Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бюджетна комисия даде 110 млн. лв. за градския транспорт

Снимка; архив БГНЕС

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси приеха да дадат от актуализацията на държавния 110 млн. лв. за градския транспорт на цялата страна. От тях 74 млн. лв. са за Столична община, 16.5 за вътрешноградския транспорт и 20 млн. лв. за селищния и междуградския транспорт. Предложението направи бившият финансов министър и настоящ депутат от ГЕРБ Кирил Ананиев. Народните представители гласуваха с 18 гласа „за“, без против и въздържали се.

Междувременно депутатите си удължиха работното време, докато не приемат цялата актуализация на държавния бюджет. Малко преди това председателят на Комисията по бюджет и финанси Любомир Каримански предложи на колегите си да работят до 21 ч. и докъдето стигнат, а на следващия ден да продължат от 9 ч., но законотворците не одобриха неговото предложение.

По един милион пътувания дневно се извършват в София. Нашата задача е да увеличаваме интереса и делът на хората, които го използват. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова по време на участието си в Комисията по бюджет и финанси в парламента за приемането на актуализацията на бюджета.

По думите ѝ факт е, че една от основните причини за разглеждане на актуализация на държавния бюджет е високата инфлация, причинена най-вече от драматично нарасналите цени на горивата и електроенергията. Няма как тежката криза да се отразява на всички и да не се отрази на всички обществени услуги, които градският транспорт предлага, посочи Фандъкова.

Тя призова в актуализацията на бюджета да бъдат предвидени допълнителни средства за градския транспорт поради две причини: заради отражението от ковид кризата и рязкото повишение на цените на електричеството и природния газ.

В периода 2016-2019 г. системата на градския транспорт бележи значителен ръст в използването и съответно в приходите на общината.

Вицепремиерът и финансов министър Асен Василев не се съгласи с казаното от Фандъкова и запита как другите общини в България са се справили, а само Столична община не е успяла? Василев запита Фандъкова дали всяка година ще се повтаря искането на столична община държавата да дава 150 млн. лв. за градския транспорт.

Фандъкова му отговори, че както той (Асен Василев – б.р.) не може да гарантира каква ще е инфлацията и дали ще има реформи, така и тя не знае дали ще има криза на цената на горивата и повишаване на цената на тока. Обмисля се нова тарифна политика, но не за увеличаване на цената на билета, а чрез други мерки, с които да се увеличи потокът на пътници в столичния градски транспорт.

Други депутати от „Продължаваме промяната“ пък я нападнаха нея и председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев, че са членове и обвързани с ГЕРБ.

Депутатите от Комисията по бюджет и финанси одобриха средства за персонала на Национална служба за охрана с 2 млн. лв., а на персонала областната администрация възнагражденията да бъдат увеличени след структурни промени.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Евродепутатите осъдиха атаката на Иран срещу Израел и призоваха за санкции

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите категорично осъдиха безпрецедентните...

Габриела Наплатанова застава временно начело на СЕМ

Съветът за електорнни медии (СЕМ) си избра временен предесател, съобщава...

За социалния министър великденските добавки не са заигравка с пенсионерите

"Бонусите не трябва да се обвързват с пенсионната система,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img