата не означава да бъдем просто свободни, свободата не е право, а е задължение. Ние невинаги сме на висотата на това задължение, каза депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

Левски е цивилизационен избор, а не просто фигура, която се бори за създаването на българската държава, а се бори България да е част от европейските народи във времето, в което страната ни не е част. Готови ли сме ние да плащаме цената за своя цивилизационен избор, запита депутатът от ГЕРБ.

Васил Левски е възможност да имаме национална памет и това зависи от всички нас. Надявам се да не помним Васил Левски само на 19 февруари, трябва да е жив всеки ден не с думите, а с делата му, допълни Тома Биков.

Снимка: архив БГНЕС

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Мъж загина при пожар в Силистра

Човекът е починал от задушаване

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img