Започва предизборната кампания

За насрочените за 4 април парламентарни избори

Views 4380
0 0

Днес стартира предизборната кампания за насрочените за 4 април парламентарни избори. Тя приключва в полунощ на 2 април.

Припомняме, че на 21 януари, Централната избирателна комисия (ЦИК) представи хронограмата на провеждането им. До 9 март българите в чужбина, които желаят да гласуват подават електронно заявление на сайта на ЦИК. Това е и срокът, в който РИК трябва да назначи секционните избирателни комисии. До 13 март пък трябва да е ясно къде ще могат да гласуват българите в чужбина и колко секции ще се разкрият там.

20 март е срокът, в който избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да отидат да гласуват в секцията си, подават заявление, че искат да гласуват с подвижна избирателна кутия в съответната община. Това е и срокът, в който избирателите с различен постоянен и настоящ адрес подават заявление за вписване в избирателния списък по настоящ адрес.

Готови са списъците с избирателите, които са поставени под карантина и под изолация. До 31 март ще трябва да се заяви в общинската, районната или кметската администрация желанието на избирател да бъде вписан в секцията, която ще бъде обслужена с подвижна избирателна урна за карантинирани. Този адрес може да бъде постоянен, както и настоящ, ако избирателят е вписан по настоящ адрес в съответното населено място. При 10 заявления Общинската избирателна комисия създава избирателна секция, като този акт трябва да се случи най-късно до 1 април. С определянето на списъка на избирателите се назначава и секционна избирателна комисия, която трябва да обслужи избирателите по домовете.

Избирателите, при които срокът на валидност на личните документи за самоличност е изтекъл или изтича след 13 март 2020 г., имат право да гласуват на парламентарните избори на 4 април.

До 27 март ЦИК регистрира социологическите агенции, които ще правят екзитпол в изборния ден.

Най-късно до 8 април ЦИК трябва да обяви получените гласове и разпределението на мандатите.

Преди дни, ЦИК определи и поредните номера на партиите и коалициите, регистрирали кандидатски листи, в бюлетината за гласуване. Първата партия, която бе изтеглена от избирателната кутия по време на жребия бе „Възраждане на отечеството“ с бюлетина номер 12 за предстоящия парламентарен вот.

1. ПП ВМРО

2. „Ние, гражданите“

3. Български национален съюз

4. ПП БСП

5. „Възраждане“

6. ПП АБВ

7. ПП Атака

8. КОД

9. ДПС

10. Българска прогресивна линия

11. „Демократична България“

12. „Възраждане на отечеството“

13. „Движение заедно за промяната“

14. БНО

15. ПП „Нация“

16. ПП МИР

17. „Граждани от протеста“

18. Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“

19. ПП „Глас народен“

20. „Движение на непартийните кандидати“

21. ПП „Републиканци за България“

22. ПП „Правото“

23. ПП „Благоденствие“ – обединение и градивност

24. Патриотична коалиция „Воля-НФСБ“

25. Партия на зелените

26. ПП „Общество за нова България“

27. Български съюз за директна демокрация

28. ГЕРБ-СДС

29. ПП „Има такъв народ“

30. Пряка демокрация

Големи предизборни прояви няма да има, но конференциите с до 30% капацитет са разрешени. Препоръчват се обаче събития на открито или онлайн.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Антония Иванова

Антония Иванова се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2020 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

Доц. Любомира Гломб: В страната няма нито един случай на грип

В страната няма нито един случай на грип, заяви пред БНТ доц. Любомира Николаева-Гломб, ръководител на отдел „Вирусология“ в Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Такива проби не са дошли в лабораторията. Всички проби се изследват и за грип. До 5 март няма регистриран случай на регистриран грипен […]
Снимка/източник: pixabay.com