Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Борисов проверява готовността на България да посрещне първите ваксини

Снимка/източник: БГНЕС

Подготвихме се бързо и дойде ли ваксината срещу COVID-19, ваксинирането се организира само пожелание и безплатно, с ваксини одобрени от Европейската комисия и с гаранцията от Европейската агенция по лекарствата.

Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на посещението си днес в Центъра по заразни и паразитни болести, където се помещава и БулБИО.

Премиерът лично се увери в готовността на страната ни да посрещне първата доставка на ваксина в специализирани хладилници. От понеделник започва и работата за организация по места в страната.

Тук са двата хладилника с температурен режим минус 71 градуса. Можем да съберем над 100 000 дози ваксина само в единия. По първоначални данни първата пратка, която ще дойде, ще бъде 125 000, обясни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който придружава Борисов.

Здравният министър добави, че такива хладилници ще бъдат разположени в Столичната РЗИ, още днес ще се монтира един в РЗИ в Бургас, а другата седмица ще се създаде организация и за останалите РЗИ в страната.

С проф. Гигов в понеделник събираме директорите на шестте РЗИ, които са отговорни за шестте района в страната, за да създадем локалните логистични режими на поведение и разпределение на ваксината, организацията на таргетните групи, посочи здравният министър.

За да бъдат и нашите хладилници максимално в услуга, единият ще бъде разположен във Варна, вторият в Пловдив и третият в София, заяви председателят на Националния оперативен щаб и началник на ВМА Венцислав Мутафчийски.

Министърът на здравеопазването отбеляза също, че в склада на БулБИО се съхраняват 11 000 флакона ремдесивир, като в понеделник ще пристигнат още 6000 флакона. Ангелов посочи, че препаратът е на разположение на болниците денонощно, като той е безплатен и достъпен за всички пациенти в България.

От данните, които виждаме в момента- по 2500 оздравяват, което означава, че докторите и медицинските работници като цяло успяват много хора да излекуват. Да, все още ни тревожи броя на починалите, но вече излизаме от тъмните класации, коментира Борисов.

Директорът на БулБИО Румен Кофинов запозна премиера и с напредъка по проектите, за които правителственото пое ангажимент да помага при предишното посещение на премиера в дружеството през април тази година. Тогава Кофинов представи инвестиционните проекти. Първият е за нова производствена линия на БЦЖ ваксина, с което ще може да бъде увеличен капацитетът за производство на ваксината, за която дружеството притежава лиценз.

Вторият проект е за разширяване производството на човешки кръвни продукти-имуноглобулини, което е изключително важно за най-тежко болните и е от стратегическо значение за нашето здравеопазване.

Третият проект предвижда възстановяване на производството на животинска плазма в коне за препарати за лечение на дифтерия, ботулиново отравяне, тетанус и змийско отравяне.

Това е ноу хау в България и беше правилно да се възстанови, обясни премиерът Борисов.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Хиляди протестираха в Аржентина срещу намаленото финансиране за университетите

Десетки хиляди хора излязоха по улиците на аржентинската столица...

1454 лв. месечно са нужни за издръжката на един работещ

1454 лв. месечно са нужни за издръжката на един...

Плугчиева: Има достатъчно дипломати за Външно

Димитър Главчев беше хвърлен в студената вода на база заложените...

ИТН има готов отбор да побеждава

"Има такъв народ" има готов отбор да побеждава. В...

Елена Йончева не вярва на Делян Пеевски, но той повярвал в работата й

"Към момента само съм номинирана за евродепутат, но не...

Лейбъристите във Великобритания искат национализиране на железопътната мрежа

Британската опозиционна Лейбъристка партия съобщи днес планове за ренационализиране...

Започна строителството на 1000 паркоместа на Терминал 2 на летище София

Започва строителството на открит паркинг на Терминал 2 на...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img