Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Меморандумът с Gemcorp е прекратен, проследяват теч на информация в частни ръце (СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

Към днешна дата меморандумът с „Джемкорп“ за развитие на енергетиката, подписан от кабинета „Петков“, е прекратен. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който бе излушан от временната парламентарна комисия за разследване на казуса с въпросния меморандум.

Припомняме, че преди седмица Христов обяви, че договореностите още не били прекратени официално, тъй като държавата подала искане за прекратяване по взаимно съгласие, което обаче не получило отговор. В последствие от „Продължаваме промяната“ опровергаха това, а директорът на Gemcorp заяви, че компанията няма каквито и да е претенции към държавата.

Какъв е казусът към момента – оказва се, че меморандумът е подписан между 3 страни – българската държава, Gemcorp и американската компания IP3.

Томислав Дончев и Десислава Атанасова, снимка: БГНЕС

Подадено е официално заявление за отказ от претенции от страна на „Джемкорп“ и може да се счита, че меморандумът вече е прекратен, заяви пред депутатите енергийният министър.

На 14 е подадено заявление за едностранно прекратяване на договора, но от другата компания – IP3, все още няма официално входирано заявление за отказ от претенции, стана ясно от отговор на министъра на въпрос от страна на ДПС. Росен Христов обаче не влезе в подробности по казуса. Договорът официално се разтрогва в едномесечен срок след подаването на едностранен иск, т.е. това ще стане факт на 14 декември.

Първо – няма практика да се подписва меморандум от страна на държавата. Този меморандум е подписан от името на България като държава, не от името на Министерството на енергетиката, няма информация дали министърът е бил упълномощен от Министерски съвет да представлява държавата, както е редът„, посочи Росен Христов.

И подчерта – Министерството на енергетиката не е било уведомено предварително за подписването на документа, а решението било взето от „двама човека“ в държавата. Освен това – въпреки, че реално няма, поне към момента, информация държавата да е била ощетена от това, т.е. фирми не са получили държавни пари, меморандумът включвал предоставянето на чувствителна информация за енергийните ни мощности, която е обект от националната сигурност.

Росен Христов, снимка: БГНЕС

В „Мини Марица-Изток“ е направен опит за събиране на информация, като представители на Министерството на финансите са пристигнали в мините и са поискали на практика цялата информация за дружеството. От мините са информирали БЕХ, поискана е заповед за предоставяне на достъп. Такава не е била предоставена, съответно представителите на Министерството на финансите са си тръгнали„, даде пример за неправомерно изискване на информация шефът на енерговедомството.

Имам опасения, че договорът не е прекратен„, контрира на свой ред бившият енергиен министър и по настоящем депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова. И се аргументира – при разтрогване остават в сила член 6 и 7 от договора, според които може да се заведе арбитражно дело в Париж от всяка от страните, както и да се пазят в конфиденциалност детайлите по договора. Всяка от тези точки остават в сила през следващите 2 години, т.е. до края на 2024 година. Факт, потвърден и от министър Росен Христов.

Теменужка Петкова, снимка: БГНЕС

Има ли финансови загуби за държавата, попита реторично Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“, на което получи отрицателен отговор. Христов обаче отново подчерта – следва тепърва да се оценяват последиците от предоставянето в частни ръце на информация от значение за националната сигурност.

Това са стратегически обекти, достъпът до тях е ограничен неслучайно. Дори и служителите на МЕ нямат свободен достъп до тях без специално разрешение.

Отправено е и запитване за предоставяне на втечнен природен газ към Gemcorp без държавата да има нужда от това към момента, защото това е станало още преди войната в Украйна, посочи още Христов. Нямало към момента отговор кому е било нужно това.

Самият служебен министър не е бил в течение на това, че меморандумът все още не е прекратен, като разбира за казуса в средата на този месец след сигнал от депутат (Десислава Трифонова от ГЕРБ – бел.ред.). Информацията за меморандума не е била налична в официалната система на министерството, като до нея достъп са имали само двама служители, които предстои да бъдат наказани.

Десислава Трифонова, снимка: БГНЕС

Скандал се разрази още в началото на заседанието на временната комисия, когато минути след започването й заедно с Венко Сабрутев в залата влезе и бившият енергиен министър от кабинета „Петков“ Александър Николов. Той първоначално бе изгонен от залата от председателят на комисията Десислава Трифонова, но в последствие бе допуснат в качеството на гост. По предложение на ПП бе гласувано да му бъде дадена думата, но мнозинството не прие това. Прие обаче той да бъде изслушан на следващо заседание, както и предложението на ДПС да бъдат поканени и, според тях, отговорните за подписването на меморандума – Кирил Петков, Асен Василев и… бившият шеф на кабинета на Петков Лена Бориславова, която към момента дори не е народен представител.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Моторист пострада при катастрофа на пътя Велико Търново – Русе

Мотоциклетист е пострадал в събота при катастрофа на пътя...

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май Московският градски съд ще разгледа жалбата...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Министър Малинов: Финансовото състояние на Мини „Марица Изток“ е влошено

Финансовото състояние на Мини "Марица Изток" е влошено. По...

Цирк в News24sofia.eu: Бойко Рашков нападна още един журналист, млати го с чадър (ВИДЕО)

Бившият вътрешен министър Бойко Рашков има сериозни проблеми с...

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Евродепутатите осъдиха атаката на Иран срещу Израел и призоваха за санкции

В резолюция, приета в четвъртък, евродепутатите категорично осъдиха безпрецедентните...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img