Зеленски пак призова Путин за пряк разговор – без посредници и ултиматуми

News24sofia.eu
Прочитания 11255
0 0
Снимка: архив Facebook.com/zelenskiy.official

Украинският президент Володимир Зеленски повтори предложението си да проведе преки разговори с руския си колега Владимир Путин, съобщава „Ройтерс“.

По негови думи изтеглянето на Русия от Украйна трябва да бъде отправна точка за подобна дискусия.

„Като президент съм готов да говоря с Путин, но само с него. Без нито един от неговите посредници. И в рамките на диалог, а не на ултиматуми“, изтъкна той пред италианската телевизия RAI 1.

Украйна и Русия не са провеждали преки мирни преговори от 29 март.

В понеделник руският главен преговарящ Владимир Медински съобщи, че мирните преговори се водят дистанционно.

По-рано днес Путин заяви на германския канцлер Олаф Шолц по телефона, че напредъкът в преговорите за прекратяване на конфликта е бил „по същество блокиран от Киев“.

От своя страна Киев обвинява Москва за липсата на напредък.

Зеленски е категоричен, че Украйна няма да направи компромис по отношение на териториалната си цялост.

Той отхвърли предложенията, които приписва на Париж, Украйна да направи отстъпки в името на осигуряването на мирно споразумение.

„Напуснете тази територия, която сте окупирали от 24 февруари. Това е първата ясна стъпка към разговора за каквото и да било“, отсече Зеленски, обръщайки се към руската страна.

Руските сили поеха контрола над южния град Мариупол, но се борят да постигнат напредък в северната и източната част на Украйна, след като изоставиха натиска спрямо Киев.

Русия контролира и полуостров Крим, който завзе и анексира през 2014 г., а подкрепяните от Русия сепаратисти обявиха „народни републики“ в контролирани от тях райони в две провинции в района на Донбас в Източна Украйна.

Зеленски посочи, че Киев е предложил засега да държи Крим извън преговорите, ако това усложни усилията за прекратяване на войната или направи преговорите между него и Путин по-сложни. Той обаче добави: „Ние никога няма да признаем Крим като част от Руската федерация“.

Контакти и информация за автора:

News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Пожар евакуира посетителите на "Цариградско шосе" в София (ВИДЕО/ОБНОВЕНА)

Запалила се е машина за пуканки