Реклама

https://www.gerb.bg/bg

41 университета у нас ще приемат студенти с оценките от матурите

Снимка: БГНЕС

В 41 висши училища ще се влиза с оценките от матурите през учебната 2021/2022 година, съобщават от Министерството на образованието и науката.

Това важи за зрелостните изпити по български език и литература, математика, история и цивилизации, география и икономика, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда, чужд език и по някои от останалите предмети.

В университети, които предлагат обучение по повече професионални направления, с оценката по български език и литература може да се кандидатства за над 20 специалности. Такива са Софийският университет „Св. Климент Охридски“, Великотърновският университет „Св.св. Кирил и Методий, Пловдивският университет „Паисий Хилендарски“, Русенският университет „Ангел Кънчев“, Тракийският университет в Стара Загора, Шуменският университет “ Епископ Константин Преславски“ и Югозападният университет „Неофит Рилски“ в Благоевград.школа по бел

Оценките от матурите важат за всички специалности в УНСС, както и за тези в Стопанската академия „Димитър А. Ценов“ в Свищов. В Химико-технологичния и металургичен университет в София зрелостниците ще могат да кандидатстват за 25 различни специалности с резултатите от изпитите по химия и опазване на околната среда, математика, физика и астрономия и български език и литература.образователен център

Техническите университети във Варна, Габрово и в София също ще приемат студенти с оценките от зрелостните изпити по български език и литература, по математика и по физика и астрономия в повечето си специалности.

В Националната музикална академия в столицата от тази година ще се приема с ДЗИ или с изпит по теория и практика на професията за квалификация в училищата по изкуства за определени специалности. В Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив също има специалности, в които ще може да се кандидатства с оценка от ДЗИ по професия.

В Националната спортна академия ще приемат с оценка от матура в специалности „Спорт“, „Физическо възпитание“ и „Кинезетерапия“. С матура ще се влиза и в Академията на МВР за някои специалности, по които обучението е задочно.

Само с резултатите от зрелостните изпити няма да може да се кандидатства в останалите 11 от 52 акредитирани висши училища. Сред тях са НАТФИЗ, НБУ, НХА, Военната академия „Георги С. Раковски“, както и по военните специалности във военните училища във Велико Търново и Долна Митрополия. Същата е ситуацията и с медицинските университети. Частично оценките от държавните зрелостни изпити по биология ще се използват при формиране на състезателния бал при специалностите „Здравен мениджмънт“ „Логопедия“ и „Медицински оптик“ в Медицинския университет във Варна. В МУ в Плевен в балообразуването с определен коефициент ще участва оценката по биология от матурата, но не за всички специалности.

Информация за признаване на резултатите от матурите за кандидат-студентската кампания 2021 година в университетите е публикувана на страницата на МОН на адрес: https://www.mon.bg/bg/111

Начините на балообразуване за специалностите се предоставя от съответното висше училище.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Русия засилва ударите по западни оръжия в Украйна

Русия ще засили ударите по украински складови бази, в...

Ваксината срещу коклюш ще може да се прилага и по-рано при бебетата

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш...

Елена Йончева окончателно загуби данъчно дело за 58 000 лв.

Евродепутатът Елена Йончева окончателно губи делото по обвинения за присвояване...

За нов Закон за съдебната власт след произнасянето на КС, настояват от СГП

Административният ръководител на Софийска градска прокуратура Илиана Кирилова, изпрати...

Бившият началник на кабинета на Владислав Горанов пое Финансовата инспекция

Агенцията за държавна финансова инспекция е с нов директор...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img