https://www.gerb.bg/bg

Швеция затяга сигурността с допълнителни екипи и дронове в навечерието на Евровизия (СНИМКИ)

Снимка: EPA/Johan Nilsson

Сигурността се затяга в навечерието на конкурса Евровизия в третия по големина град на Швеция Малмьо. Местните власти очакват демонстрации, които да съвпаднат със събитието. Това предават от BBC днес.

Поставени са камери на ключови точки в града, а за наблюдение ще се използват дронове. Гостите също ще трябва да преминат през проверки за сигурност, включително скенери и претърсвания при влизане в заведения.

Програмата започва днес, с полуфинали следващия вторник и четвъртък, като големият финал ще се проведе на 11 май. Очакват се около 100 000 посетители да пристигнат на югозападния бряг на Швеция за музикалното състезание. Цветни знамена с логото на Евровизия украсяват много от улиците на Малмьо. Това е третият път, в който Малмьо е избран за домакин, след като шведската артистка Лорийн спечели миналогодишния конкурс в Ливърпул.

Смята се, че около 200 милиона зрители по целия свят ще гледат четиричасовия спектакъл. През последните дни в Malmö Arena текат репетиции за шоуто с 37 акта.

Снимка: EPA/Johan Nilsson

Местните власти и организаторите съобщават, че са добре подготвени и се надяват на „радостно“ събитие. Полицейски екипи са събрани от цяла Швеция, с подкрепления от съседните държави Дания и Норвегия.

Два масови митинга в центъра на Малмьо, на няколко километра от мястото, ще се проведат в четвъртък и следващата събота, съвпадайки с втория полуфинал и финал на състезанието.

Полицията очаква демонстрацията да бъде по-голяма от протестите, наблюдавани досега. „Някои уикенди сме имали до 20 000 души„, посочи още шефът на полицията Петра Стенкула.

Началникът на полицията в Малмьо Петра Стенкула съобщи, че цялата страна вече е „на ниво на заплаха четири от пет„. „Мисля, че е очевидно, че несигурността в света се е отразила и на Евровизия„, коментира тя пред BBC, като спомена, че в Малмьо е имало протести срещу участието на Израел в състезанието.

Според шефа на полицията няма конкретни заплахи за сигурността по време на събитието, макар нивото на тревога да остана повишено от миналия август.

Вътрешен полицейски доклад описва Швеция като „приоритетна цел“ за атаки на джихадистки групировки, като оценката на заплахите за Евровизия също цитира безредици, кибератаки и прекъсване на излъчването като други потенциални рискове.

Снимка: EPA/Johan Nilsson

Това е огромно събитие за град Малмьо. Така че, разбира се, важно е всичко да работи гладко, подчерта Пер-Ерик Ебестал, ръководител по сигурността на Малмьо. Местните власти провеждат съвместни действия и с колегите си в Ливърпул, който беше домакин на миналогодишното състезание.

Предстоят ни наистина вълнуващи представления„, заяви Еба Адиелсон, изпълнителен продуцент на шведската телевизия SVT за Евровизия.

Ние твърдо се противопоставяме на всяка форма на онлайн злоупотреба, реч на омразата или тормоз, насочен към нашите артисти„, заявиха от Европейски съюз за радио и телевизия (EBU) миналия месец.

С население от 360 000 души Малмьо е един от най-разнообразните градове в Швеция. Някои жители от еврейска общност в града са изразили опасения и загриженост, докато конкурсът провокира силни чувства и ежеседмични протести от страна на палестинската общност, която настояваше Евровизия да бойкотира Израел. По-рано тази година 1000 шведски изпълнители са подписали отворено писмо, с което са настоявали за изключване на Израел.

Снимка: EPA/Johan Nilsson
spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Най-малко 50 души загинаха при нови наводнения в Афганистан

Най-малко 50 души загинаха при проливни дъждове и нови...

Кораб потъна в Черно море край Румъния

Корабът Mohammad-Z, плаващ под танзанийски флаг, е потънал в...

Здравното министерство рестартира процедурата за нова частна болница в Казичене

Министерството на здравеопазването е задействало повторната процедура, по която...

Шефът на Столичния общински съвет търси виновниците за края на Симеоновския лифт

След години на престъпно бездействие от страна на тогавашните...

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

Шофьор загина в катастрофа на АМ „Тракия“

Шофьор загина на АМ "Тракия", съобщава БНР. Колата му е...

Институтът за пътна безопасност: Колата на НСО, возеща Кирил Петков, е карала неразумно бързо

Институтът за пътна безопасност изследва пътната обстановка на мястото...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

НСИ измери 2,4% годишна инфлация през април

През април месечната инфлация е -0.3%, а годишната инфлация...

Мария Захарова: Ако ЕС санкционира руските медии, същото чака и западните журналисти в Русия

Русия предупреди Европейския съюз, че ако наложи ограничения на...

ЕС ограничава със закон въглеродните емисии от камионите

Страните от Европейския съюз дадоха окончателното си одобрение в...

Над 4 млн. варианта в засада чакат зрелостниците на матурата

Около 13 000 учители ще бъдат квестори на държавните...

След войната само една трета от украинските бежанци ще се върнат в Украйна

Само една трета от украинските бежанци ще се върнат...

На Тръмп може да му се наложи да плати $100 млн. данъци

Бившият президент Доналд Тръмп може да дължи данъци в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg