Реклама

https://www.gerb.bg/bg

БСП отряза протестните партии, президентът ще реши на кого да връчи третия мандат

БСП е взела решение след заседание на Изпълнителното бюро и ръководството на парламентарната група категорично, че президентът Румен Радев сам трябва да реши в петък на коя партия да връчи третия мандат. Това съобщи на пресконференция на „Позитано“ 20 лидерът на партията Корнелия Нинова.

Президентът ще връчи в петък третия мандат по своя преценка, предложението на Мая Манолова до петък да се съберат трите протестни партии с БСП и да имат консултации за решение на коя партия президентът да връчи третия мандат, да се изработят приоритети и да се консултират по състава на МС, се отхвърля„, обясни тя.

Ситуацията е напрегната и емоционална, изисква висока степен на отговорност и разум, позицията е да се спазва Конституцията и законите на страната, принципност, прозрачност и стабилност. Няма как да погазим Конституцията и да поставим президента в неловката ситуация партии да предлагат на кого да връчат третия мандат, не можем да вземем такова решение, то е в правомощията на президента„, категорична е Нинова.

Предлага се да се запази спокойствие и да се изчака неговото решение, за 5 години БСП не били вземали решения, които са от неговите правомощия и нямало да го направят и сега. Както той прецени до петък, категорична бе тя.

Нинова смята, че подобни разговори са противоконституционни и противоречат на политическите принципи.

Ако се връчи мандатът на БСП, започват разговори, в 7-дневен срок ще излъчат премиер за връчване на мандат, после разговори за приоритети и да се говори по персоналния състав.

За БСП обаче по-важна е актуализацията на бюджета. Затова Нинова предлага четирите партии да излъчат икономически, финансови, социалисти и до петък да се постигне съгласие как да се актуализира бюджетът, вместо да се пазарят при кого да отиде третия мандат.

В този момент е изключително важно да се актуализира бюджетът в ключови въпроси и да се постигне мнозинство, категорична е Нинова.

БСП държи на преизчисляване на пенсиите, парите за COVID-19, кризата с парите на лекари, купуване на лекарства, средства за МВР, за границата, мигрантската вълна, компенсации за фирми и т.н. Нинова иска постигане на мнозинство по актуализацията на бюджета, по думите й „ще е добър знак, че може да се постигне правителство и да се продължат разговорите“.

Това БСП ще предложи в сряда в парламента, съобщи още Нинова.

Такива неформални разговори между партиите в 46-ото НС вече са водени, но не са стигнали до конкретно решение, поясни тя.

БСП ще се обърне към ИТН, за да се говори по актуализацията на бюджета, ще ги поканят на разговори и за правителство. Отворени са за разговори и с другите партии, заключи лидерът на БСП.

На която и партия да бъде връчен мандатът, БСП ще участва в разговори, каза още тя.

Относно бежанците Нинова каза, че партията й е имала позиция в предишното НС за приемане на решение за декларация за неприемане на бежанци и сега остава на същата позиция.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Зеленски забрани хазарта за военните

Ключово решение за хода на войната

Обединеното кралство ще отдели 2,5% от БВП за отбрана до 2030 г.

Великобритания ще повиши разходите си за отбрана до 2,5%...

Кола се заби в багер в София

Шофьорът на автомобила е в "Пирогов"

Априлски сняг падна на Пампорово

Априлски сняг падна на Пампорово и високите части на...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Осъдиха на доживотен затвор мъж от Шуменско, убил приятелката си

Деянието е извършено в условията на домашно насилие

Армения върна 4 села на Азербайджан

Разположени на тяхната обща граница

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img