https://www.gerb.bg/bg

Украйна може да мобилизира около 10-20 хиляди затворници

Снимка; iStock by Getty Images

Министърът на правосъдието на Украйна Денис Малюска заяви в интервю за украинската служба на Би Би Си, че от 10 до 20 хиляди затворници могат да бъдат мобилизирани във въоръжените сили на страната.

Той каза това малко след като Върховната рада прие закон, позволяващ мобилизацията на определени категории осъдени.

Кореспондентите на Би Би Си помолиха Малюска да коментира факта, че преди това само руските власти мобилизирали затворници на фронта.

Щях да съм сляп, ако не виждах паралела. Разбира се, че има паралел„, отговори министърът. — Няма защо да се самозалъгвате, но все пак говорим за разлика в подходите. За тях беше принудителна мобилизация, всички бяха принудени да отидат, никого не подготвиха, без подготовка това беше просто „кланница“.

Според съобщения в медиите мобилизацията на затворниците в Русия е била доброволна, но в ранните етапи на войната те са били наемани да се бият шест месеца, след което е трябвало да бъдат помилвани и освободени. По-късно осъдените започнаха да подписват договори с руското министерство на отбраната до края на така наречената „специална военна операция“ и без помилване, а само с условно освобождаване.

„Всичко е както при военнослужещите на договор, но вече няма помилване. Какво очаква затворниците, които сега ще се бият в Украйна?

Министърът на правосъдието на Украйна предположи, че от украинските затвори могат да бъдат мобилизирани „десет до двадесет хиляди“ души и „категорично не повече“.

Въпросът е в подходите. Казвам, че числата изобщо не са окончателни, защото в зависимост от всеки сценарий числото ще бъде различно„, каза Малюска.

Той добави, че много ще зависи от военномедицинските комисии.

Законът, приет от Радата, забранява мобилизирането на осъдени за тежки престъпления, като умишлено убийство, изнасилване, сексуално насилие, както и на осъдени за престъпления срещу националната сигурност.

Ограниченията важат и за служители, осъдени за корупция. Въпреки това, в окончателната версия на закона, условно освобождаване за служба във въоръжените сили на Украйна беше разрешено за тези, които са извършили неумишлено убийство (с изключение на тези, които са извършили такова престъпление в нетрезво състояние или под въздействието на наркотици).

Мобилизацията на затворниците е възможна само по решение на съда и трябва да бъде доброволно решение на лицето със съгласието на командира на войсковата част. Затворникът трябва да е годен за служба във въоръжените сили на Украйна съобразно здравословното и психическото си състояние. До изтичането на присъдата му не трябва да остават повече от три години.

Бившите затворници ще служат в специални части, за тях трябва да отговарят командирите на войсковата част, в която са изпратени.

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и „Хамас“

Президентът на САЩ Джо Байдън в понеделник осъди като възмутително...

Йелън настоява за спешно насочване на 300 млн. долара руски активи за Киев

Европа и САЩ "да застанат заедно срещу руската агресия...

БНБ по-строго ще следи как се отпускат ипотечни кредити

На свое заседание УС на БНБ е разгледал доклада "Преглед...

Камион се обърна на АМ Струма край Перник

Превозваният товар се е разпилял на пътя

Канада затяга контрола върху химическите заводи след изпускане на бензен

В петък Канада нареди на някои нефтохимически заводи в...

Анулираха работата на петима ученици на втората матура днес

Днес се проведе задължителния зрелостен изпит по профилиращ предмет,...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Росен Карадимов: ББР – невероятно капитализирана и в изключително добро финансово състояние

В новата стратегия на Българската банка за развитие (ББР) се обмисля...

Откриха 62 нелегални мигранти в два камиона на ГКПП „Калафат“ в Румъния

От другата страна на Дунав мост Видин румънските полицаи...

Грузинският президент засипа с критики закона за чуждестранните агенти

Законът за "чуждестранните агенти", приет от парламента, който критиците...

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

В понеделник министърът на външните работи на Израел заяви,...

Полицията в Германия претърси офиса на крайнодесен политик обвинен в корупция

Полицията е претърсила парламентарния офис на виден политик от...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg