Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Жертви и ранени при две експлозии на летището в Кабул (СНИМКИ/ВИДЕО)

Пентагонът потвърждава експлозия извън летището в Кабул, малко по-късно британски източници потвърдиха и втора експлозия, която вероятно е извършен с кола бомба, съобщи Sky News.

Източник от сигурността на талибаните заяви, че най-малко 13 души, включително чужденци, жени и деца са убити, а талибански пазачи са ранени при експлозията пред летището, съобщава „Ал Джазира“.

По непотвърдена информация загиналите са минимум 30.

Видеоклипове, споделени онлайн, показват купчини върху купчини мъртви тела, така че очаквайте броят на жертвите да се увеличи„, коментира репортер на БиБиСи в Кабул. 

Журналист в Кабул е препратил изявление от говорителя на талибаните Забихула Муджахид, казвайки, че американците са били уведомени за евентуална атака на ДАЕШ на летището в Кабул и талибаните са ангажирани с международната общност и няма да позволят на терористите да използват Афганистан като база за своите операции„.

Британският премиер Борис Джонсън свиква спешно заседание на правителствения комитет след атентатите в Кабул.

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че ситуацията се е влошила в Афганистан. Той призова за предпазливост, преди ситуацията да се превърне в такава, „която не можем да контролираме“ и добави, че ситуацията около летището остава много опасна.

Заради взривовете президентът на САЩ Джо Байдън отложи срещата си с израелския премиер във Вашингтон, съобщи Axios.

Прессекретарят на Пентагона Джон Кирби заяви, че експлозията е резултат от „сложна атака“, довела до редица американски и цивилни жертви.

По-рано при първоначалната информация, той написа в Туитър, че „понастоящем няма яснота за жертвите. Ще предоставим допълнителни подробности, когато можем“. 

Британски източници от отбраната коментираха, че няма военни жертви след експлозията близо до хотел Барон, където са отседнали британци – има информация за ранени.

Една от входните врати на летището в Кабул е засегната от голяма експлозия, пише „Гардиън“. Взривът е последван от стрелба

Голяма самоубийствена атака и престрелка между терорист и коалицията, според свидетели„, написа афганистанският журналист Билал Сарвари в Twitter.

Както съобщава CNN, позовавайки се на източник, най-малко 15 души са ранени.

Най-малко 3 американски войници са ранени при самоубийствения атентат край Abbey Gate, съобщиха американски представители пред Fox News. Степента на нараняванията не е ясна. И двете експлозии са станали близо до тази порта, където през последните няколко дни се са събрали голям брой афганистански бежанци.

Снимка: Hamid Haidari
Снимка: Hamid Haidari
Снимка: Hamid Haidari
spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Откриха корозирала авиобомба край София (СНИМКА)

Боеприпасът е унищожен от военнослужещи

ЕС по пътя към нулеви емисии – задава се остър завой

Проблеми както по отношение на търсенето, така и по...

Хиляди на пореден протест срещу управляващите в Унгария

Искат реформа в мерките закрилата на детето

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Зеленски очерта 4 приоритета за Украйна на фронта

ПВО, артилерия, американската военна помощ и ATACMS

Ранени и загинали при пожар в ресторант в Индия

Пожарът е причинен от гръмнала газова бутилка

Депутатите одобриха 250 млн. лева ежегодна подкрепа за „Мини Марица Изток“ до 2029-а

Депутатите приеха решение за осигуряване на средства на "Мини...

Радев: Спортът възпитава качества, ценност и характер

Президентът Румен Радев откри международния турнир Sofia Karate Open...

Ваксината срещу коклюш ще може да се прилага и по-рано при бебетата

Министерството на здравеопазването ще позволи първата имунизация срещу коклюш...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img