Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Боряна Димитрова: Вървим категорично към нови избори

Снимка; архив БГНЕС

Вървим категорично към нови избори, останалите въпроси – за КПКОНПИ, за шеф на КЕВР – те ще бъдат решавани в нов парламент. Това заяви Боряна Димитрова „Алфа рисърч“ пред БНТ по повод последните развития в българския политически живот.

Нормално е да има вътрешни разговори, на които да се прави анализ, отчет какво е станало, но видяхме съмненията, които изгряха с пълна сила. Тя посочи два знака, които са били видни по време на преговорите. Първият – няма да има правителство, въпреки, че видяхме смирени, благи, диалогични коалиционни партньори. Нито един остър проблем не е решен, работи се за избори и въпросът е дали ще са по-рано или по-късно.

Това бе предшествано от думите на Нинова, че мандатът ще бъде задържан до 15 август – това показва, че има проблем. Това посочи Слави (Трифонов) – че има разминаване между думи и дела.

Втори е проблемът между програми и персонален състав. Видяхме, че тежестта на тази програма е 5-7%. Големите проблеми са персонални проблеми, втората крачка е ще има или не министри. Тази седмица видяхме разногласието, каза Димитрова.

Относно преговорите социологът каза: „Ако влизаме с едни и същи обувки в една и съща река, няма начин да излезем по-сухи от тази река. Разликата е, че се разговаряше с всички, включително и с отцепниците от ИТН. Ако тази седмица бяхме видели на масата един от препъни камъните, ако такъв проблем бе решен, щях да кажа – аха, има нагласа (за съставяне на кабинет – б.р.)„.

Относно казуса с КПКОНПИ, Димитрова каза, че имаше и преди това две смущаващи обстоятелства, едното е, че Бойко Рашков бе вписан персонално в програмата. Това е повече от странно, показва, че по-малко значение има програмата, процедурата, в сравнение със значението на личността.

Второто нещо е спорната фигура на Бойко Рашков. „Видяхме един, меко казано, неуспешен министър на вътрешните работи, който трябва да стане успешен шеф на КПКОНПИ„, каза тя и даде пример казусът с катастрофата на „Черни връх“.

Вече не може да броим в колко – един министър трябва да детектира, че има проблеми на ниво районни управления. Един министър, който трябва да разплита по-сложни неща, да не може да разплете едни полицейски казус„, обясни социологът.

Относно думите „Ако ще правим бухалка, и ние да влезем“ на Тошко Йорданов, тя каза, че не знае чии са тези думи. Духът на това показва сериозно намерение да бъде използвана тази комисия. Цялата конструкция вървеше към този модел. За много длъжности има проверка, но няма забрана да са били сътрудници на ДС. „Ако цяла седмица ме убеждават, че корабът върви в една или друга посока, но се хвърлят спасителни пояси…“, опита се да опише ситуацията Боряна Димитрова.

Запитана какви щети всеки от политическите участници ще понесе – защо й е на БСП да участва в дясно правителство, тя отговори, че щетите се умножават. Логиката беше задържане на мандата. Този мандат е даден да се състави правителство, а не да се решават други проблеми, обясни тя.

Тези консултации бяха малко като игри на мълчанка, на кой първи ще му избият нервите„, каза Димитрова.

Притеснява ме, че ще започне нова радикализация – кой, защо е направил записа. Даваме си сметка, че следващото управление също ще е коалиционно, радикализирането на предизборния период, означава, че след изборите ще е трудно съставянето на кабинет. Радикализацията не води до ясни приоритети и да е ясно кой ще ги следва. Отново ли ще имаме партии на статуквото срещу партии на промяната, обясни социологът. Относно социологическите проучвания, тя каза, че това, което сега констатираме не е картината, която ще наблюдаваме следващите месеца. Бонуси печелят най-радикалните партии, допълни Боряна Димитрова.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Прокуратурата поиска задържане под стража на Марин Димитров

Прокуратурата е внесла в Софийския градски съд за налагане...

17 сгради в София отново стават културни ценности?

Столичният кмет иска да бъде възстановен статутът на недвижими...

Украйна е решена да си върне мъжете в наборна възраст, живеещи в чужбина

Украинското правителство, което допълнително затяга разпоредбите, докато се стреми...

Разбиха мрежа за наркотрафик в Испания

В Испания разбиха най-голямата престъпна мрежа за трафик на...

Съдът на ЕС не разбра жалбите на магистратите за закриването на спецсъда

Съдът на Европейския съюз (СЕС) отхвърли жалбата срещу закриването на...

Тайван пита САЩ как да използа новата военна помощ

Тайванската армия ще обсъди със Съединените щати как да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img