Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Анастас Герджиков стъпва на теми с абсолютен консенсус

Аз нямаше да се кандидатирам, ако не бях дълбоко убеден, че българското общество ще ме чуе и ще избере мен. Това заяви кандидатът на президент Анастас Герджиков в студиото на Нова телевизия. Това, което по думите на Герджиков, обществото трябва да чуе е, че трябва да има обединение – „Обединение около това, по което поне в обществото има консенсус.“ Според Герджиков не аритметичният проблем е проблемът, заради който страната няма управление, а защото се е насадил езикът на омразата – всеки е казал нещо лошо за другия.

По кои теми обаче има такъв консенсус Анастас Герджиков не посочи.

Анастас Герджиков категорично отрече да е кандидат на политическа партия ГЕРБ, защото: „те не ми поставиха нито едно условие“ и „Без условие не мисля, че съм кандидат или по някакъв начин съм обвързан с политическа партия ГЕРБ.“

Красимир Вълчев, бившият образователен министър, е бил вестоносецът, че Анастас Герджиков може да разчита на подкрепата им на предстоящите избори. Преди това ректорът не е смятал, че обсъждането на кандидатурата му е сериозно. Имало е среща с лидера Бойко Борисов – в централата на партията. И там не е поставено нито едно условия, обясни Анастас Герджиков. Затова и му е било лесно да приеме подкрепата на ГЕРБ.

Въпросите към ГЕРБ и ДПС са въпроси към ГЕРБ и ДПС.

Иначе той коментира, че явно има причини ГЕРБ да бъде избирана три пъти за четиригодишни мандата и толкова дълго да се намира в управлението, но грешките не са им чужди и това е нормално. Първото управление на ГЕРБ обаче за Герджиков е най-проблемно, а след това партията е омекнала. Напрежението по време на третия, последен мандат, обаче се дължи на други, външни причини.

Анастас Герджиков отказа няколко пъти да посочи какъв ще бъде неговия избор на парламентарните избори, тъй като по този начин би отблъснал една евентуална подкрепа за себе си на президентските избори, а това би отблъснало възможностите за обединение.

Това, което повтори е, че неговите политически симпатии са в дясното и дясноцентристкото пространство.

Нямам нищо общо с ДПС, не съм бил член, нито симпатизант. Не познавам господин Мустафа Карадайъ, не познавам господин Ахмед Доган, познавам само Лютви Местан и то като председател на комисията по образование в предходен парламент. Не само не познавам Пеевски, но и никога не съм го срещал„, заяви Анастас Герджиков. Той отхвърли като невярно твърдението на опонента си Лозан Панов за това, че е обвързан с ДПС и поиска Панов да провери фактите и да му се извини.

По отношение на фигурата на Делян Пеевски Герджиков не смята, че може да прецени доколко той е основна фигура, но обществото е настроено срещу него като въплъщение на задкулисието. „Не трябва да се вторачваме във фигури„, посочи Герджиков и обясни, че всеки носи лична отговорност за действията и бездействията си. За тази преценка има компетентни органи – прокуратура и съд – и проблемите в държавата няма да бъдат оправени, като се отстранят един или двама.

Проблем няма да има, ако получа подкрепата на ДПС. Аз не виждам проблем, в чиято и да е подкрепа. Трябва да се кандидат от самото начало на всички българи„, коментира Анастас Герджиков.

Такова е и мнението на Герджиков по отношение на претенциите към главния прокурор Иван Гешев – всеки носи лично отговорност за това, което е свършил и затова което не е свършил. „Ако е извършил нещо нередно, той трябва да бъде отстранен и да понесе своята отговорност.“

Президентската институция не отговаря за това, посочи Герджиков и допълни, че не се кандидатира за кмет, съдия, депутат, а за президент.

Конституцията и съдебната реформа

В тази връзка Герджиков даде заявка и за промяна на Конституцията – това е нужно според него, тъй като и в предишните години от 5 промени в Основния закон, 4 касаят именно съдебната реформа, но е направена първата стъпка, но не и втората.

По думите му голямата неудовлетвореност в обществото показва, че имаме проблем, но промените трябва да бъдат насочени към правилата, а не към личностите. И тук Анастас Герджиков посочи, че отговорността е лична.

Факт е, че не успяхме да наложим върховенството на закона вече 31 години, но и не може да ни го налагат отвън, трябва да си построим собствената къщичка.“

На въпрос как възприема полицейското насилие, Герджиков заяви, че не може да се толерира насилие срещу който и да е човек, но и по време на протестите през 2020 г. не цялото общество е протестирало, а като цяло обществото е било разделено.

За коалициите в политиката

Анастас Герджиков смята, че следващото правителство и управление неминуемо ще бъде коалиционно, а своята роля, ако бъде избран за президент, вижда – „да помогне на партиите да си подадат ръка“. „Аз влизам в политиката и ще призова всички политически партии да работят заедно.“ В този смисъл следващото правителство би било според него по-скоро експертно и отново няма да е дълготрайно и да изкара цял мандат.

По-важното е не с кого си се коалирал, а да не късаш всички връзки с останалите. Има и въпроси, по които няма спор, има въпроси, по които в обществото има консенсус.“

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Кола се заби в багер в София

Шофьорът на автомобила е в "Пирогов"

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Путин обуздава прокуратурата за изземането на частни активи

Руският президент Владимир Путин напомни на прокуратурата, че изземането...

САЩ поставиха ултиматум на TikTok

Сенатът ще има последната дума

Украйна спира консулските услуги в чужбина за мъже в наборна възраст

Министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба потвърди...

Сенатът на САЩ удължи на програмата за шпиониране на чужденци

В събота Сенатът на САЩ одобри удължаването на срока...

Ще ни дават ли отново „магически хапчета“ преди изборите?

Социологът Димитър Ганев заяви, че избирателната активност няма да...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img