Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бюджет 2021 приет (ОБЗОР)

https://news24sofia.eu/2020/11/26/deputatite-prieha-byudzhet-2021/

След тридневен маратон по Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г. той бе приет на второ четене.

Депутатите започнаха работа по него във вторник, а в сряда приеха по-голямата част от текстовете.

Приходите на държавата през 2021 г. са в размер на 27. 051 млрд. лв. От тях данъчните приходи са в размер на 24. 192 млрд. лв. Заложените разходи в бюджета са в размер на 15.817 млрд. лв. Разходите за персонал са в размер на 13.282 млрд. лв. Бюджетните трансфери с общините възлизат на 4.934 млрд. лв. Трансферът за зимно поддържане и снегопочистване на общинските пътища ще бъде в размер на 48 млн. лв.

Парламентът определи и размера на семейните помощи за деца през 2021 г. Депутатите определиха и размерът на месечните помощи за отглеждане на дете за семействата със средномесечен доход на член на семейството за предходните 12 месеца по-нисък или равен на 410 лв. За семейство с едно дете в бюджета е предвидена месечна помощ е 40 лв., за семейство с две деца – 90 лв., за семейство с три деца – 135 лв. за семейство с четири деца – 145 лв.

Народното събрание определи размерът на еднократната помощ при раждане на живо дете за 2021 г. За първо дете депутатите определиха помощ в размер на 250 лв., за второ 600 лв. и за трето 300 лв.

Парламентът реши през 2021 г. размерът на партийните субсидии да остане 8 лв. за действително получен глас. Освен това народните представители приеха и таван на държавния дълг през 2021 г. в размер на 4.5 млрд. лв.

Депутатите решиха да бъдат отпуснати допълнителни 77.5 млн. лв. по бюджета на МВР за заплатите на полицаите.

Народните представители увеличиха и учителските заплати.

Изказванията по отделните текстове на държавния бюджет бяха предимно от страна на опозицията. На финала след като законът бе приет министърът на финансите Кирил Ананиев обърна внимание, че следващото правителство ще може да изпълни бюджет 2021, независимо от политическата конфигурация.

Министър Кирил Ананиев подчерта, че с бюджета за следващата година се продължава по пътя на реформите, започнати още в първите дни на управленския мандат.

По думите му бюджет 2021 г. е съставен в невиждани досега условия и е нашият адекватен икономически отговор, с който да осигурим стабилност и сигурност.

Позволете ми да ви благодаря за конструктивния дебат по бюджет 2021 г. Благодаря за подкрепата, за забележките и критиките на онези от вас, които не са съгласни с всички параметри на бюджета. В крайна сметка по един или друг начин в окончателно приет от парламента Закон за държавния бюджет са намерили място голяма част от вижданията на всички нас за финансовата рамка за следващата година. Това е така, защото всички имаме разбирането, че трябва да отговорим на предизвикателствата на COVID-19, посочи министърът.

От опозицията през днешния ден възразиха срещу текстовете в преходни и заключителни разпоредби, свързани с Закона за потребителските кредити. Става въпрос за отмяната на чл. 19, ал. 7 от Закона за потребителския кредит, за който вчера президентът обяви, че ще наложи вето. Текстът бе гласуван от депутатите миналата седмица чрез преходни и заключителни разпоредби на Закона за ДДС. В рамките на дебата от БСП изразиха недоволство, че така се създава правен хаос, защото на практика този текст не съществува, а е върнат за ново обсъждане от президента.

За информационния лидер д-р Нигяр Джафер от ДПС коментира ,че бюджетът се приема в обстановка, в която традиционните проблеми са на заден план и всичко е концентрирано около COVID пандемията.

Разчетите се правят в плаващи пясъци. Основният въпрос, на който трябва да отговори този бюджет е дали осигуряват достатъчно средства за диагностика и за лечение на COVID и други заболявания, дали има средства за мотивация на медицинските сестри. Основният проблем е че този бюджет остана без буфери, посочи тя.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кулоарно напрежение и пленарни сръдни за оставката на Росен Желязков

Няма кворум за днешното заседание на Народното събрание (НС)....

Четири жертви след рекордните валежи в Дубай

Смъртните случаи от проливни дъждове по-рано тази седмица в Обединените...

Прокуратурата в Украйна разследва участието на военни в стрелба по полицаи във Виницка област

Винитската специализирана прокуратура в областта на отбраната на Южния...

Урсула фон дер Лайен призова Израел и Иран да се „въздържат от по-нататъшни действия“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в...

Продължаваме промяната и Демократична България подписаха за изборите

"Продължаваме промяната" и "Демократична България" подписаха споразумение за общо...

Лондон: Руските сили настъпват към Часов Яр с тактиката от Авдеевка

Градът е силно защитен и разположен на високо място

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img