Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Асен Василев: Ясно се вижда, че спираме кражбите и корупцията в държавата

Снимка: архив БГНЕС

Ясно се вижда, че спираме кражбите и корупцията в държавата. Това заяви в ефира на БНР финансовият министър Асен Василев. Като конкретен пример той посочи договорите на пътните фирми, сключвани за 20 милиона, а възлагания за 120 млн. лева.

Това нещо трябва задължително да мине или през съд, или през парламента, който да каже, че тези договори са неправилно направени, но с оглед на това да се отпуши пътното строителство, сме готови да го приемем. Причината това да не го прави министърът на регионалното развитие е, че той, ако подпише плащане, веднага прокуратурата ще се задейства и той ще стане подсъдим„, каза Василев.

Финансовият министър коментира и темата за управител на БНБ. По думите му няма връзка между казусите с парите за пътищата и с избора на управител на БНБ. „Аз не мисля, че историята с парите за пътните фирми е заложник нещо друго, освен на това как се харчат парите и изискването за контрол върху второто плащане„, каза Василев.

Според него сега не е удачния момент да се смени гуверньора ба БНБ, защото страната ни е изправена пред множество тежки кризи и финансова нестабилност.

Той посочи, че коалицията трябва да излезе с единна кандидатура за поста. За управител на БНБ се бориха двама кандидати – Андрей Гюров от ПП и Любомир Каримански от ИТН. Гюров се оттегли от надпреварата. Кандидатурата на Каримански пък не беше подкрепена от депутатите в НС.

Асен Василев заяви, че в близките седмици коалицията ще излезе с общ антикризисен пакет. Предстои предложенията да бъдат внесени и обсъдени.

Финансовият министър бе категоричен, че енергийните цени, засягащи гражданите, са овладени. „България е разпределила почти 4 млрд. лева към фирмите. За газа компенсациите са по-малки, причината е, че газът е вносен„, добави той. Василев заяви, че трябва да се овладее инфлационния натиск в хранителния сектор. По думите му е нужно да се подходи комплексно. Когато сложим тавани на цените, стоките изчезват от рафтовете, каза още той.

Финансовият министър засегна и темата за евентуални предсрочни избори. „Тясно партийният интерес на ПП е да се отиде на предсрочни избори, защото така ще си повишат изборните резултати, но това означава да се „хвърли страната по безотговорен начин при толкова кризи„, заяви Василев. Той бе категоричен, че за ПП е приоритет страната да се развива добре, а не какви биха били резултатите при нови избори. Василев изтъкна, че Кирил Петков е бил най-подходящия избор за министър-председател.

Финансовият министър не пропусна и темата за Македония. „Всяко решение по темата за ветото на Северна Македония трябва да мине през парламента, подчерта вицепремиерът. Няма как такава важна тема да мине през задната врата. … Няма две външни политики„, каза Василев.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

14 ранени след последния военен удар по Харков

В украинския град Харков броят на ранените в резултат...

„Евровизия 2024“ започна, въпреки призивите за бойкот

Песенният конкурс "Евровизия 2024" започна в шведския град Малмьо...

САЩ спрeли доставка на боеприпаси за израелската армия

Това е първият път след атаката на 7 октомври

Тръмп обвини Байдън в авторитарно управление на администрацията

Въпреки че самият той е получавал същите обвинения

Приключиха 2-дневните преговори Израел-Хамас в Кайро

Палестинската групировка "Хамас" съобщи в неделя, че двудневният кръг...

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

Русия се присмя на Зеленски, че „украинското знаме е на рамото на Бога“

Официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Руски военни са влезли в американска база в Нигер

Руски военни са влезли в авиобаза в Нигер, където...

Здравният министър разпореди проверка по случай на починали родилка и бебе в Самоков

Бременна жена и бебе починаха в Самоков днес. Служебният министър на...

Димитър Главчев посети педиатричната болница в София

Премиерът Димитър Главчев посети днес Специализираната болница за активно...

Мъж преби балдъзата си в Благоевград

Насилникът държал съпругата си и детето им под ключ

Делян Пеевски призова служебното правителство да отмени решението си за частната детска болница

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова служебното правителство незабавно...

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

„Галъп“: Църквата ни традиционно се ползва с високо доверие

Църквата е сред институциите, които традиционно се ползват с...

Над 80% са приключените наказателни дела от разгледаните през 2023 г.

Приключените граждански и търговски дела от районните, окръжните, апелативните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg