Реклама

https://www.gerb.bg/bg

Суша заплашва фермери и нефтопроизводители в Канада

Снимка: EPA/ROMAN PILIPEY

Вече четвърта година продължава сушата в канадската провинция Албърта. Фермери и нефтени компании планират ограничения на водата, които заплашват производството на пшеница, говеждо и суров петрол, съобщава „Ройтерс“.

Суровите условия подканиха Албърта да започне преговори за споделяне на вода сред притежатели на лиценз за първи път от две десетилетия, надявайки се да спаси продукцията на двете най-големи индустрии в провинцията.

Албърта, която разчита на топенето на снега и валежите за по-голямата част от водоснабдяването си, разпределя вода от 1894г. Тази система дава приоритет на тези, които са притежавали лицензи най-дълго, въпреки че притежателите рядко упражняват това право.

Преговорите за водата в Албърта набляга на трудните компромиси, пред които са изправени богатите на ресурси региони, които се адаптират към екстремното време. Хидролозите казват, че в бъдеще в Албърта ще има повече дъжд вместо сняг поради изменението на климата, което ще повиши запасите от вода през лятото.

Провинцията произвежда по-голямата част от нефта, природния газ и говеждото месо и има големи реколти от пшеница и рапица, голяма част от които изнася.

Напояването на култури в сухите райони представлява 46% от разпределението на водата в Алберта, като петролът и газът използват 10% от разпределената вода.

„Ройтерс“ е разговарял с повече от дузина селскостопански, енергийни и правителствени служители и установи, че тези индустрии се подготвят за сушата, като очакват производството да намалее, а разходите да се повишат.

Сушата може да доведе до двоен спад в добивите на пшеница в канадската провинция. Нефтените производители правят планове за извънредни ситуации за възможно съхранение на вода „на склад“ и пренос на вода през провинцията.

Брад Делеу, фермер, който отглежда около 5 500 говеда близо до Коулдейл, Албърта, каза, че въздействието на недостига на вода „може да бъде огромно“.

Делеу казва, че при липса на вода, на първо място ще дойде добитъкът пред това да полее пшеницатацаревицата и ечемика, но това най-вероятно ще намали добивите.

Заради сушата в Канада, тази година се отчитат най-малките стада от говеда, според Статистическата служба на Канада.

В басейна на река Сейнт Мери в Южна Албърта, водата е намаляла с 40% в сравнения от миналата година, заради намалялата снежна планинска покривка. Близкият басейн „Уатъртон“ е намалял с 27%, според данни на провинциалното и федералното правителство.

Ударът върху реколтата

Около 70% от Канада има проблеми със сушата, според правителството, като най-тежки са условия  в Албърта и Британска Колумбия.

Най-големите досега преговори за споделяне на вода в Албърта могат да доведат до съгласието на големи потребители да споделят вода доброволно в началото на април, казва министерството на околната среда Райън Фурние

През 2001 година, последните преговори за споделяне на вода, които бяха успешни, добивът на пшеница в Албърта беше 22 бушела на акър, което е с 37% по-малко от средната стойност за предходните пет години, според статистическите данни на Канада. През сухата 2021г. добивът на пролетна пшеница спадна с 35%, докато добивът на ечемик спадна с 36% на годишна база. По-голямата част от зърното в Албърта расте на суха земя, а не на напоявана земя.

Високите цени на нефта

За петролните компании сухите условия могат да повишат разходите, като ги принудят да изместят сондажите към места с достъп до вода, каза Тристан Гудман, главен изпълнителен директор на Асоциацията на изследователите и производителите на Канада. Компаниите няма да сондират, ако кладенците станат твърде скъпи, каза той.

Производителите на петрол наемат структури за съхранение на вода на места, известни като C-пръстени, и други пространства с размер на плувен басейн.

„Виждате как клиентите наистина започват да мислят за това как ще управляват водата месеци предварително – те просто не е трябвало да се тревожат за това преди„, каза изпълнителният директор на Trican Брадли Федора пред анализатори през февруари.

Засега части от Албърта и Британска Колумбия с най-конвенционалните сондажи имат управляеми водни нива, каза Гудман.

Направените кладенци не са намалели през сухите години 2001 и 2017 г., според данни на индустриалната група Enserva.

