Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Борисов и Горанов в списъка на Кирил Петков

Снимка: архив БГНЕС

В списъка с имена на хора, предаден на прокуратурата, фигурират и политици. Сред тях са депутатът от ДПС Делян Пеевски, бившият премиер Бойко Борисов заради случая „Мата Хари“ и на екс министърът на финансите Владислав Горанов. Това потвърди в студиото на Нова телевизия премиерът Кирил Петков след като в прокуратурата преди два дни не изреди имена на политици.

Петков изрично посочи, че с този списък не се посочват виновни и той не издава присъди. Важно е според него прокуратурата да провери тези случаи, а като примери даде: „Ние не твърдим, че Борисов има кюлчета, а искаме да се каже от къде и по какъв начин тези кюлчета са се озовали в чекмеджето, за да се направят тези снимки. В този смисъл – коя е Мата Хари и кой е направил снимките, дори и да са постановка„. За Владислав Горанов Кирил Петков обясни, че също не твърди, че той е корумпиран, но трябва да се провери дали е вярна информацията и отговарят ли на истината твърденията на Васил Божков, че му е носел пари.

На въпрос дали Цветан Василев е в този списък, Кирил Петков отговори отрицателно и с аргумент, че в списъка няма имена на хора, които вече са много разследвани. Цветан Василев е с повдигнато обвинение, делото КТБ е в съдебна фаза. Тук обаче Петков задава въпрос защо не се е направил дистанционен разпит, например чрез скайп връзка, толкова години, за да може да има някакво по-сериозно развитие по случая. Премиерът има и други въпроси, за които е убеден, че са въпроси, които задава цялото общество.

Ако сме сигурни, че прокуратурата си е свършила работата по тези въпроси, ще е едно наистина добро начало„, заяви Петков.

На критиките, че дава на прокуратурата той дава информация, която е открита от „Гугъл“, а не използва информация от ДАНС и МВР – служби, които са на негово подчинение, Петков обясни, че неговите действия са всъщност „ниска топка„.Нека да изчистим тези от Гугъл, това е толкова нисък праг на очаквания към прокуратурата. Щеше да е много хубаво, ако трябваше някакви специални служби да търсят информация.“ Освен това Кирил Петков подчерта, че според него главният прокурор не само би трябвало да знае тези имена, а и би трябвало отдавна да е проверил тази информация, която е общо достъпна и всяко семейство у нас има подозрения.

Той даде и подробности от срещата си с Иван Гешев, като обясни, че всъщност не са си казали нищо особено – Гешев му е поискал примери, Петков е изброил и срещата е приключила. След нея публично и официално прокуратурата се е сетила да иска информация. „Защо никой не говори, никой не смее да назове имената. А това всъщност е работа на главния прокурор„, възкликна Петков.

Това са основните големи фигури. Ако с тези фигури се справим и сме сигурни, че прокуратурата е изчистила въпросите, това би било голям успех.“

Кирил Петков посочи: „В момента прокуратурата има два избора – или да започнат да работят, или … цялото общество ще стане наясно, че те не си вършат работа.“

Ясна е била декларацията, която бе прочетена от името на мнозинството в НС с призив за оставката на Иван Гешев, а Кирил Петков я отстоява. Той е сигурен, че министър Надежда Йорданова ще направи най-доброто от себе си при внасяне на искане за отстраняване на главния прокурор във ВСС. Той би приветствал това да стане възможно най-скоро.

Също така Кирил Петков се надява в кратки срокове – веднага след разглеждането на Бюджет 2022 – в пленарна зала да влязат за разглеждане и промените в КПКОНПИ. Премиерът смята, че това трябва да е първият закон, който депутатите трябва да разгледат. Иначе Петков не посочи конкретни имена, които готвят за ръководители, като заяви, че търсят истински професионалисти и експерти без връзки и зависимости у нас.Надявам се да привлечем много добри специалисти, хора извън България. Дал съм задача да се търси в българската диаспора, тъй като те не биха имали влияния у нас.“

На въпрос дали адвокатът и бивш министър Иван Демерджиев, който наследи Янаки Стоилов в служебното правителство, ще бъде един от ръководителите в разделената КПКОНПИ, Петков посочи, че конкретен пост не му е предлагат, но би се радвал Демерджиев да работи с тях. „Харесвам го, той е един смел човек, който иска промяна. Бих се радвал да работи с нас. Един от хората е, които аз лично подкрепям.“

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Енергийният служебен министър ще предоговоря с „Боташ“ (ОБНОВЕНА)

Депутатите приеха доклад за дейността на Временната комисия за...

Експлозия избухна в Харков

Експлозия избухна в Харков вечерта на 20 април по...

Депутатите одобриха 250 млн. лева ежегодна подкрепа за „Мини Марица Изток“ до 2029-а

Депутатите приеха решение за осигуряване на средства на "Мини...

Европол: Задържаха 23 души в Босна, заподозрени в работа за наркокартел

Полицейски екип в Босна, подкрепен от международни правоприлагащи агенции,...

САЩ обмислят да продадат оръжия за над 1 млрд. долара на Израел

Съединените щати обмислят продажба на оръжие на стойност над...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img