Вече сме в четвърта вълна на епидемията у нас

Прочитания 4300
0 0

Четвъртата вълна на пандемията вече е в страната. Нарастването на случаите е нещо очаквано и предвидимо за математика от Българската академия на науките проф. Николай Витанов, който беше и математикът на разформирования Национален оперативен щаб.

Последният сценарий, който Витанов е описал, е 3000 новозаразени на ден в края на месеца или началото на септември месец. „Това е песимистичният сценарий„, посочи математикът. Оптимистичният сценарий е за 1500 новозаразени на ден. Имало и апокалиптичен сценарий, който проф. Витанов отказа да съобщи, но той уточни, че тази прогноза касае болниците.

Засега доминира оптимистичният сценарий, но не е малка и вероятността за другата прогноза. Тогава ни чакат нови висоти„, каза проф. Витанов.

Според него пикът на заразата ще е през септември, като обясни, че при такива резки нараствания на случаите обикновено следва и рязък спад. „Проблемите ще настъпят след средата на август.

Особеностите на тази вълна произтичат от факта, че делта вариантът на вируса е много заразна. „От пиковите стойности могат да са такива, че свят да ни се завие„, подчерта още Витанов.

Той очаква скоро на картата у нас да се появят области в оранжево, като става дума за райони в източната част. Ако София, Пловдив, Варна и Бургас се оцветят в оранжево, значи проблемите са започнали, добави проф. Витанов.

Според него в момента у нас пълна защита има около 1/4 от населението, а непълна – около 50%. Последната обаче не била достатъчна срещу делта варианта.

На въпрос при този темп на ваксинация у нас кога ще постигнем т.нар. колективен имунитет от 70%, проф. Витанов посочи февруари месец 2022 г., като обаче уточни, че с времето намаляват хората с достатъчно ниво на антитела, което означава, че на практика можем и никога да не достигнем тези 70%.

Контакти и информация за автора:

Редакция на News24sofia.eu

News24sofia.eu е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания „Нюз 24“ ЕООД. Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал News24sofia.eu е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, News24sofia.eu винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. News24sofia.eu показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.
administrator
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Христо Иванов: Получихме черна кутия от Слави Трифонов

Начинът, по който ИТН са представили кандидата си за премиер Пламен Николов много притеснява съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. В предаването „Неделя 150“ по БНР той потвърди тезата на депутата Николай Хаджигенов от ИСБНИ, че в петък с „Има такъв народ“, само часове преди идването на Пламен Николов в […]