Васил Велев: Енергийната стратегия на кабинета удовлетворява само мафията

Работодателите отиват на среща с енергийния министър

Views 2795
0 0
Снимка: архив БГНЕС

Това не е никаква енергийна стратегия, защото целите са объркани. Енергия не се яде, нито се пие. Така с огромна доза критики засипа председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев енергийната стратегия на служебното правителство до 2053 г. В нея се предвижда изграждането на 4 ядрени реактора, ВЕЦ-ове по Дунав и ВЕИ.

По думите му думата достъпност отсъства, а енергията трябва да бъде сигурна и достъпна. Тази стратегия, която бе представена от служебното правителство удовлетворява стратегията на всеки план на електроенергийната мафия, изтъкна Велев.

Според него така е планирана енергийната стратегия, за да се правят проекти, които са заредени с огромен корупционен потенциал. Като аргумент за критиките си Велев отчете, че именно за това говорят и праговете, които утвърди Министерски съвет, чрез които трябва да се осигури приходната част на фонда за електроенергийната система. Тези прагове са високи, за да останат свръхпечалбите в енергетиката и за да могат впоследствие да се крадат, коментира Васил Велев.

След около час работодателите ще имат среща с министъра на енергетиката Росен Христов и ще повдигнат въпроса за представената енергийна стратегия на служебното правителство. Стратегията не става за нищо, ние стратегия нямаме, а сбор от различни проекти, като само някои от тях са алтернативни. В енергийната стратегия не е даден баланс нито денонощен, нито седмичен, нито сезонен, нито годишен на производство и потребление, каза Васил Велев в отговор на въпрос на News.bg дали все пак работодателите са готови на разговор с ресорното министерство за предоговаряне на въпросната стратегия.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов посочи, че и тази енергийна стратегия ще мине като всички други стратегии. Според него е недопустимо работодателите да научават за тази стратегия в 16 ч. следобед.

Затова дали се сбъднаха прогнозите за студена и гладна зима, която да предизвика масова безработица, Велев отговори на въпроса на News.bg, че очевидно зимата не е студена и апокалиптичните прогнози не се потвърдили. Той посочи, че България има шансовете да мине през кризата по-добре от средноевропейските страни. Европа ще има недостиг на енергия още дълго време и за това работодателите ще настояват средствата по механизма REPowerEU да се децентрализират и инвестират ефективно и ефикасно в зелен и цифров преход, който би повишил конкурентоспособността на хората.

Цветан Симеонов също добави, че безработицата спада и недостигът на квалифицирана работна сила все по-остро се чувстват. Най-бързото и качественото спасение за всеки един бизнес са иновациите.

Контакти и информация за автора:

Репортер по темата: Адриан Петков

Адриан Петков се присъединява към екипа на Информационна агенция News24 през април 2020 година.
editor
Happy
Happy
0
Sad
Sad
0
Excited
Excited
0
Sleepy
Sleepy
0
Angry
Angry
0
Surprise
Surprise
0
Next Post

НС облекчи вноса на кадри от други страни

Законът за трудовата миграция мина на второ четене