Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Третият мандат ще бъде връчен на БСП днес

Снимка: архив БГНЕС

Президентът обяви вчера, че ще връчи третия мандат на „Българската социалистическа партия“. Така на практика се сложи край на спекулациите за това кой ще бъде избран за мандатоносител.

Румен Радев дава третия мандат на БСП за четвърти пореден път в рамките на две години и половина. Последните три пъти партията на социалистите не успя да излъчи редовно правителство. Политическата ситуация в момента изглежда дори по-сложна от тази през изминалите две години. До момента в рамките на 48-то Народно събрание партиите намериха повече въпроси, по които да се разединят, отколкото да се обединят.

Очакванията през последните дни обаче бяха, че папката с мандата ще бъде връчена на „Демократична България“. Изглеждаше, че една коалиция, в основата на която да стои ДБ, щеше да събере най-голямо мнозинство. Бойко Борисов посочи Христо Иванов като „новият обществен договор„. Сега обаче, след като вече решението е официално, ситуацията се променя.

Още преди седмица Корнелия Нинова заяви, че ако БСП получи третия мандат, ще бъде свикан Национален съвет, на който ще бъде взето решение за това какви действия да се предприемат.

Кристиан Вигенин каза днес, че левицата ще положи всички усилия, за да сформира мнозинство.

Като мандатоносител ще положим всички усилия да има правителство. Няма да върнем папката предварително. Третият мандат е последен шанс в рамките на този парламент, в условията на криза, инфлация и война България да има правителство„, каза той пред bTV.

Въпреки готовността на БСП да постигнат консенсус с останалите политически формации, това изглежда все по-трудна задача.

От ПГ на ГЕРБ-СДС имат взето решение на Конгрес да не участват в управление със социалистите.

Никола Минчев заяви днес, че от „Продължаваме промяната“ са готови да разговорят с мандатоносителя, ако получат покана за това. Той обаче каза още, че ПП ще продължи да следва своите приоритети, които бяха обявени в декларацията, която не беше подкрепена в зала.

Припомняме, че БСП се въздържа по време на гласуването.

От ДПС смятат, че с това решение на президента се отива към сигурни предсрочни избори.

Твърдо отиваме на избори„, каза Рамадан Аталай в студиото на NOVA.

Позицията на „Възраждане“ е категорична. Тази седмица Костадин Костадинов заяви, че се отива на нови избори и че нито една партия няма да рискува да влезе в „политическо кръвосмешение“ с останалите.

Никой няма да рискува в тази ситуация да направи политическо кръвосмешение в името на т. нар. „национални интереси„, каза той.

Ивайло Мирчев от „Демократична България“ каза, че шансовете да се реализира правителство с мандотоносител БСП са много по-ниски от тези, ако именно ДБ бяха избрани.

Едно съм сигурен – много по-малко вероятно е да се състави управление с мандата на БСП, отколкото, ако беше даден наДемократична България„, каза той пред NOVA.

Най-малката политическа формация в 48-то Народно събрание, „Български възход“, обявиха своята официална позиция днес и заявиха, че са готови да положат всички усилия, за да бъде съставен редовен кабинет.

Ако бъдем поканени на разговори, ще участваме конструктивно и ще подкрепим усилията за постигане на съгласие, като позицията ни за необходимост от коалиционно споразумение, с ясно разписани отговорности и механизми за вземане на решения, остава непроменена„, се казва в официалното становище на партията.

Остават часове до връчването на третия мандат. След процедурата кандидатът за министър-председател на БСП ще има седемдневен срок, в който да излъчи състав на правителство.

spot_img
spot_img
Тодор Стефанов
Тодор Стефановhttp://www.news24sofia.eu
Тодор Стефанов е най-разпознаваемото лице на „новата“ българска журналистика. Той е един от първите представители на младата журналистиката в България и е от малцината, които преди повече от няколко години насочиха прожекторите към живота на т.нар. „изгонените сираци”. Наричат го скандален, нецензурен, циничен, но думата, която го определя е една – истина. Стефанов винаги показва истината, дори, когато тя не се харесва на никого. Култовите му текстове в най-успешните български вестници са четени от млади поколения българи. Името на Стефанов отдавна вече е нарицателно, заради скандалните му електронни репортажи, необикновените статии за обикновени хора и обществените експерименти, които той провежда – и в медиите, и на хартия. Разкритията на Тодор Стефанов, относно случващото се в социалните домове с изоставените български деца, също са пример за постоянството в работата му. Данните за тези ужасяващи злоупотреби стигат и до Европейския Парламент, с което мащабът на журналистическата му работа се увеличава значително.

Още от рубриката

Турция е ликвидирала още 16 членове от ПКК в Северен Ирак

Турция е ликвидирала над 16 членове на незаконната Кюрдска...

След празниците: Задръствания и тапи по магистралите и граничните пунктове (СНИМКИ)

Задръствания и опашки се образуваха по магистралите и граничните...

„Хамас“ прекратява огъня (ВИДЕО)

Движението "Хамас" заяви, че ръководството му е приело условията,...

Бившата депутатка от ПП-ДБ Петя Ставрева почина на 47 години

Пловдивчанката бе и председател на ПП "Обединени земеделци"

Стрелба в софийския квартал „Люлин“! (СНИМКА)

Изстрелите най-вероятно са от въздушна пушка, а причината - спор за паркомясто

Руските ядрени учения са отговор на западните изявления за изпращане на войски в Украйна

Обявените днес руски тактически ядрени учения са отговор на изявленията на западни...

Румен Радев приветства ученическите гвардейски отряди в президентството

Капитаните на отрядите връчиха клетвените си обещания

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Доброволците от руската армия са пушечното месо в Украйна

Кремъл продължава да използва и затворници

Байдън: Студентите могат да протестират, но не и да правят безредици

Президентът на САЩ Джо Байдън заяви, че студентските демонстрации...

Дания облекчава закона за абортите

Дания облекчава закона за абортите за първи път от...

Кораб с 5 тона помощи за Газа потегли от Турция

Кораб, превозващ над 5 тона хуманитарна помощ, предназначена за...

Швейцария засега не кани Русия на мирната среща за Украйна

Швейцария обяви, че Русия не е поканена "на този...

Димитър Главчев: Първостепенен приоритет за България е присъединяването към ОИСР

Първостепенен външнополитически приоритет за България е присъединяването към Организацията...

ГЕРБ иска да се строи детската болница въпреки частните

Всички правителства - независимо дали са служебни или редовни...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg