Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Асен Василев: Ясно се вижда, че спираме кражбите и корупцията в държавата

Снимка: архив БГНЕС

Ясно се вижда, че спираме кражбите и корупцията в държавата. Това заяви в ефира на БНР финансовият министър Асен Василев. Като конкретен пример той посочи договорите на пътните фирми, сключвани за 20 милиона, а възлагания за 120 млн. лева.

Това нещо трябва задължително да мине или през съд, или през парламента, който да каже, че тези договори са неправилно направени, но с оглед на това да се отпуши пътното строителство, сме готови да го приемем. Причината това да не го прави министърът на регионалното развитие е, че той, ако подпише плащане, веднага прокуратурата ще се задейства и той ще стане подсъдим„, каза Василев.

Финансовият министър коментира и темата за управител на БНБ. По думите му няма връзка между казусите с парите за пътищата и с избора на управител на БНБ. „Аз не мисля, че историята с парите за пътните фирми е заложник нещо друго, освен на това как се харчат парите и изискването за контрол върху второто плащане„, каза Василев.

Според него сега не е удачния момент да се смени гуверньора ба БНБ, защото страната ни е изправена пред множество тежки кризи и финансова нестабилност.

Той посочи, че коалицията трябва да излезе с единна кандидатура за поста. За управител на БНБ се бориха двама кандидати – Андрей Гюров от ПП и Любомир Каримански от ИТН. Гюров се оттегли от надпреварата. Кандидатурата на Каримански пък не беше подкрепена от депутатите в НС.

Асен Василев заяви, че в близките седмици коалицията ще излезе с общ антикризисен пакет. Предстои предложенията да бъдат внесени и обсъдени.

Финансовият министър бе категоричен, че енергийните цени, засягащи гражданите, са овладени. „България е разпределила почти 4 млрд. лева към фирмите. За газа компенсациите са по-малки, причината е, че газът е вносен„, добави той. Василев заяви, че трябва да се овладее инфлационния натиск в хранителния сектор. По думите му е нужно да се подходи комплексно. Когато сложим тавани на цените, стоките изчезват от рафтовете, каза още той.

Финансовият министър засегна и темата за евентуални предсрочни избори. „Тясно партийният интерес на ПП е да се отиде на предсрочни избори, защото така ще си повишат изборните резултати, но това означава да се „хвърли страната по безотговорен начин при толкова кризи„, заяви Василев. Той бе категоричен, че за ПП е приоритет страната да се развива добре, а не какви биха били резултатите при нови избори. Василев изтъкна, че Кирил Петков е бил най-подходящия избор за министър-председател.

Финансовият министър не пропусна и темата за Македония. „Всяко решение по темата за ветото на Северна Македония трябва да мине през парламента, подчерта вицепремиерът. Няма как такава важна тема да мине през задната врата. … Няма две външни политики„, каза Василев.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

САЩ отново удрят Иран със санкции заради кибератаки

САЩ засилиха санкциите си срещу Иран във вторник, като посочиха...

Задържаха в Луковит българин, превозвал нелгални мигранти

Ловешката районна прокуратура разследва трафик на мигранти. Това съобщава "Нова", като...

Държавният департамент все още вижда проблеми с правата в България

Няма съществени промени в състоянието на правата на човека...

Напрегната остава ситуацията в наводнените руски области

Броят на наводнените жилищни сгради в Русия леко се...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Отмъкнаха 35 палета шампоани от камиона на заспал румънски тираджия в Хаинбоаз

Районното управление във Велико Търново разследва кражба на повече...

Кремъл: Изземването на замразени руски активи би създало опасен прецедент

Всяко действие на Съединените щати за изземване на замразени...

Байдън подписва бързо за военната помощ за Украйна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски в понеделник получи уверения от...

10,9 млрд. лв. е фискалният резерв към 18 април (ВИДЕО)

Данните потвърди служебният финансов министър

Иран твърди, че е предупредил САЩ за атаката срещу Израел

Министърът на външните работи на Иран Хосейн Амир-Абдолахян каза...

Първо в News24sofia.eu! Наркоманката Диона се появи в Софийския районен съд (СНИМКИ/ВИДЕО)

Делото срещу поп фолк певицата ще започне на 4 юни, като тогава ще бъдат разпитати вещите лица, изготвили експертизата за наличието на кокаин в кръвта й

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img