Реклама

https://www.gerb.bg/bg

1.49 млрд. евро получават предприятията у нас по нова програма, одобрена от ЕК

Европейската комисия е одобрила Програмата за конкурентоспособност и иновации в предприятията с бюджет от над 1.49 милиарда евро. По програмата ще бъде предоставяна целева подкрепа на българските фирми за преодоляване основните проблемни области, които забавят трансформирането на икономиката ни в иновативна, цифрова, с ниски въглеродни емисии и ефективно използване на ресурсите.

1.28 милиарда евро, което представлява над 85% от бюджета на програмата, са предназначени за малки и средни предприятия. Основните цели на програмата са интелигентен и устойчив растеж на българската икономика и промишлена и цифрова трансформация, съобщиха от Представителството на ЕК в България.

Сред заложените в програмата приоритети са също: развитие и укрепване на капацитета за научни изследвания и иновации и внедряване на напреднали технологии; насърчаване на устойчивия растеж, създаване на работни места, интернационализация и конкурентоспособност на малки и средни предприятия; гарантиране на ползите от цифровия преход; преход към кръгова и енергийноефективна икономика.

Ще бъдат подпомагани следните видовете дейности: подкрепа за иновациите в стартиращи и бързоразвиващи се предприятия в областта на високотехнологичните отрасли; насърчаване на цифровизацията, включително решения за гарантиране на киберсигурността, и разработване на технологии, необходими за прехода в Индустрия 4.0; подкрепа за въвеждането на нисковъглеродни и енергийно ефективни технологии, сертифициране на системите за енергийно управление и стимули за възобновяеми енергийни източници; подкрепа за малки и средни предприятия при въвеждането на технологии за ефективно използване на природните ресурси, увеличаване на процента на рециклиране, модернизиране на технологиите за управление на отпадъците и насърчаване на партньорствата между предприятията и споделянето на добри практики.

35% от бюджета на програмата ще бъдат осигурени изпълнен чрез финансови инструменти, като например гаранции по банкови заеми и капиталови инвестиции на всички етапи от развитието на малки и средни предприятия. Очаква се това да гарантира по-ефективно и устойчиво използване на ресурсите на ЕС в подкрепа на проекти, които генерират приходи и спестявания.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Десет души загинаха при катастрофа между хеликоптери в Малайзия

Инцидентът е станал при репетиция за военен парад

Новият лидер на БСП-София сменя Иван Таков и начело на групата на партията в СОС

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд. долара за Украйна

САЩ подготвя пакет от военна помощ от 1 млрд....

Петър Витанов: През последните 15-20 години ние изглеждаме безбъдници

Докато председателят на БСП Корнелия Нинова се радва, че...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img