Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Виталий Москаленко: Киев няма доказателства за изтегляне на част от руски войски

Досега Киев няма доказателства за изтегляне на част от руски войски от границата с Украйна и не може да се говори за спад на напрежението.

Това заяви пред БНР посланикът на Украйна в България Н.Пр. Виталий Москаленко. Украйна няма да се откаже от намерение за членство в НАТО, за да избегне война с Русия, категоричен е украинският дипломат.

Часове по-рано Русия обяви, че изтегля част от силите си от границата с Украйна. Според украинския дипломат думите на говорителя на руското военно министерство Игор Конашенков, че част от руските сили край Украйна са приключили своите учения и започват да се изтеглят са заявление, непотвърдено от реални действия„.

Ситуацията остава доста напрегната. … Имаме свидетелства, че броят на руските войски, които се намират по периметъра на Украйна, продължават да се увеличават. Както и на територията на Беларус, така и на руските територии, и в окупирания Крим, в окупирания Донбас, в акваторията на Черно и Азовско море и в Керченския проход. Над 30 кораба продължават да блокират цялото крайбрежие на Украйна„, подчерта украинският посланик.

Както и в предишни интервюта Москаленко увери, че Киев се готви за различни сценарии, в това число и за най-лошия.

Ако се стигне до военни действия, ще има проблеми с газовите доставки. Това е абсолютно обективно и не е трудно да се предположи, че това ще се случи. … При военни действия е естествено да има и бежанци„, обясни украинският дипломат.

Според него липсата на отговор от страна на Москва на искането на Украйна за спешна среща в рамките на ОССЕ може да се обясни с общото поведение на Руската федерация.

Това е продължение на една фундаментална позиция на Русия на водене на война срещу Украйна с всички възможни средства и способи, която започна от 2014 година с нападение, окупация и анексия на Крим и с нападение на Източна Украйна„.

Посланик Москаленко съобщи, че страната му се нуждае от финансово-икономическа и военно-техническа помощ и отново повтори, че очаква такава помощ и от България.

Получихме определен вид военно-техническа помощ от САЩ, Канада, Полша, Чехия, прибалтийските републики – съоръжения от отбранителен характер. Има решение за предоставяне на финансова помощ от ЕС в износ на 1,2 млрд. долара, както и решение на САЩ да предостави 1 млрд. долара на Украйна„, обясни украинският дипломат.

Той изрази очакване, че на сегашното заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) при президента Румен Радев да бъде потвърдена позицията на България за непризнаване на анексията на Крим и подкрепа на европейските санкции срещу Русия.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Макрон предупреждава: Европа може да умре

Френският президент Еманюел Макрон призова Европа да се справи...

Google oтбелязa с doodle Деня на Земята – 22 април

Екологични движения в защита на земята

Башар Асад се закле: Путин ще победи в Украйна

Сирийският президент Башар Асад изрази увереност в способността на...

Даниел Вълчев: Служебното правителство стана миш-маш

Вторачването в служебните правителства не е нещо много полезно...

За социалния министър великденските добавки не са заигравка с пенсионерите

"Бонусите не трябва да се обвързват с пенсионната система,...

Предлага се да отпадне тайната на заплата, по директива на Европейския парламент

Предлага се директива, според която тайната на заплатата трябва...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img