Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Всички министерства на кабинета Янев със сигнали в прокуратурата

Снимка: архив Информационна агенция News24sofia.eu / Кирил Александров

Почти всички министерства по време на служебния кабинет имат подадени сигнали към прокуратурата, всички сектори и министри, констатирали нередности и закононарушения са ги предали на държавното обвинение. Това обяви в отговори на въпроси служебният премиер Стефан Янев на живо във Фейсбук страницата на Министерски съвет.

Само в едно министерство има над 60 сигнала в прокуратурата, но не сме разследващ орган и не можем да сложим етикет „това са престъпления“, органите на реда трябва да се произнесат по тях, поясни той.

Относно борбата с корупцията – Янев посочи, че е нужна реформа в съдебната система, за електронно управление той не пожела да цитира конкретни цифри, но уточни: „Да, електронното управление поддържа виртуален облак, който предоставя услуги, далече сме от електронно правителство, но то трябва да е приоритет на следващото редовно правителство. Могат да се направят много стъпки, последните 6 месеца е изградена база в това отношение, администрацията на МС е взаимосвързана и с администрации, но има още възможности до стигане на електронно управление„.

Стефан Янев коментира, че са над 500 млн. лв. инвестициите в страната и са открити 1500 работни места, включително в региони с висока безработица – тенденцията е добра.

Корупцията е препъни камък в икономиката да се развива с добър темп„, категоричен е той. Безработицата е на много ниски нива, но от гледна точка на пазара на труда ние сме много добре и очевидно мерките, предприети преди 6 месеца, дават резултат. По отношение на хората с ниски доходи и неравностойно положение, той каза, че смята, че с предприетите мерки за помощи и пенсии – могат да бъдат спокойни за зимата.

Служебният кабинет беше принуден да се справи с всичко, а не само с подготовка на изборите, каквато е задачата му. Бяхме принудени да се справяме с много кризи, говорим за икономическо възстановяване… кризата с тока, което беше и световен проблем – даде пример с помощта за фирми, като уточни, че в понеделник те ще могат да си я получат.

Служебният кабинет изготвя основата на бюджет 2022 г. и след изборите при сформиране на парламент – ще бъде внесен проект за бюджет, от гледна точка на политиките на разходване на средствата – Янев коментира, че зависи от парламентарното мнозинство.

Предложението ще е доста консервативно и доста отворено, така че мнозинството да определи приоритетите и да прецени балансите, съобщи премиерът.

От гледна точка на политиките, провеждани преди служебния кабинет – беше в две направления, да се подпомага бизнесът и да има повече приходи, да има достатъчно социални мерки, на българските граждани, както на работещите, заети в сферата на икономиката, пенсионери, социално слаби – тази философия ще бъде предложен в новия бюджет – партиите да определят кой ще в водещият приоритет, посочи Стефан Янев.

Един от въпросите за АПИ – премиерът обясни, че ще се предложи в проекта за бюджет реален бюджет за АПИ. Преди се е залагала сума от 400-500 млн. лв., която не стига за основни ремонти, грубите сметки казват, че за пътно поддържане са нужни около 1.5-2 млрд. лв. Парите са се раздавали от излишъка преди, по един начин, който бе подробно обяснен от служебния кабинет за инхаус процедурите, автомагистрали и по отношение на някои от случаите, известни в строежа на автомагистрала „Хемус“.

Относно АМ „Хемус“ той припомни, че са раздадени средства авансово, текат проверки, има финансиране за лотовете 4-5-6 за незавършени процеси по законността на трасето, въпреки това е започнало строителство, поясни Стефан Янев.архитекти

Той уточни, че на 5 лот са намерени интересни практики по наливане на пари – изтеглени в същия ден и преведени на фирми.

Служебният кабинет си поставя за цел да работи в рамките на закона – показа практиките и предприе действия за реално отчуждаване на земите във втория участък, добави той.

На въпроса дали ще се кандидатира за президент Стефан Янев отговори: Да, бих останал в политиката, но конкретно планове за след 5 месеца или 5 години не искам да говоря, защото в политиката има динамика, условности и някои неща не се приемат. С конкретика в този момент не искам да отговарям, завърши интервюто си той.

spot_img

Реклама

spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

БСП вече иска отлагане на либерализацията на електроенергия с 3 години

БСП ще иска отлагане на либерализацията на енергийния пазар...

Башар Асад се закле: Путин ще победи в Украйна

Сирийският президент Башар Асад изрази увереност в способността на...

15 години затвор може да получи руски зам.-министър на отбраната за подкупи

Руският следствен комитет съобщи във вторник за задържането на руския...

ВМЗ – Сопот отчете рекордни приходи за 2023 г.

Печалбата на оръжейната компания е 828 млн. лв

Новият лидер на БСП-София сменя Иван Таков и начело на групата на партията в СОС

Новоизбраният Градски съвет на БСП-София взе на първото си...

Лекари: Просто е – ваксинирайте се

След като две бебета починаха от коклюш

АЕЦ „Козлодуй“ получи свежото ядрено гориво от „Уестингхаус

Зареждането на първите касети започва през май

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img