Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Заев казва „да“ на Европа и „не“ на българското изнудване

Ветото на България е безотговорна грешка. Оставаме ангажирани с намирането на решение, което да гарантира началото на преговорите с ЕС и по никакъв начин да не пречи на македонската идентичност, пише премиерът на РС Македония в своя „Фейсбук“.

Ние отказахме да договаряме неща, които дори не бива да се обсъждат, обяснява той и допълва, че преговорите с ЕС не са с цената на преразглеждане на македонската идентичност, не и „при условията, които сега налага България„.

Ние казваме – ДА на Европа и казваме НЕ – на изнудването срещу македонския народ, коментира Заев.

Правителството на Република Северна Македония остава на същия стратегически път. Осигурихме пълноправно членство в НАТО, ще придвижим страната към ЕС.

Ето какво обясни Зоран Заев в изявление пред гражданите на РС Македония:

България наложи вето, наруши споразумението за добросъседство и приятелство и по този начин застана на пътя на нашата европейска интеграция, за което институциите на ЕС и държавите-членки, включително България, многократно потвърждават, че напълно отговаряме на условията.

Това не е европейският начин. За съжаление България не е събрала сили да действа европейски. България си позволи да направи жест, който не показва нито приятелство, нито братство.

Позицията на България е напълно ирационална и обидна за македонците и за цялата ни нация. През 21 век нито е европейско, нито е демократично да се казва на друг как да се чувства, как да се самоопределя. Не е европейско да се пише историята на друга нация, да налагате идентичност на други хора и да ги убеждавате да я приемат.

Тези условия не са приемливи за Северна Македония, за македонския народ и за всички граждани на нашата страна.

Ето защо застанахме твърдо в защита на македонските национални интереси. Не позволихме достойнството на македонската идентичност и стълбовете на идентичността да бъдат докоснати, а това са македонският народ и македонският език.

Няма да позволим антифашистката идентичност на страната ни да бъде застрашена и поставена под съмнение. Основите на нашата държавност са в антифашизма на АСНОМ, както основите на нашата идентичност са в македонския народ и македонския език. Това са нашите стълбове от миналото. Това са нашите стълбове за бъдещето.

Ние сме чисти пред себе си и пред света. Ние знаем кои сме и знаем точно къде отиваме. И ние знаем точно какво може и какво не трябва да се договаря или обсъжда.

Ние отказахме да договаряме неща, които дори не бива да се обсъждат. Да за преговорите с ЕС, но не с цената на преразглеждане на македонската идентичност. Не при условията, които сега налага България.

Ние казваме – ДА за Европа и казваме НЕ – за изнудване срещу македонския народ. И НЕ на изнудването на нашите съграждани албанци, турци, роми, сърби, бошняци, власи и всички останали.

Македонската държава е страна на приятелства и съжителство. Като израз на историческа памет, стремеж към справедливост и неприкосновеност на правата на човека, ние знаем както да прощаваме, така и да се извиняваме в името на бъдещето. Но никога не сме посягали на другите. Ние сме строители. И това е в нашата лична карта като наш автентичен знак. Ето как светът ни разпознава днес: Изграждаме приятелства. Ние сме ярък пример за добросъседство. Никога не сме създавали проблеми и никога няма да бъдем проблем. Ние сме носителите на решенията. Това е нашето печелившо отношение.

Ето защо всички са на наша страна. Приятелите са с нас и заедно с приятели ще продължим напред.

Признаваме и благодарим на всички останали държави-членки на Европейския съюз. Специални благодарности на Федерална република Германия, която в изключително трудни времена на своето председателство на Съюза постави бюджета на ЕС, борбата срещу Ковид-19 и разширяването, за да проведе първата междуправителствена конференция със Северна Македония като начало на преговори за членството ни в ЕС.

За съжаление процесът на разширяване като стратегическа цел на ЕС е спрян от Република България, от позицията на държава-членка.

