Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Във Външно не е получена официална информация за взрива от Русия

Снимка: архив БГНЕС

Подкрепяме членството на Украйна в НАТО, въпросът е точно по каква формула това ще се случи, обясни министър Милков.

По другата гореща тема – българската следа във взрива на моста над Керченския пролив, Николай Милков заяви, че е смутен от теча на информация по темата от руското следствие, а и информацията се сменяла всеки ден. И до момента имало само внушения. Официална позиция от руска страна няма, както каза външният министър.

Министерството на външните работи не е давало препоръки на НС кой дипломат да бъде поканен за първото заседание. Това стана ясно от брифинга на ресорния министър Николай Милков.

От МВнР е поискана справка за протоколните правила. Справката е поискана от администрацията на парламента, не от отделни политици или партии. Ведомството е изпратило препоръката на ЕС за протоколните практики. Те са спазвани от март до сега на официални събития. Посланиците на Русия в западните страни също не са канени на официални събития. Решението е на Народното събрание, каза Милков. Той коментира, че от НС е пристигнала молба Външно министерство да не кани руския и беларуския посланици на първото заседание на 48 НС.

Външно министерство не е канило Елеонора Митрофанова на 6 септември в Пловдив за Деня на съединението, стана ясно от отговора на външния министър в отговор на въпрос.

Външният министър отчете свършеното от ведомството от началото на служебното правителство. Николай Милков е доволен от успешното провеждане на изборите зад граница. Служебният министър отчете и осъдителната позиция на страната за незаконните референдуми в окупираните украински територии, както и острата позиция за войната там.

Външно министерство се придържа към консенсусния подход в НАТО по отношение на членството на Украйна в НАТО. Това стана ясно на отчета, който даде служебният министър Николай Милков за работата на ведомството.

България е третият нетен износител на ток в Европа, отчете външният министър.

Ако нещо се случи с АЕЦ „Козлодуй“, това ще се отрази на целия регион и интересите в сферата са защитени от наша страна, по думите на първия ни дипломат.

Той е доволен от относителния национален консенсус за РСМ. В доклада на ЕК за напредъка на РСМ някои наши бележки не са отчетени, а други бегло. Няма драма, но за нас това е червена лампа, че трябва да разясняваме нашите позиции, каза Николай Милков. Двустранните отношения ще отнемат време, както и интеграцията на РСМ в ЕС, по думите му.

spot_img

Реклама

spot_img

Още от рубриката

Съд в Париж осъди сепаратист от ЕТА

Егоиц Урутикоетксеа получи 2 години условно

Дипломатическата война между Русия и Латвия продължава

Кремъл реши да изгони двама латвийски дипломати

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

САЩ готвят сурови санкции срещу китайски банки

Съединените щати подготвят санкции, заплашващи да изключат някои китайски...

Пеевски и Борисов заедно на среща с миньорите (СНИМКИ)

Обещано и изпълнено. Това заявиха лидерите на ГЕРБ и...

Соломоновите острови на кръстопът между Китай и САЩ

Соломоновите острови са в очакване за сформирането на правителство,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img