Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Меморандумът с Gemcorp е прекратен, проследяват теч на информация в частни ръце (СНИМКИ)

Снимка: БГНЕС

Към днешна дата меморандумът с „Джемкорп“ за развитие на енергетиката, подписан от кабинета „Петков“, е прекратен. Това заяви служебният министър на енергетиката Росен Христов, който бе излушан от временната парламентарна комисия за разследване на казуса с въпросния меморандум.

Припомняме, че преди седмица Христов обяви, че договореностите още не били прекратени официално, тъй като държавата подала искане за прекратяване по взаимно съгласие, което обаче не получило отговор. В последствие от „Продължаваме промяната“ опровергаха това, а директорът на Gemcorp заяви, че компанията няма каквито и да е претенции към държавата.

Какъв е казусът към момента – оказва се, че меморандумът е подписан между 3 страни – българската държава, Gemcorp и американската компания IP3.

Томислав Дончев и Десислава Атанасова, снимка: БГНЕС

Подадено е официално заявление за отказ от претенции от страна на „Джемкорп“ и може да се счита, че меморандумът вече е прекратен, заяви пред депутатите енергийният министър.

На 14 е подадено заявление за едностранно прекратяване на договора, но от другата компания – IP3, все още няма официално входирано заявление за отказ от претенции, стана ясно от отговор на министъра на въпрос от страна на ДПС. Росен Христов обаче не влезе в подробности по казуса. Договорът официално се разтрогва в едномесечен срок след подаването на едностранен иск, т.е. това ще стане факт на 14 декември.

Първо – няма практика да се подписва меморандум от страна на държавата. Този меморандум е подписан от името на България като държава, не от името на Министерството на енергетиката, няма информация дали министърът е бил упълномощен от Министерски съвет да представлява държавата, както е редът„, посочи Росен Христов.

И подчерта – Министерството на енергетиката не е било уведомено предварително за подписването на документа, а решението било взето от „двама човека“ в държавата. Освен това – въпреки, че реално няма, поне към момента, информация държавата да е била ощетена от това, т.е. фирми не са получили държавни пари, меморандумът включвал предоставянето на чувствителна информация за енергийните ни мощности, която е обект от националната сигурност.

Росен Христов, снимка: БГНЕС

В „Мини Марица-Изток“ е направен опит за събиране на информация, като представители на Министерството на финансите са пристигнали в мините и са поискали на практика цялата информация за дружеството. От мините са информирали БЕХ, поискана е заповед за предоставяне на достъп. Такава не е била предоставена, съответно представителите на Министерството на финансите са си тръгнали„, даде пример за неправомерно изискване на информация шефът на енерговедомството.

Имам опасения, че договорът не е прекратен„, контрира на свой ред бившият енергиен министър и по настоящем депутат от ГЕРБ Теменужка Петкова. И се аргументира – при разтрогване остават в сила член 6 и 7 от договора, според които може да се заведе арбитражно дело в Париж от всяка от страните, както и да се пазят в конфиденциалност детайлите по договора. Всяка от тези точки остават в сила през следващите 2 години, т.е. до края на 2024 година. Факт, потвърден и от министър Росен Христов.

Теменужка Петкова, снимка: БГНЕС

Има ли финансови загуби за държавата, попита реторично Венко Сабрутев от „Продължаваме промяната“, на което получи отрицателен отговор. Христов обаче отново подчерта – следва тепърва да се оценяват последиците от предоставянето в частни ръце на информация от значение за националната сигурност.

Това са стратегически обекти, достъпът до тях е ограничен неслучайно. Дори и служителите на МЕ нямат свободен достъп до тях без специално разрешение.

Отправено е и запитване за предоставяне на втечнен природен газ към Gemcorp без държавата да има нужда от това към момента, защото това е станало още преди войната в Украйна, посочи още Христов. Нямало към момента отговор кому е било нужно това.

Самият служебен министър не е бил в течение на това, че меморандумът все още не е прекратен, като разбира за казуса в средата на този месец след сигнал от депутат (Десислава Трифонова от ГЕРБ – бел.ред.). Информацията за меморандума не е била налична в официалната система на министерството, като до нея достъп са имали само двама служители, които предстои да бъдат наказани.

Десислава Трифонова, снимка: БГНЕС

Скандал се разрази още в началото на заседанието на временната комисия, когато минути след започването й заедно с Венко Сабрутев в залата влезе и бившият енергиен министър от кабинета „Петков“ Александър Николов. Той първоначално бе изгонен от залата от председателят на комисията Десислава Трифонова, но в последствие бе допуснат в качеството на гост. По предложение на ПП бе гласувано да му бъде дадена думата, но мнозинството не прие това. Прие обаче той да бъде изслушан на следващо заседание, както и предложението на ДПС да бъдат поканени и, според тях, отговорните за подписването на меморандума – Кирил Петков, Асен Василев и… бившият шеф на кабинета на Петков Лена Бориславова, която към момента дори не е народен представител.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Тежка катастрофа в София между кола и два мотора

Тежка катастрофа между кола и два мотора е станала в София...

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на...

САЩ предупредили писмено руските служби за опасността от атентат

Белият дом отхвърли като "глупости" обвинението на Русия за...

307 проекта са подадени на втори етап по проекта за саниране на жилищни сгради

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни...

Томислав Дончев призова за баланс и партньорство с ПП-ДБ след предсрочните избори

Днес пред БНТ Томислав Дончев, заместник-председателят на ГЕРБ, изяви...

Франция с крачка по-близо до забраната на дискриминация въз основа на прическа или цвят на косата

Долната камара на парламента на Франция одобри в четвъртък законопроект...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Киев иска от НАТО повече ПВО след руските атаки по енергийната инфраструктура

Киев призова западните си съюзници в Алианса да доставят...

Ръстът на заплатите в СОС – справедливо разпределение на средствата, за Ваня Григорова (ВИДЕО)

Според нея трябва да се инвестира в условия на труд и възнаграждения, особено в дефицитните професии

Надзорниците на Meta призоваха за падане на забраната на думата „Шахед“

Надзорният съвет във вторник призова компанията да прекрати пълната си...

Китай отхвърли обвиненията на САЩ и Великобритания в кибершпионаж

Пекин призова САЩ и Великобритания да спрат да политизират...

Русия открила доказателства за украинска връзка в атентата край Москва

Руските следователи са открили доказателства, че въоръжените мъже, които...

Множество арабски страни и Израел осъдиха терористичната атака в предградие на Москва

Редица арабски страни осъдиха терористичното нападение снощното терористично нападение...

Южна Корея скастри Китай за подклаждане на напрежението с Филипините

Министерството на външните работи на Южна Корея изрази "сериозна...

Испанският съд анулира решението си да блокира Telegram

Националният съд на Испания отмени решението си за временно...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img