„Шел“ въвежда планове за действие при извънредни ситуации за своите кладенци в Албърта, каза говорителят Стивън Дулан пред „Ройтерс“, отказвайки да даде подробности.

Тъй като Албърта вероятно се насочва към по-сухо бъдеще, провинцията харчи 933 милиона канадски долара (691,32 милиона долара) за разширяване на напояването. Това означава, че Албърта ще разпространи ограничено водоснабдяване върху 230 000 допълнителни акра, но надстройката ще намали изпарението чрез преобразуване на отворените канали в тръбопроводи, каза министърът на земеделието на Алберта Р. Дж. Сигурдсън.

Производителите на петрол и газ удвояват усилията си за съхранение и рециклиране на вода, като всички очи са вперени в небето, каза Кен Вагнер, главен изпълнителен директор на Fraction Energy Services, която наема оборудване за съхранение на вода.

„Това определено е най-важното за всички. Имаме нужда от още сняг и имаме нужда от проливен дъжд.“

spot_img

Реклама

spot_img
Екип на News24sofia.eu
Екип на News24sofia.euhttp://wwww.news24sofia.eu
"Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е водещият продукт от портфолиото на водещата дигитална медийна компания "Нюз 24 София" Нашата мисия е да информираме, да намираме, да анализираме и да забавляваме читателите, избрали нашите платформи. Новинарският портал "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) е национален и е най-бързо развиващата се медия България. Тя стартира на 1 септември 2017 година. Медията е независима, изключително лоялна към читателите си и отговорна към хората, за които пише. Екипът е изграден от журналисти с богат професионален опит и млади репортери. Благодарение на екипа оператори, които са на разположение по 24 часа в денонощието, "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) винаги разполага с актуални кадри и видео от всяко събитие. "Нюз 24 София" (www.news24sofia.eu) показва всички гледни точки, поставя проблеми и предлага решения. Среща ви както с хора от политиката, държавните институции, бизнеса и спорта, така и с представители на ъндърграунда и светските хроники. Целта, която екипът ни си е поставил, е създаването на една интелигентна и обективна медия. Всеки наш читател е и наш репортер – със сигнал, снимка или видеоклип.

Още от рубриката

Украйна отрича, че е изтеглила Abrams-ите от фронтовата линия

Украинските сили отричат съобщенията за предполагаемо изтегляне на танковете Abrams...

Моторист пострада при катастрофа на пътя Велико Търново – Русе

Мотоциклетист е пострадал в събота при катастрофа на пътя...

35 запалянковци в ареста след Вечното дерби

Без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред е...

Ситуацията на фронта се влошава, призна украинското командване

Обстановката на фронта е сложна и има тенденция към...

Руският заместник-министър на отбраната обжалва ареста си за корупция

На 8 май Московският градски съд ще разгледа жалбата...

Министър Малинов и турския му колега нищят договора с „Боташ“

Министърът на енергетиката Владимир Малинов се срещна с турския...

Реклама

spot_img

Продължете да четете

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно, уверява ЦИК

Организацията на изборите на 9 юни върви спокойно. Това...

Дупка в бюджета няма, уверява Асен Василев

Няма дупка в бюджета. Ако се правят разходи извън...

МВФ открива кредитна линия от 8 млрд. долара за Колумбия

Международният валутен фонд (МВФ) съобщи в петък, че ще...

ДПС номинира за евродепутат Елена Йончева

На заседание в понеделник Областният съвет на ДПС в...

Иван Сотиров: Партиите в България деградираха до олигархични корпоративни структури

Коалицията "Синя България“ се регистрира за участие предсрочните парламентарни...

Украински млекопреработватели удвояват износа си за България

Украинската асоциация на млекопреработвателите предвижда да увеличи двойно износа...

Ексклузивно в News24sofia.eu! Васил Божков се сдоби с обвинения за корупция и рекет

Софийска градска прокуратура (СГП) внесе обвинителен акт в Софийски...

САЩ отхвърлят двоен стандарт в отношението си към Израел

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отхвърли в понеделник предположенията,...

РЕКЛАМА

spot_img

РЕКЛАМА

spot_img

Общество

РЕКЛАМА

https://www.gerb.bg/bg

Криминални

РЕКЛАМА

spot_img