Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Карадайъ: Работещата формула започва с диалог

Работещата формула започва с диалог. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ на брифинг в централата на АЛДЕ в Брюксел, където участва в Среща на върха на европейските либерали, в която участваха държавни и правителствени ръководители, председатели на партии от европейското либерално семейство.

Карадайъ коментира, че през последната седмица бившите управляващи в България са получили класически политически урок, и със свалянето на председателя на НС, и с първия успешен вот на недоверие в страната ни, съобщиха от ДПС.

Не сте в позиция арогантно да налагане мнението си в разрез с дневния ред на хората. Хората живеят в кризи, в инфлация, обедняват, а някой се опитва арогантно да налага свой дневен ред, след като е загубил мнозинството си, обърна се към досегашните управляващи Карадайъ.

От ДПС отбелязват, че партията е внесла в парламента предложението на френското председателство на Съвета на ЕС за преговорна рамка на Северна Македония веднага след вота на недоверие към правителството на Кирил Петков. От Движението допълват, че с предложението се дава възможност да се намери решение на спора между България и Северна Македония при защита на българския национален интерес.

Според Карадайъ последната седмица е особено показателна за случващото се в България.

На 16 юни имаше предложение на френското председателство за преговорна рамка, което дойде в България.Цяла седмица правителството не можа да намери подход и начин да го внесе в НС. Официално внасяне в НС нямаше, затова то не бе разгледано, обясни лидерът на ДПС.

Затова веднага след гласуването на вота на недоверие ДПС внесе съответното проекторешение в НС, за да позволи приемането на френското предложение. И те тръгнаха да саботират процеса, изтъкна Карадайъ.

За днес в 10:00 ч. имаше насрочено заседание на външната комисия в НС, тя трябваше да разгледа предложението на ДПС, да излезе със становище и да се свика извънредно заседание на НС с една единствена точка. Това е бърза писта. Ние дадохме тази възможност България да извърви този път по бързата писта, подчерта той.

Преговорната рамка е добра. Ние отворихме пистата да има дебат изобщо. Досега нямаше нищо внесено в НС, коментира още той и допълни: „За да има тройка от тотото, човек трябва поне да пусне фиш.“

Вместо това, тази сутрин отново се правят оценки за политическите опоненти в България. Арогантността и агресията, която показват тези хора, загубили загубиха властта, не им прави чест. Не си вземат поука, подчерта лидерът на ДПС.

Споменаването на задкулисие и мафия за политическия опонент не им прави чест. Какво задкулисие е г-н Пеевски, когато седи на първия ред в народното събрание. Когато е там -защо е там, когато не е там – било задкулисие, каза още Карадайъ. Самите те са функция на задкулисието в България в последните 25 години – на олигарха Иво Прокопиев. Те са негов слугинаж, смята той.

Мустафа Карадайъ се надява час по-скоро да има решение за Северна Македония. Той заяви: „Ние показахме като опозиционна партия как водим последователна политика. Още от 90-те години казахме, че за да преодолеем различията на Балканите, трябва да членуваме в общи съюзи – ЕС и НАТО.“

От ДПС информират също, че президентът на Франция Еманюел Макрон е поздравил лично Карадайъ и цялата партия за активните й действия в подкрепа на европейската интеграция на Северна Македония и целите Западни Балкани. Това е станало по време на разговор между двамата в рамките на срещата на либералите в Брюксел. В нея са участвали държавни и правителствени ръководители, председатели на партии от европейското либерално семейство.

Мустафа Карадайъ е провел срещи и с премиерите на Нидерландия – Марк Рюте, на Белгия – Александер де Кро, на Люксембург – Ксавие Бетел, на Естония – Кая Калас, и на Ирландия – Мишел Мартин. Основна тема на двустранните срещи е била европейската интеграция на Западните Балкани.

Днес на Съвета на либералите получихме много поздравления за усилията, които полагаме като ДПС и за действията, които вършим в България във връзка с разширяването на ЕС и по-конкретно на Западните Балкани и Северна Македония, каза Карадайъ на брифинга в централата на АЛДЕ.

Движението за права и свободи е получило подкрепа и поздравления за действията си в подкрепа на Украйна. Особено в последната една година процесът по европейската интеграция на Западните Балкани, в частност на Северна Македония, се забави, а за последните 6 месеца, нищо не се случи. Даже повече се навреди на процеса, защото имаше различно говорене от страна на българското правителство в Брюксел, със съседите и в България. Няма как всички различни тези да са верни. Все една от тях е лъжа, коментира Мустафа Карадайъ.

spot_img
spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

14 ранени след последния военен удар по Харков

В украинския град Харков броят на ранените в резултат...

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

Тръмп обвини Байдън в авторитарно управление на администрацията

Въпреки че самият той е получавал същите обвинения

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в неделя, че двудневният кръг...

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

Русия се присмя на Зеленски, че „украинското знаме е на рамото на Бога“

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Корнелия Нинова: Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ

"Димитър Главчев е пълно олицетворение на модела ГЕРБ. И...

Днес е Велика Сряда

Днес е Велика Сряда, трети ден от Страстната седмица,...

„Четири Лапи“ призовават за грижа към животните с 5 съвета преди празниците

С идването на Великден нараства рязко и потреблението на...

Главчев потвърждава на среща на Съвета на ОИСР стремежа ни към пълноправно членство

Служебният премиер и министър на външните работи Димитър Главчев...

Той извърши не за Себе Си, а заради нас и нашето спасение – пасхалното послание на Патриаршията

Българската патриаршия излезе с пасхално послание, по традиция часове...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg