41 университета у нас ще приемат студенти с оценките от матурите

Екип News24sofia.eu
Прочитания 5805
0 0
Снимка: БГНЕС

В 41 висши училища ще се влиза с оценките от матурите през учебната 2021/2022 година, съобщават от Министерството на образованието и науката.

Това важи за зрелостните изпити по български език и литература, математика, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, чужд език и по някои от останалите предмети.

В университети, които предлагат обучение по повече професионални направления, с оценката по български език и литература може да се кандидатства за над 20 специалности. Такива са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновският университет „Св.св. Кирил и Методий, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет “ Епископ Константин Преславски“ и Югозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.

Оценките от матурите важат за всички специалности в УНСС, както и за тези в Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов. В Химико-технологичния и металургичен университет в София зрелостниците ще могат да кандидатстват за 25 различни специалности с резултатите от изпитите по химия и опазване на околната среда, математика, физика и астрономия и български език и литература.

Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще приемат студенти с оценките от зрелостните изпити по български език и литература, по математика и по физика и астрономия в повечето си специалности.

В Националната музикална академия в столицата от тази година ще се приема с ДЗИ или с изпит по теория и практика на професията за квалификация в училищата по изкуства за определени специалности. В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив също има специалности, в които ще може да се кандидатства с оценка от ДЗИ по професия.

В Националната спортна академия ще приемат с оценка от матура в специалности „Спорт“, „Физическо възпитание“ и „Кинезетерапия“. С матура ще се влиза и в Академията на МВР за някои специалности, по които обучението е задочно.

Само с резултатите от зрелостните изпити няма да може да се кандидатства в останалите 11 от 52 акредитирани висши училища. Сред тях са НАТФИЗ, НБУ, НХА, Военната академия „Георги С. Раковски“, както и по военните специалности във военните училища във Велико Търново и Долна Митрополия. Същата е ситуацията и с медицинските университети. Частично оценките от държавните зрелостни изпити по биология ще се използват при формиране на състезателния бал при специалностите „Здравен мениджмънт“ „Логопедия“ и „Медицински оптик“ в Медицинския университет във Варна. В МУ в Плевен в балообразуването с определен коефициент ще участва оценката по биология от матурата, но не за всички специалности.

Информация за признаване на резултатите от матурите за кандидат-студентската кампания 2021 година в университетите е публикувана на страницата на МОН на адрес: https://www.mon.bg/bg/111

Начините на балообразуване за специалностите се предоставя от съответното висше училище.

Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Закопчаха таксиджии и сводници, набирали проститутки в Пловдив

Закопчаха таксиджии и сводници, набирали проститутки в Пловдив. Привлече като обвиняеми са трима мъже и една жена , съобщи прокуратурата. По време на спецакция на 21 февруари, са установени две млади жени, които са били повикани на адрес за предоставяне на сексуални услуги. Впоследствие са били задържани двама таксиметрови шофьори, които […]