Реклама

https://www.gerb.bg/bg

За Асен Василев бюджетът е балансиран, според ГЕРБ бил избран за министър с връзки

Снимка: архив БГНЕС

Министърът на финансите Асен Василев представи актуализацията на държавния бюджет за 2021 г. След дълъг дебат народните представители не успяха да приемат промените, тъй като приключи парламентарният им ден. Гласуването на бюджета остана за утре.

По време на дебата министър Василев даде разчет. Фискалната програма предвижда допълнително приходи малко над 2 млрд. лв. Благодари на всички български работници за това, че в тежка година са успели да произведат повече и да платят повече данъци, така че приходът да го има. Ние сме тук да разпределим прихода по най-справедливия начин, за да се посрещне кризата, коментира в началото Василев. Той обясни, че се намалява дефицитът с 0.03% и се финансират всички системи, които имат нужда до края на годината.

575 млн. лв. са за социални разходи – пенсии за всички пенсионери, подкрепа за допълнително отопление, лични помощници по ползватели за тази помощ, допълнителна надбавка за пенсионерите под линията на бедност и подкрепа на родителите на деца до 14 г., ако се затварят пак училища.

430 млн. лв. са за бизнеса – 30 млн. лв. за авиопревозвачи, 400 млн. лв. са с изработени критерии, 240 млн.лв. за мярката 60/40, 160 млн.лв. за останалите мерки в секторни политики. Обезпечава се здравната система с над 335 млн.лв., за медиците на първа линия, допълнителни лекарства, за ваксини, резерв за лекарства, 133 млн.лв. за избори, 100 млн.лв. за МРРБ, възстановени средства от буфера на МВР и МП.

Между първо и второ четене се предлага да се приеме предложение към председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански за допълнителни средства за МВР и МО за посрещане на бежанска криза.

Това е балансиран законопроект, ще помогне на всички нас да посрещнем кризите спокойни с достатъчен ресурс, без да се взема дълг и да се нарушава дефицитът. Надявам се на разум и да се приеме бюджетът, призова Асен Василев.

Депутатът Пламен Данаилов от ИТН коментира по предложения бюджет, че разбира необходимостта от бюджет, което произтича от рисковете за нова вълна, малко ваксинация и изчерпване на лимита за мерките. Партията подкрепя по принцип актуализацията с предложения – данъчни и неданъчни приходи да се разпределят в НС, за разлика от преди това да става скрито без яснота за хората и бизнеса. Подкрепя се макрорамката, счита, че е консервативна, за съжаление се констатира, че инвестициите в България остават на най-ниско ниво в целия ЕС спрямо БВП, отчете Данаилов. Той отбеляза, че липсват средства за проблеми в земеделието.

ИТН има готовност да подкрепи актуализацията, при условие че ще се вземат забележките им и ще се защитят пропуснатите групи, каза още той.

Георги Ганев от ДБ посочи, че ще подкрепят бюджета с аргументи, че има ясна логика на разпределянето, запазват правото си за корекции, приоритетите са за прецизност за изразходване на средствата на увеличение на разходите, подобряване на структурата на българския държавен бюджет от гледна точка на неговото формиране, очакват по-удачно бюджетиране в бъдеще време, за да не се прави в средата на годината.

От името на ДПС Петър Чобанов заяви: Искаме разходите да се разпишат с чужди суми, за да не се събират по модела „джипка“. 2 млрд. лв. могат да не бъдат усвоени, но могат да бъдат разпределени, относно АПИ може да се извършат допълнителни разходи, но там се очакват действия от изпълнителната власт, 100 млн.лв. са недостатъчни, средствата може да доведат частта да се увеличи и да надхвърли 7% от БВП, обясни той. По думите му липсва сметка за общините. И ДПС отбелязва, че липсва сектор „земеделие“ с оглед ситуацията и готовността за протести и между двете четения трябва да се помисли за тях. „Трябва да се постараем актуализацията да не разруши фискалната стабилност и да се спре моделът „джипка“.

Проф. Румен Гечев коментира, че 2021 г. България е най-голямата мащеха в ЕС за помощ на бизнеса и гражданите. БСП имат корекции – предлагат 35 млн.лв. за работна заплата за всяко самонаето лице, 50 лв. за семействата на ученици, обхващащи 120 000 деца от 1 до 4 клас, както и увеличаване проходната част на бюджета.

Депутатът Кирил Ананиев от ГЕРБ попита кой носи политическа отговорност за последствията от този законопроект, посочи, че няма сигурност за 424 млн.лв. за авансовото финансиране на Плана за възстановяване и устойчивост. Кой е виновен, всеки да си отговори – за нас е ясен отговорът, каза той. Ананиев декларира, че ГЕРБ няма да подкрепят бюджета на първо гласуване, а на второ ще внесат необходимите предложения за справяне с тежките икономически последици от пандемията за бъдещо правителство, което ще има своя програма за управление.

Арман Бабикян от ИБГНИ пък попита кой ще носи политическа отговорност, като посочи, че последните 11 г. бил Борисов, преди това Станишев, накрая ковида.

Ивайло Кожухаров обърна внимание, че ИТН не вижда подкрепа за ресторантьори и хотелиери. А Мария Капон от ИБГНИ каза, че „актуализацията на бюджета е скромен знак на разум, който се дължи на българските граждани.

Вие благодарихте персонално на фирмите и работниците, които изпълняват своето задължение, не приличаме на римски оператор, който иска да опожари Рим. Ако нямаше актуализация на бюджет без правила, фирми без компенсации, без ресурс, пенсионери без подкрепа по правилата, пари за ремдесивир, а не получаваме заплати за политически скечове. Държавният бюджет на ГЕРБ не беше посветен на съживяване на икономиката, за възобновяване на България след пандемията, иновативна и перспективна актуализация на редовен кабинет, това е акт от първа необходи мост, за да не изпадне държавата в криза“, поясни тя и уточни, че партията ще подкрепи и ще предложи промени между първо и второ четене.

Мартин Димитров от ДБ поиска поправка на основни пропуски занапред. Агенцията по вписванията да има регистър на всяко заявление, тъй като иначе няма да се види какво се е случило и какво е платено, а какви са заявките, чак като е платено става скандал, имаше скандално съмнителни бенефециенти по програмите, каза той. Посочи като проблем и многото бензиностанции на глава на населението, както и 1 млрд.лв. за ВиК-холдинг в свят, който се децентрализира по социалистически образец.

В края на дебата стана въпрос за проблема с енергетиката и защо страната плаща най-скъпия ток, обяснено от министър Асен Василев. В тази връзка депутатът от ГЕРБ Делян Добрев коментира, че министърът не разбира нищо от енергетика. „Личи си, че вие назначавате с връзки, а ние сме избирани за министри от българските граждани и е срамота, че сте министър на финансите и не сте се запознали с кореспонденцията между „Булгаргаз“ и българската страна“, посочи той.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Екадорците решават на референдум новите мерки за сигурност

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа изглежда готов да спечели референдума...

„Зелено движение“ било изолирано от ПП-ДБ

"Зелено движение" беше изолирано от ПП-ДБ. Това заяви пред...

Осъдиха на доживотен затвор мъж от Шуменско, убил приятелката си

Деянието е извършено в условията на домашно насилие

Русия засилва ударите по западни оръжия в Украйна

Русия ще засили ударите по украински складови бази, в...

Зеленски забрани хазарта за военните

Ключово решение за хода на войната

Столични съветници искат да отворят заключените държавни паркинги

Паркинги стоят неизползвани в София. За проблема алармира общинският...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img