Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Зеленски поиска от Майк Джонсън да пусне помощта за Украйна

Снимка: EPA/SERGEY DOLZHENKO

Украинският президент Володимир Зеленски се обади на председателя на Камарата на представителите на САЩ, републиканеца Майк Джонсън, и го призова да ускори гласуването на допълнително искане за бюджет, включително около 60 милиарда за различни позиции, свързани с подкрепата на Киев, съобщава Би Би Си.

Предварително отпуснатите средства за тези цели са практически изчерпани, което задълбочава недостига на боеприпаси в украинската армия.

Законопроектът, който предвижда помощ за Украйна, Израел и Тайван (администрацията на Байдън комбинира тези елементи в опит да ги направи по-привлекателни за различни групи законодатели), бе приет от Сената на 13 февруари, но Камарата на представителите, където републиканците има колебливо аритметично мнозинство, все още не го е подложила на гласуване. Това решение трябва да бъде взето от прдседателя (теоретично то може да бъде заобиколено с помощта на маневра, наречена петиция за освобождаване от отговорност, но на практика е изключително трудно и отнема повече от месец).

Джонсън се присъеди към Тръмписткото крило на Републиканската партия и е силно повлиян от него. Последователите на Тръмп открито се застъпваха за спиране на помощта за Украйна и заплашиха да отстранят председателя от поста, ако подложи законопроекта на гласуване. През април републиканското мнозинство в Камарата ще бъде намалено до един глас; Смята се, че ако законопроектът за Украйна бъде подложен на гласуване, той ще мине с гласовете на мнозинството от демократите и малък брой републиканци.

В американските политически кръгове се обсъжда възможността демократите да спасят Джонсън от оставка в замяна на одобрение на помощ за Украйна.

В разговора Зеленски разказа на Джонсън за това, което той нарече руския „въздушен терор“ – Москва изсипа стотици ракети, дронове и управляеми бомби върху Украйна само през последната седмица.

Както New York Times писа преди три дни, Джонсън каза няколко пъти на различни публични събития, че все още очаква одобрение на помощта за Украйна. Изданието отбелязва, че е трудно да се прецени колко искрено е казал това: в миналото Джонсън неведнъж е гласувал против пакетите за помощ за Украйна и като цяло е склонен да казва това, което събеседниците му искат да чуят от него.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

ПП-ДБ оставят вратата за общо управление с ГЕРБ отворена

ПП-ДБ са готови да преговарят за общо управление с...

Настимир Ананиев: ЦИК назначи 26 гербера в РИК и един на ПП-ДБ

ГЕРБ и ДПС все още могат да отидат заедно на избори

Земетресение от 6,5 по Рихтер удари Япония

Няма данни за пострадали и нанесени сериозни материлани щети

WSJ: Путин не стои зад смъртта на Навални

Американските разузнавателни агенции установиха, че руският президент Владимир Путин...

Поставиха журналиста от Forbes Сергей Мингазов под домашен арест

Руски съд нареди журналиста от руското издание на Forbes...

Олимпийският огън потегли към Париж

Олимпийският огън за игрите в Париж отплава за Франция...

Иранските власти ще освободят екипажа на задържания кораб MSC Aries

Екипажът на задържания кораб, който плаваше под португалски флаг,...

Fitch Ratings потвърди положителната перспектива на България във валутата „BBB“

Международната рейтингова агенция Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Ден за размисъл преди президентските избори в РСМ

Днес е ден за размисъл преди първия тур на...

Йенс Столтенберг: НАТО няма намерение да изпраща бойни части в Украйна

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг уточни в неделя,...

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

59-годишен донор спаси три живота

Трансплантирани са черен дроб и два бъбрека

Литва също готова да помага на Украйна да си върне мъжете в наборна възраст

Литовските власти обявиха готовността си да помогнат на Украйна...

Прокуратурата разследва побой над непълнолетен в Перник

На пострадалият е причинена средна телесна повреда

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img