Това е безотговорна и тежка геостратегическа грешка. И е добре, че нашите международни приятели и съюзници не мълчат за тази грешка.

Нашите съюзници не мълчат, защото много добре знаят, че сме показали приятелство и добра воля с България. Говорихме с искрени намерения за това как някои части от нашата обща и преплетена история могат да бъдат интерпретирани от двете страни на границата. Такава мултиперспектива на историята, която е безспорна, обаче не трябва да посяга на универсалното право на идентичност, език и култура на самоопределение или самоидентичност.

Съвестта ни е чиста. През изминалия период се ръководехме от принципите на максимална защита на националните интереси, правото на македонския народ на самоопределение не трябва да бъде нарушавано. Положихме всички усилия да започнем преговори за присъединяване към ЕС през 2020 г., като същевременно насърчавахме добросъседските отношения, основани на взаимно разбирателство и уважение.

Следователно ние вярваме, че причините за неодобряването на рамката за преговори увреждат основните принципи и ценности на Европейския съюз.

И се надяваме, че щетите, причинени от това неоправдано вето върху европейската интеграция и европейските ценности в региона, могат да бъдат възстановени бързо.

Няма да позволим да надделеят сили, които възнамеряват да тласнат страната към омраза към Европа, несигурност, конфликт и омраза към нашите съседи. Наше задължение е да защитим държавата и гражданите от отклоняване от стратегическия път. Независимо от атмосферата, която опозицията се опитва да наложи, това правителство никога няма да предприеме стъпка, която би застрашила националните интереси на Македония.

Нямаме нужда от националистически ентусиазъм или удряне в гърдите, което е само за домашна употреба. Той е привлекателен за домашна публика, но не е решение.

Национализмът и речта на омразата не са патриотизъм. Патриотизмът е да се постигнат всички необходими стандарти за военна сигурност и политически критерии и да станеш страна членка на НАТО.

В Брюксел, в седалището на най-мощния алианс за военна сигурност в света, македонското знаме се вее гордо и свидетелства за националната ни идентичност. Призната от всички държави-членки на НАТО, включително и от България.

Настояваме ЕС да изпълни своето основно задължение и да признае и запази като безценен актив историческите различия и различията в идентичността на нациите на европейския континент. Македонската идентичност и език не трябва да бъдат изключение от този принцип. Ние изискваме по същия начин, както се грижим, развиваме и ценим европейската идентичност у дома, така ЕС да уважава, да се грижи и запазва нашата македонска идентичност, като съкровище от нейното многообразие.

Оставаме ангажирани да търсим решение със съседна България. Това ще бъде решение, което гарантира началото на преговорите с ЕС и по никакъв начин не засяга македонската идентичност.

Продължаваме. Европейската интеграция не е състезание на къси разстояния, а маратон с крайна цел – европеизация на страната ни. Мандатът, получен от гражданите, включва тази цел и докато не я постигнем – няма да спрем.

Няма да позволим на ветото на България да спре вътрешните реформи. Напротив, ще ускорим темпото и ще увеличим предимството, което имаме в региона.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

КЗК: Производителите на слънчоглед допринесли за повишаване на цената на олиото

Действията на производителите на слънчоглед са допринесли за рязкото...

Бунтовниците в Мианмар се изтеглят от ключов град на тайландската граница

Бунтовниците в Мианмар се изтеглиха от ключов град по...

Русия засилва ударите по западни оръжия в Украйна

Русия ще засили ударите по украински складови бази, в...

Мангъров препоръча на бременните да се ваксинират за коклюш

Бременните могат да се ваксинират срещу коклюш, ако искат....

Ракетна атака срещу Одеса: осем ранени, сред които две деца (СНИМКА)

В резултат на ракетна атака срещу Одеса бяха ранени...

Общо 30 хил. деца посещават ясла към 2023 г.

Общо 835 самостоятелни детски ясли и яслени групи в...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img