Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Варненският съд потвърди присъдите на двамата машинисти за катастрофата в Хитрино

Варненският апелативен съд потвърди тежките присъди на машинистите Димитър Михнев и Радослав Петков, които са подсъдими за тежката катастрофа на гарата в Хитрино, съобщи news. lexs.bg.

В началото на миналата година окръжният съд в Шумен осъди първия машинист на влака Михнев на 15 години затвор, а колегата му Петков получи наказание от 10 години лишаване от свобода.

Един от изводите в техническите експертизи е, че железният път и съоръженията в гара Хитрино макар и недобре поддържани, са били технически изправни. Настоящият състав също счита, че пътят не е в пряка причинна връзка с настъпилия резултат“, обявиха днес от апелативния съд във Варна. Според вещите лица дерайлирането на влака е било предотвратимо при задействане на „екстрено спиране“ (използване на пневматичната автоматична спирачка и електрическо спиране), като по този начин влакът би навлязъл в отклонителния коловоз с разрешените 40 км/ч.

Апелативните съдии се съгласяват, че пътят също е бил в лошо състояние, че влакът изобщо не е трябвало да спира в населеното място и машинистите не са били уведомени за промяна в разписанието, но заявяват, че въпреки това, до инцидента е нямало да се стигне, ако са карали с разрешената скорост.

Подсъдимите са били длъжни да предвидят настъпването на общественоопасния резултат, имайки предвид превозвания опасен товар, навлизането в населено място, при това с двойна на позволената скорост“, заявяват още апелативните съдии.

Припомняме, на първа инстанция главният машинист беше осъден на 15 години затвор, а помощникът му – на 10 години лишаване от свобода.

Влакова композиция с пропан бутан на фирма „Булмаркет“ дерайлира и се взриви на гара Хитрино на 10 декември 2016 година.

Разрушени бяха къщи, изпочупени дограми. Взривът заличи цели улици. В Хитрино беше обявено бедствено положение, а в цялата страна 12 декември беше ден на национален траур за жертвите от трагедията.

На 25 октомври 2017 г. окръжната прокуратура в Шумен внесе в съда обвинителен акт срещу двамата машинисти, управлявали влака, който дерайлира на 10 декември 2016 година на гара Хитрино. Двамата машинисти – Димитър Михнев и Радослав Петков бяха обвинени, че са управлявали влака в нарушение на правилата.

Делото срещу двамата машинисти започна на 15 януари 2018 г. по съкратената процедура. Двамата не се признаха за виновни.

Първоначалната версия за катастрофата в Хитрино беше висока скорост.

На заседанието по делото в Шумен от 15 ноември 2018 г. бе представена тезата, че причината за мащабната трагедия била предизвикана от печка на твърдо гориво.

Другата версия бе, че незаключена стрелка е предизвикала дерайлирането на товарните вагони. Локомотивът и първите пет вагона от композицията минават без проблеми покрай тази стрелка.

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Русия удари село в Донецка област – има жертви

В резултат на ракетна атака срещу село Удачное в Донецка...

Великобритания праща бомби с лазерно насочване в Украйна

Новият пакет военна помощ на Обединеното кралство за Украйна ще...

Путин разкри: Първата ми визита в чужбина ще е в Китай

Руският президент Владимир Путин обяви в четвъртък намерението си да...

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации

Литва и Беларус си размениха обвинения за провокации. Това съобщи...

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски материали с деца

Двама младежи от Калипетрово са в ареста заради порнографски...

Премиерът на Хаити подаде оставка

Министър-председателят на Хаити Ариел Хенри подаде оставка, съобщава "Ройтерс"....

Доклад на ОССЕ: Хиляди украинци са незаконно задържани от Русия

Незаконното задържане на цивилни украинци в окупираните от Русия...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Урсула фон дер Лайен призова Израел и Иран да се „въздържат от по-нататъшни действия“

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в...

Скандално в News24sofia.eu! Бойко Рашков нападна журналистът Николай Караколев (ВИДЕО)

https://www.youtube.com/watch?v=A076ow3cyKI Бившият вътрешен министър Бойко Рашков очевидно е кълбо от...

Замърсяване на река Княжеска в София беше установено при проверка по сигнали

Установено е замърсяване на река Княжевска (Владайска - б.р.) в едноименния...

Младеж инсценира обир в дома на дядо си в Хасково

24-годишният задигнал 25 000 британски лири

Г-7 набеляза конкретни стъпки в помощ на Украйна, доволен Кулеба

Външните министри на страните от Г-7 набелязаха "конкретни стъпки",...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img