Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Боян Маричич: Не може да градим отношения само с отворените въпроси със София

Ние не бягаме от отворените въпроси, но не можем да позволим отношенията между Северна Македония и България да се основават само на тези въпроси, заяви днес вицепремиерът по европейските въпроси Боян Маричич в кулоарите на конференцията БГМК30 „Гражданският принос в изграждането на доверие, общност и съюзничество“. Това съобщи БТА.

Отговорът му идва, след като бе помолен да коментира изявлението на българския президент Румен Радев, че е добре да се формират работни групи и меморандуми за инфраструктурата и икономиката, но същевременно „първо трябва да се решат онези трудни политически ключови въпроси“.

Смятаме, че има потенциал в много други области, впрочем затова са формирани и тези работни групи, в които може чрез конкретни форми на сътрудничество да се покажат резултати, да се доближат гражданите, да се смени атмосферата, за да можем да решаваме всички отворени въпроси, включвайки и тези, но в никакъв случай не сме избягвали отворените въпроси, изтъкна вицепремиерът Маричич.

Той подчерта, че двете страни не могат да осъществят целите за засилено сътрудничество, разтапяне на леда и осъществяване на успех, ако не направят конкретни стъпки и не покажат конкретна добра воля.

Това днешно събитие, днешната конференция, аз разглеждам като едно от серията събития, които се случват през последните две седмиции, които допринасят за тази позитивна енергия, добра воля, да получи и конкретен израз между Република Северна Македония и Република България. Не е достатъчно само държавните институции и политиците да полагат усилия, много е важно и интелектуалците, университетите и всички останали обществени фактори да дадат своя принос. И в този смисъл наистина приветствам това събитие и мисля, че има голям ефект и ще има голям ефект, ако се продължи с това, каза Маричич.

Той подчерта, че и „като правителства и като държави сме длъжни да отглеждаме и възпитаваме младите хора в един европейски дух и с европейски принципи“, защото, както каза, „само така може да имаме устойчиво добри отношения, добри отношения за дълъг срок и решаване на проблемите в европейски дух“.

Смятам, че именно такива събития помагат да се възпитат и отгледат младите поколения в този европейски дух и да се разрешават всички различия и всички проблеми чрез един открит диалог и с добра воля от двете страни. Убеден съм, че от двете страни на границата и при нас в Северна Македония, и в България мнозинството от хората са с добра воля. Време е в този период тези хора с добра воля, които съм убеден, че са мнозинство, да заработят заедно като съюзници, за да постигнем резултати, да върнем отношенията на нивото, което заслужават и да започнем преговорите с ЕС колкото е възможно по-скоро, каза той. Отговаряйки на журналистически въпрос Маричич изтъкна, че не е добре да се залагат времеви срокове около искането за включването на българското малцинство в конституцията. Определянето и публичното изразяване на каквито и да било срокове досега изобщо не ни помогна в разговорите. Ние все още сме във фаза, в която изнасяме позициите и от едната, и от другата страна, в която търсим начини как да решим отворените въпроси, по които имаме различни позиции, и да ги добавим в един план, който ще ни доведе до подобряване на отношенията и отстраняване на пречките за начало на преговорите.

Ние, нашето правителство, многократно заявявахме публично, че поради нашата концепция за конституцията, утвърдена още през 2001 година с Охридския рамков договор, нямаме проблем да впишем в нашата конституция и други общности, които досега не са включени като хърватската общност, черногорската и българската общност. Така че съществува ясна политическа воля за това. Нашето становище е, че това трябва да се направи преди нашето влизане в ЕС. Остава в следващия период в разговор и отворен диалог с България да намерим и начин, но и времеви срок, който е бъде най-подходящ за това, каза той. Вицепремиерът Маричич съобщи, че в следващите няколко седмици ще се състои среща и с опозицията.

Както спомена премиерът Ковачевски, вчера е имало телефонен разговор между него и лидера на опозицията. Аз съм убеден, че в предстоящия период, в следващите няколко седмици ще има среща и с опозицията. Впрочем нашето правителство и СДСМ винаги са били отворени за диалог и в миналото, когато бяха необходими две трети и за законите, приемани с две трети, и за конститутционните промени, ние се убеждавахме и работехме с опозицията. Така ще бъде и този път, каза вицепремиерът.

Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Трагедия с мигранти край Джибути

Шестнадесет потенциални мигранти загинаха, а други 28 са в...

Йенс Столтенберг: НАТО няма намерение да изпраща бойни части в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уточни в неделя,...

Атанас Атанасов: Аферата с Митниците отклонява вниманието от Нотариуса

Аферата в "Митниците" е измислен сюжет. Това е активно...

Св. Синод не разреши делегация да пътува до Йерусалим за Благодатния огън

Предвид продължаващите бойни действия в Израел Св. Синод реши...

Председателят на СОС предлага Благовест Георгиев да бъде освободен от всички позиции

Председателят на Столичния общински съвет Цветомир Петров, заедно със...

Откриха неизбухнала бомба от 90-те в Ниш

На 21 април сръбските власти ще евакуират цял квартал в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img