Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Бучковски: Ветото над РСМ направи мечешка услуга на България

Правителството на Кирил Петков, което обяви, че ще работи за бъдещето, а не за миналото, предизвика нервност в България. Той беше нападнат и от националисти в България, но с право изгуби симпатиите си в Северна Македония. Това заяви бившият специален представител на РСМ за преговорите с България професор Владо Бучковски за „Слободен печат“.

Той отбеляза, че българският премиер е попаднал в капана на българските националисти. „С нежеланието да остави националистите да водят историята към евентуален компромис с Македония, той бе подложен на натиск от местната ни общественост. Загуби част от симпатиите, защото всички вярвахме, че неговият подход е правилен път за нас за постигане на устойчиво решение„, коментира той по повод откриването на културния център „Иван Михайлов“ в Битоля.

По негови думи в София има повече нервност, отколкото в Скопие.

Търсим точки, които могат да ни свържат. И двете страни са насърчени от ЕС, че сега е моментът за постигане на споразумение, но сякаш няма настроение“, отбеляза той и допълни, че македонците трябва да поискат гаранции за защита на самоличността и това трябва да бъде надграждане на споразумението за приятелство.

Относно възможността Русия да използва този момент, Бучковски посочи, че със сигурност ще го направи, защото въпросът не е само между България и Северна Македония, но се отнася и до ЕС.

Отношенията между двете правителства са на необходимото ниво, но не могат да имат необходимия ефект, когато в България има външен министър, който обвинява Петков, че преследва отделен дневен ред от този на правителството, заяви Бучковски и подчерта, че българското общество все още не е готово да подкрепи вдигането на ветото.

Въпросите за личности и събития, които ни свързват, са най-противоречивите точки, които държат взаимния конфликт замразен и това трябваше да се очаква от самото начало. Ветото направи мечешка услуга на България, която загуби лидерството си чрез засилване на речта на омразата„, изтъкна той и добави, че преговорите между двете правителства трябва да бъдат по-прозрачни.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

10,9 млрд. лв. е фискалният резерв към 18 април (ВИДЕО)

Данните потвърди служебният финансов министър

17 сгради в София отново стават културни ценности?

Столичният кмет иска да бъде възстановен статутът на недвижими...

Тайван пита САЩ как да използа новата военна помощ

Тайванската армия ще обсъди със Съединените щати как да...

Най-малко 10 джихадистки нападения предотвратени в Европа през 2023 г.

Това съобщи нидерландската разузнавателна агенция AIVD

Израел щурмува отново Хан Юнис

Израелските войски си проправиха път обратно в източната част...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img